Τόσο χρόνο χρειάζεται η καρδιά για να «επουλωθεί» μετά από έναν χωρισμό!

Με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προ των πυλών, η αντιμετώπιση μιας ραγισμένης καρδιάς μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Μετά από μια πρόσφατη έρευνα, το “Compare the Market” αποκαλύπτει ότι η καρδιά μετά από έναν χωρισμό χρειάζεται 13,48 μήνες για να επουλωθεί, ανάλογα, βέβαια και από τις αιτίες που την έκαναν να ραγίσει! Επίσης, σε συνεργασία με την Dr. Marisa T. Cohen μας λέει πώς να αντιμετωπίσουμε τον χωρισμό.

Δες πιο κάτω τι αποκαλύπτει η έρευνα για τις «ραγισμένες» καρδιές:

Pexels.com/Yan Krukov

Πάνω από τα 3/4 των συμμετεχόντων στην έρευνα (76%) ομολογούν πως οι καρδιές τους έχουν ραγίσει λόγω χωρισμού, ενώ το 48% έχει αποκαρδιωθεί από το τέλος μιας φιλίας.

Οι επιπτώσεις της θλίψης μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά, και για να το καταλάβουμε περαιτέρω, το “Compare the Market” μίλησε με τη Dr. Marisa T Cohen, Επικεφαλής Σχέσεων στην εφαρμογή Paired, η οποία εξήγησε: «Μια πληγωμένη καρδιά συχνά συνδέεται με τη θλίψη και οι επιπτώσεις της θλίψης μπορεί να είναι τόσο φυσιολογικές όσο και ψυχολογικές.

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo, επίσης γνωστή ως Σύνδρομο ”Ραγισμένης” Καρδιάς /Heartbreak Syndrome, εμφανίζεται συχνά μετά από ένα συναισθηματικά στρεσογόνο γεγονός, λόγω μιας ξαφνικής αύξησης των ορμονών του στρες και μπορεί να οδηγήσει σε αισθήσεις παρόμοιες με καρδιακή προσβολή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα οποιωνδήποτε σημαντικών στρεσογόνων παραγόντων, όχι απλώς μιας ραγισμένης καρδιάς».

Για όσους έχουν νιώσει την καρδιά τους να ραγίζει και έχουν βιώσει την ψυχική και σωματική αναταραχή που συχνά τη συνοδεύει, δεν είστε μόνοι, καθώς η έρευνα του comparethemarket.com.au αποκαλύπτει ότι ο μέσος άνθρωπος έχει υποστεί αυτό περίππου 2,55 φορές στη ζωή του, και μετα από κάθε φορά που ραγίζει η καρδιά, χρειάζεται 13,48 μήνες για να ξεπεραστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας έχει περάσει 2,86 χρόνια στη διαδικασία να ξεπεράσει τον χωρισμό!

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Anthony Fleming, Γενικός Διευθυντής Ασφάλισης Υγείας στο “Compare the Market”, είπε: «Είτε πρόκειται για μια ρομαντική σχέση, είτε για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουμε παρόμοια συναισθήματα σε κάποια φάση της ζωής μας και δεν είστε ποτέ μόνοι σ’ αυτήν την κατάσταση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και ότι στο τέλος θα είστε πιο δυνατοί άνθρωποι».

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν χωρισμό:

Freepik.com

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Dr. Marisa T Cohen, Επικεφαλής του Couple Relationships στην εφαρμογή Paired couples, τα άτομα που αντιμετωπίζουν ραγίσματα στην καρδιά μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στον ύπνο, την όρεξη ή το βάρος τους, καθώς και να υποφέρουν από πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι.

Είναι επίσης πιθανό να βιώσεις έντονα τη μοναξιά και να νιώθεις ότι έχεις πέσει σε κατάθλιψη ή/και άγχος ως αποτέλεσμα.

Αλλά απλά να ξέρεις ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σε βοηθήσουν να αντεπεξέλθεις. Η Dr. Cohen έδωσε τις top συμβουλές της για το πώς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το σπάσιμο της καρδιάς και τη θλίψη – είτε είναι από την κατάρρευση μιας σχέσης, την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου. Δες τις πιο κάτω!

1
Αναγνώρισε και αποδέξου τα συναισθήματά σου

Είναι σημαντικό να βιώσεις και να είσαι παρόν στα συναισθήματά σου, ασκώντας αυτοφροντίδα και χρησιμοποιώντας στρατηγικές αντιμετώπισης που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για ‘σένα στο παρελθόν. Μην προσπαθείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να ξεχάσει ή να βιαστεί, γιατί μπορεί να κάνεις τη διαδικασία πιο δύσκολη.

Επιτρέψε στον εαυτό σου να θρηνήσει, να νιώσει και να θεραπεύσει στον δικό σου χρόνο. Η εμπειρία θα είναι διαφορετική για τον καθένα και αυτό είναι εντάξει.

2
Στηρίξου στους δικούς σου ανθρώπους 

Freepik.com

Απευθύνσου και στηρίξου στην οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους ή οποιονδήποτε κοινωνικό σου δίκτυο εμπιστεύεσαι. Τα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης χρησιμεύουν ως ισχυρός προστατευτικός παράγοντας και μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία επούλωσης, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσαι τον πόνο και τα συναισθήματα που έχεις βιώσει.

3
Αναζήτησε επαγγελματική υποστήριξη όταν χρειάζεται

Η θλίψη που βιώνεται λόγω μιας ραγισμένης καρδιάς μπορεί να είναι έντονη. Δεν χρειάζεται να το περάσεις μόνος/η.

Βρες έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο για να σε βοηθήσει στην επεξεργασία της εμπειρίας και των συναισθημάτων που σχετίζονται με την απώλεια και στην ανάπτυξη μηχανισμών και στρατηγικών που θα σε βοηθήσουν να αντεπεξέλθεις.

Μπορείς να δεις την αναλυτική μελέτη εδώ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,900FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending