fbpx

Blue Monday: Η πιο καταθλιπτική ημέρα του 2023 είναι σήμερα – Μάθε πώς προέκυψε & γιατί!

Δεν μας φτάνει που οι Δευτέρες έχουν πάντα μια δόση μελαγχολίας και κατάθλιψης, σήμερα 16 Ιανουαρίου, ξημέρωσε η “Blue Monday”, που αποτελεί την πιο καταθλιπτική ημέρα του 2023!

Πρόκειται, λοιπόν, για την τρίτη Δευτέρα του Γενάρη και ο λόγος που είναι γεμάτη μελαγχολία είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που σχετίζονται με τις γιορτές και τους στόχους της νέας χρονιάς.

Δες πιο κάτω πώς προέκυψε η “Blue Monday”:

Freepik.com

Η ιδέα προέκυψε το 2004 από τον ψυχολόγο Δρ. Cliff Arnall, ο οποίος έφτιαξε μια φόρμουλα για τη μελαγχολία του Ιανουαρίου, όπως του είχε ανατεθεί από ένα ταξιδιωτικό γραφείο, για τους σκοπούς της προώθησης των χειμερινών ταξιδιωτικών προσφορών.

O Δρ. Arnall, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων που πιθανόν να συμβάλλουν στην κακή διάθεση, έφτιαξε αυτήν την εξίσωση: [W + (D – d)] X TQ / M x Na… WTF is this?!

Προφανώς και δεν βγάζεις κανένα απολύτως νόημα, όμως, αν ρίξεις μια ματιά στην επεξήγηση των γραμμάτων πιο κάτω -ίσως- να γίνει πιο κατανοητή:

W = καιρός
D = χρέος
d = μηνιαίος μισθός
T = χρόνος από τα Χριστούγεννα
Q = χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων του νέου έτους
M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων
Na = το αίσθημα της ανάγκης για δράση

Freepik.com

Ο ορισμός και κατ’ επέκταση η εξίσωση που ορίζει την “Blue Monday”, δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά, ωστόσο, υπάρχει μια κατάσταση γνωστή ως «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή», που αποτελεί μια μορφή κατάθλιψης η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένες εποχές!

Εσύ έχεις νιώσει αυτή τη δόση μελαγχολίας σήμερα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending