fbpx

Αυτοί είναι οι 5 τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Κύπρο και παγκόσμια!

Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Μια από τις πλέον κλασικές ερωτήσεις που όλοι σε κάποια φάση της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας μας κληθήκαμε να απαντήσουμε. Ακολουθούν οι επαγγελματίες ήρωες που θαυμάζεις, οι αλλαγές στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σου, οι επιρροές από το περιβάλλον σου, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, οι επιλογές κατευθύνσεων και μαθημάτων στο σχολείο, μετά οι παγκύπριες εξετάσεις, και τέλος η επιλογή Πανεπιστημίου και κλάδου σπουδών.

Σε πρόσφατη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Frederick, o Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κος Κυριάκος Κόκκινος, ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν σήμερα στην αγορά εργασίας οι ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες. Μέσα από μια σύντομη παρουσίαση των επαγγελμάτων του μέλλοντος, τα πλείστα από τα οποία εμπεριέχουν τον τομέα της τεχνολογίας, διαφάνηκε η ανάγκη εξειδίκευσης των νέων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ποιοι είναι όμως οι τομείς που προβλέπεται ότι θα έχουν ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια; Σύμφωνα με τους ειδικούς συμβούλους του Γραφείου Εισδοχής του Πανεπιστημίου Frederick, αυτοί είναι κάποιοι από τους τομείς που παρουσιάζουν συνεχή ανέλιξη και μεγάλες προοπτικές άμεσης απασχόλησης.

Δες τους 5 τομείς πιο κάτω:

1
Επαγγελματίες υγείας

Η πανδημία έδειξε πως υπάρχει τεράστια ζήτηση για άτομα που εργάζονται στον τομέα της φροντίδας. Πέρα από αυτό, μέχρι το 2039, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 75+ εκτιμάται ότι ίσως και να διπλασιαστεί, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπρόσθετα, με την έναρξη του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο, η προσφορά ευκαιριών απασχόλησης είναι συνεχής και με αυξητική τάση.

Παράλληλα, ιδιαίτερα περιζήτητοι θα είναι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την ψυχολογική υποστήριξη, την υγεία και τη φροντίδα ηλικιωμένων της «τέταρτης ηλικίας», που προβλέπεται να είναι πολύ περισσότεροι από όσοι είναι σήμερα.

2
Πληροφορική – Τεχνολογία

Σήμερα διανύουμε την αρχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα κυριαρχείται από τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τους αυτοματισμούς, τα Big Data, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα υπερσύγχρονες εφαρμογές της πληροφορικής και του διαδικτύου.

Αναμένεται ότι στα επόμενα 15-20 χρόνια οι νέες τεχνολογίες θα απασχολούν πάνω από το 70-80% του εργατικού δυναμικού! Τα επαγγέλματα αυτά αναπτύσσονται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς από άλλους κλάδους, δεν πλήττονται από την ανεργία και έχουν υψηλές απολαβές.

3
Ναυτιλιακά

Το 90% του διεθνούς εμπορίου πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης. Οι θαλάσσιες μεταφορές θα συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο, στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Η Κύπρος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο, που δραστηριοποιείται επιτυχώς ανά το παγκόσμιο. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη, ενώ κατέχει τον 3ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και τον 11ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Συνεπώς, ο τομέας προσφέρει μεγάλες προοπτικές ανέλιξης, με υψηλές απολαβές και μηδέν ανεργία.

4
Μηχανική

Οι ευκαιρίες απασχόλησης για μηχανικούς αναμένεται να αυξηθούν και να υπερβούν τις αντίστοιχες ευκαιρίες σε πολλά άλλα επαγγέλματα. Η αλματώδης αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνει και τις ανάγκες για αξιοποίηση της μηχανικής σε διάφορους τομείς.

Όλοι οι μηχανικοί θα έχουν ζήτηση, αλλά οι μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί και αυτοί που εξειδικεύονται στην κωδικοποίηση, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοϊατρική, τη χημική μηχανική, τη μηχανική περιβάλλοντος, τη ναυτική μηχανική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αεροναυτική μηχανική, θα είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι. Οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού είναι επίσης από τα λίγα επαγγέλματα που εμφανίζουν άμεση απορροφητικότητα.

5
Λογιστική

Η φορολογική -και όχι μόνο- νομοθεσία αλλάζει διαρκώς και είναι χρονοβόρο να την παρακολουθεί κάποιος (ακόμη και όταν μπορεί!) και ένα λάθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό.

Συνεπώς τα άτομα που τη γνωρίζουν καλά θα είναι πάντα χρήσιμα για τις εταιρείες και όχι μόνο. Ένας τομέας που παρουσιάζει πολύ καλές ευκαιρίες εργοδότησης, με υψηλές αμοιβές και ευκαιρίες ανέλιξης.


Όποια κι αν είναι όμως τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ή οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια, ένα είναι σίγουρο: ότι θα απαιτούν συνδυασμό δεξιοτήτων. Και επειδή όλα εξελίσσονται, θα χρειάζεται διαρκής εκπαίδευση με ευελιξία και προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων που να ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς εργασίας είναι ουσιώδης για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας, που βασίζεται στη γνώση αλλά καθοδηγείται από την τεχνολογία.

Οι εργοδότες σήμερα ψάχνουν προσωπικό με κριτική σκέψη, αναλυτικές ικανότητες, ηγετικές ικανότητες, δημιουργικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες, ομαδικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Μην ξεχνάς όμως ότι οι πιο πάνω τομείς είναι ενδεικτικοί. Αν είσαι καλός/ή σε αυτό που επέλεξες να ακολουθήσεις τότε μπορείς να πετύχεις. Φτάνει να αγαπάς αυτό που κάνεις, να είσαι αφοσιωμένος/η, να δίνεις το 100% του εαυτού σου και να παρακολουθείς τις εξελίξεις στο επάγγελμά σου!

Το Πανεπιστήμιο Frederick δέχεται αιτήσεις εγγραφής για τον νέο κύκλο σπουδών, που αρχίζει στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

Για διευθέτηση προσωπικής συνάντησης με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, μπορείς να απευθυνθείς στο Γραφείο Εισδοχής, τηλ. 22394394 (Λευκωσία), 25730975 (Λεμεσός) ή μέσω email στο [email protected].


Το μέλλον σου ανήκει, κάνε απλά τη σωστή επιλογή!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending