fbpx

Ο ΥΠΕΞ στο Πανεπιστήμιο Frederick: «Η Ευρώπη να γίνει η αλλαγή που οι νέοι μας χρειάζονται»!

Με ενθουσιασμό και κριτική διάθεση, φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick συζήτησαν με τον ΥΠΕΞ για το μέλλον της Ευρώπη

«Η Ευρώπη να γίνει η αλλαγή που οι νέοι μας χρειάζονται», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, στον οικείο και φορτωμένο νοήματα χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

Η συζήτηση με θέμα «Συζητούμε για την Ευρώπη, διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. «Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων. Πώς μηδενίζουμε αυτή την απόσταση; Πώς αντιμετωπίζουμε το δημοκρατικό χάσμα που προκύπτει; Αυτό επιδιώκουμε μέσα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, να δοθεί ο λόγος στους πολίτες και κυρίως στους νέους που αύριο θα είναι οι ηγέτες της», ανέφερε ο Υπουργός.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικού αριθμού φοιτητών/τριών ώστε να υπάρξει γόνιμη και παραγωγική συζήτηση. Οι εκπρόσωποι της φοιτητικής κοινότητας από τις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου (Σχολή Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πολυτεχνική Σχολή και Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών) εστίασαν, κυρίως, με παρεμβάσεις τους σε θέματα όπως το περιβάλλον, η εκπαίδευση, το μεταναστευτικό, η υγεία, η κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και της ΕΕ στον κόσμο. Πολλές ερωτήσεις δέχτηκε ο Υπουργός για τον ρόλο της ΕΕ στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για το μεταναστευτικό και έδωσε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, τόνισε πως αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και το κυριότερο θέμα που διχάζει την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και συζήτησαν τις αποφάσεις και δράσεις που λαμβάνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, οι φοιτητές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης σύγχρονων πρακτικών για τα αναλυτικά προγράμματα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι την πανεπιστημιακή, ώστε να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διασύνδεσή του με τον εκσυγχρονισμό της παιδείας.

Τον Υπουργό Εξωτερικών καλωσόρισε η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου της ΕΕ θα βοηθήσει ώστε οι φωνές των νέων να φτάσουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στέλνοντάς τους ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι απόψεις και οι ανησυχίες τους μετρούν. Η κα Φρειδερίκου ανέφερε ότι για την επίλυση των όποιων προβλημάτων και την εκ νέου διαμόρφωση του μέλλοντος, χρειάζεται να εστιάσουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι «έχουμε εντάξει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στον στρατηγικό μας σχεδιασμό σε μια προσπάθεια ακριβώς να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας ως Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, να εστιάσουμε την έρευνά μας προς την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και παράλληλα να προετοιμάσουμε τους φοιτητές μας επαγγελματικά για τις προκλήσεις του αύριο αλλά και να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια -σε γνώσεις, δεξιότητες και αρχές- ώστε αποφοιτώντας, να είναι σε θέση να αντιληφθεί ο κάθε ένας και η κάθε μια την ευθύνη και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει για ένα καλύτερο αύριο. Για να μπορέσουν ο κάθε ένας και η κάθε μία να γίνουν η αλλαγή που ο κόσμος μας χρειάζεται.»

Σε παρέμβασή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την ευρωπαϊκή του εμπειρία τόσο ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού όσο και ως Πρύτανης, σημειώνοντας πως η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθός της, έχει παρουσία και λόγο σε θεσμικά όργανα, οργανισμούς και κοινοπραξίες της Ε.Ε. «Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν υπηρετούσα ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και η Κύπρος είχε αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είχαμε αντιληφθεί τον ρόλο που μπορούσε η Κύπρος να διαδραματίσει στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Όπως επισήμανε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, η Προεδρία μας ήταν το κομβικό σημείο για να κατανοήσουμε τον ρόλο και λόγο που μπορούσε να έχει η Κύπρος, εάν το διεκδικούσε.» Στη συνέχεια, ο Πρύτανης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο έργο EU-CONEXUS, μια κοινοπραξία πανεπιστημίων προσηλωμένη στην ευφυή αειφόρο διαχείριση αστικών παράκτιων ζωνών. «Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε μια τέτοια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, που αντανακλά στους στόχους της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου, δημιουργεί νέες ευκαιρίες τόσο για τους φοιτητές όσο και για το ακαδημαϊκό προσωπικό, τόσο σε θέματα έρευνας όσο και των κοινών διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων πτυχιακού΄, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου.» Ο Καθηγητής Δημοσθένους τόνισε, τέλος, την ευρωπαϊκή προοπτική που προσφέρει το Πανεπιστήμιο στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του χάρη στην πλήρη αναγνώριση όλων των τίτλων σπουδών που παρέχει, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων στους τομείς της Φαρμακευτικής, της Νοσηλευτικής και της Αρχιτεκτονικής από την ΕΕ.

Παρέμβαση στη συζήτηση είχε και ο Καθηγητής Γιάννης Τουμαζής, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, ο οποίος εστίασε στην εμπειρία του ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που προσκλήθηκαν από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διαμορφώσουν την πρόταση του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Ο Καθηγητής Τουμαζής σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρόταση που φέρνει μαζί την τέχνη και τον πολιτισμό, την κοινωνική ένταξη, την επιστήμη και την τεχνολογία για τον σχεδιασμό μελλοντικών τρόπων ζωής. Ο Καθηγητής Τουμαζής, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μεγάλου ευρωπαϊκού δικτύου Trans Europe Halles, αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου μέσα από αυτή την εκπροσώπηση, για τη μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών πόλεων προς την αειφορία, την τεχνολογία, την καινοτομία και τον πολιτισμό.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending