fbpx

Βρήκες κι εσύ το φλουρί φέτος; Μάθε γιατί το βάζουμε στη βασιλόπιτα και τι συμβολίζει!

Κάθε χρόνο μόλις μας υποδεχτεί η νέα χρονιά σε όλα τα σπίτια γίνεται κυριολεκτικά μάχη για το ποιος/α θα βρει το τυχερό φλουρί στη βασιλόπιτα!

Βέβαια, δεν είναι και λίγο πράγμα να πέσει το φλουρί στο δικό σου κομμάτι, γιατί πώς αλλιώς θα έχεις μια καλή και γουρλίτικη χρονιά;

Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα ή (και) από πού προήλθε αυτό το έθιμο; Πιθανότατα όχι, μιας και η σκέψη σου θα είναι να πετύχεις το φλουρί, ωστόσο, ήρθε η ώρα να μάθεις την ιστορία που κρύβεται πίσω του.

Δες πιο κάτω την ιστορία της βασιλόπιτας και τι συμβολίζει το φλουρί:

clickatlife.gr

Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.

Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης, αλλιώς θα την πολιορκούσε για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει!

Έτσι, ο Μέγας Βασίλειος προσευχόταν ολόκληρη τη νύχτα να σώσει ο Θεός την πόλη του, μέχρι που ξημέρωσε και ο στρατηγός αποφασισμένος με τον στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία. Ζήτησε να δει τον Δεσπότη και με θράσος απαίτησε το χρυσάφι.

wikipedia.org

Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέραν από πείνα και φτώχεια. Με το που άκουσε αυτά τα λόγια ο στρατηγός θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή ακόμα και να τον σκοτώσει.

Οι κάτοικοι αγαπούσαν πολύ τον Δεσπότη τους και γι’ αυτό, λοιπόν, μάζεψαν από τα σπίτια τους όσα χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ελπίζοντας να σωθούν. Ο Μέγας Βασίλειος παρουσίασε στον στρατηγό ό,τι χρυσαφικά είχαν μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι, όμως, τη στιγμή που ο στρατηγός πήγε να το ανοίξει και να αρπάξει τους θησαυρούς… έγινε το θαύμα!

Ένας λαμπρός καβαλάρης όρμησε με τον στρατό του πάνω στον στρατηγό και τους δικούς του και σε ελάχιστο χρόνο τους αφάνισαν… Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι αγγέλοι!

daddy-cool.gr

Τότε, όμως, ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε δύσκολη θέση, μιας και θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης δίκαια, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του… Αυτό ήταν πολύ δύσκολο! Κάλεσε, λοιπόν, τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια και μέσα στο κάθε ένα να έβαζαν λίγα χρυσαφικά!

Όταν ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης και στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν. Η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι της και έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν, λοιπόν, ένα ξεχωριστό ψωμάκι… Η βασιλόπιτα, που έφερνε χαρά κι ευλογία στους ανθρώπους!

Από τότε, την Πρωτοχρονιά, που είναι η γιορτή του Αγίου Βασιλείου φτιάχνουμε κι εμείς στα σπίτια μας βασιλόπιτα με το φλουρί (συμβολίζει τα χρυσαφικά) που μας φέρνει τύχη.

Πώς σου φάνηκε η ιστορία της βασιλόπιτας; Βρήκες κι εσύ το φλουρί φέτος;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending