Εσύ ξέρεις αυτές τις 5+1 κυπριακές παροιμίες και σε ποιες περιπτώσεις τις χρησιμοποιούμε;

Freepik.com

Ζούμε σε ένα νησί γεμάτο παραδόσεις και ιστορία. Κατά καιρούς η κυπριακή κουλτούρα με τα τόσα πολλά ήθη και έθιμα της, γίνεται επίκεντρο πολλών τουριστών και μη, που επιθυμούν να τη μάθουν καλύτερα και να τη θαυμάσουν.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό κομμάτι αυτής της κουλτούρας, εκτός από τα τσιατιστά, είναι και οι παροιμίες! Μικρές φράσεις που κρύβουν πίσω τους τόσο μεγάλα νοήματα και χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες περιπτώσεις!

Πάμε λοιπόν να δούμε 6 αγαπημένες παροιμίες και πού/πότε τις χρησιμοποιούμε:

1Από ‘σσιει μούγια μουγιάζεται…

pexels.com

Μια κλασσική κυπριακή παροιμία! Όλοι μας ξέρουμε κάποιο άτομο που θα ενοχληθεί με μια κουβέντα που θα πούμε πάνω στο αστείο. Πολλές φορές, μπορεί και να αντιδράσει. Έτσι, χρησιμοποιούμε αυτήν την παροιμία για να εκφράσουμε αυτή τη δυσαρέσκεια του, με χιουμοριστικό (ή και ειρωνικό) τρόπο!

2Φύλαε τα ρούχα σου για να έσσιεις τα μισά!

freepik.com

Ομολογώ μια από τις αγαπημένες μου παροιμίες, πιο φιλοσοφικού θα έλεγα τύπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές περιπτώσεις, για υλικά αγαθά, φιλίες, έρωτες και η λίστα συνεχίζεται!

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τα όσα βάζουμε στη ζωή μας, γιατί σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα!

3Δώστου πελλού αγγούρι να σου πει εν ζαβό!

pexels.com

Κάθε φορά που ακούω αυτή την παροιμία απλά σκάω στα γέλια… Πολλές φορές την λένε και για εμένα προσωπικά.

Είναι, λοιπόν, για εμάς που είμαστε αναποφάσιστοι και (λίγο ιδιότροποι) και ενδεχομένως πολλές φορές δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα

4Αθκιασερός παπάς, θάφκει τζιαι τους ζωντανούς

freepik.com

Αυτή η παροιμία αναφέρεται -προφανώς- στα άτομα που είναι «αθκιασεροί», αυτούς δηλαδή που δεν έχουν δουλειά να κάνουν ή με τι να ασχοληθούν.

Έτσι κάνουν ότι βρουν εύκαιρο (ακόμα και πράγματα που για τους άλλους δεν φαίνονται “normal”) για «να περάσει η ώρα» που λέμε και στην Κύπρο!

5Ετζιύλισεν το στούππωμαν τζιαι ήβρεν τη μαείρισσαν

freepik.com

Αγαπημένη και διαχρονική παροιμία! Συνήθως τη λέμε για δύο άτομα τα οποία «ετσιαττίσαν» μεταξύ τους. Δηλαδή, ταίριαξαν τόσο πολύ οι χαρακτήρες τους που μαζί κάνουν το λεγόμενο «ακτύπητο δίδυμο»!

6Μεν σούζεις τα πόθκια σου πριχού καβαλλιτζιέψεις

freepik.com

Για το τέλος άφησα μια παροιμία που μπορεί να θεωρηθεί και σαν μάθημα ζωής. Με τη συγκεκριμένη θέλουμε να απωθήσουμε κάποιον από το να «πάρει πάνω του» ή να «αππωθεί» όταν κάτι του πάει πολύ καλά… Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς θα σου τα φέρει η ζωή!

Γι’ αυτό να παλεύεις για τους στόχους σου, χωρίς όμως να «καβαλάς το καλάμι» όταν αυτοί επιτευχθούν!

Εσένα σου αρέσουν οι κυπριακές παροιμίες; Ποια από τις πιο πάνω δεν γνώριζες;