fbpx

Κύπριοι φοιτητές & μαθητές διακρίθηκαν σε διαγωνισμό στις Βρυξέλλες με θέμα την κλιματική αλλαγή!

Σε συνέχεια των Αγώνων Ρητορικής που διεξήχθησαν παγκύπρια τον περασμένο Ιούνιο από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος End Climate Change, Start Climate of Change, οι Κύπριοι φοιτητές και μαθητές που προκρίθηκαν ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να διαγωνιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος των νέων της Κύπρου και της ομάδας του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ήταν να μοιραστούν τις αξίες του Προγράμματος #ClimateOfChange και να επηρεάσουν θετικά δεκάδες νέους Ευρωπαίους πολίτες. Έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επιχειρηματολογώντας υπέρ της αλλαγής που ζητούν προς την κλιματική δικαιοσύνη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους εταίρους του Προγράμματος από κοντά, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και εμπειρίες και να αποκομίσουν μια μοναδική εμπειρία.

Ο διαγωνισμός διήρκησε συνολικά τρεις ημέρες, είχε 200 συμμετοχές από φοιτητές και μαθητές από όλη την Ευρώπη και περιελάμβανε τις εξής φάσεις: knock outs, playoffs στα οποία διαγωνίστηκαν οι ισοψηφισθέντες, ημιτελικούς και τελικούς αγώνες. Στους τελικούς αγώνες εμφανίστηκαν και οι κυπριακές συμμετοχές με τους φοιτητές Λητώ Θεοδώρου, Μηνά Παπαδάκη και Αλίσια Ιορδάνου, ενώ στην νικήτρια ομάδα συμμετείχε και η Κύπρια μαθήτρια Δανάη Φελλά.

Η ομάδα του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού στις Βρυξέλλες στο πλευρό των Κύπριων μαθητών και φοιτητών. Το ταξίδι στις Βρυξέλλες είναι ένα ακόμη βήμα για να συγκεντρωθεί σταδιακά και στην Κύπρο μια κοινότητα νέων ανθρώπων που επιδεικνύει ευαισθησία στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, διαπραγματεύεται με τις αρμόδιες αρχές και δηλώνει παρούσα σε όλα όσα ήδη μας απασχολούν.

1

2
Το πρόγραμμα End Climate Change, Start Climate of Change

Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα End Climate Change, Start Climate of Change περιλαμβάνει 16 εταίρους (ευρωπαϊκές ΜΚΟ, πανεπιστήμια και τοπικές δημόσιες αρχές) σε 13 χώρες της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δράσεων της DEAR (Development Education and Awareness Raising Programme) για την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης. Στη χώρα μας υλοποιείται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στόχος του Προγράμματος είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων Ευρωπαίων, ώστε να αντιληφθούν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης. Όραμα των συμμετεχόντων είναι, με σύνθημα το #ClimateOfChange, να δημιουργηθεί ένα κίνημα ενημερωμένων ανθρώπων, πρόθυμων να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να απαιτήσουν νέες αναπτυξιακές πολιτικές, και να διαδώσουν το μήνυμα των αναγκαίων αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε προσωπικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Εκτός από τους Αγώνες Ρητορικής οι δράσεις του Προγράμματος περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με ομάδες και άτομα που δραστηριοποιούνται ήδη στο περιβαλλοντικό πεδίο και την μετανάστευση και την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των νέων με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο. To Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.

Μάθε περισσότερα στο climateofchange.info

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending