Ποιος ξέρει τι θα γίνει μετά τις σπουδές; Μετά από αυτές έρχεται το «χάος» και το «τίποτα» ή μήπως ένας συναρπαστικός δρόμος προκλήσεων ξεκινά;
Αν είσαι κι εσύ τελειόφοιτος της σχολής σου, σίγουρα έχεις αρχίσει να προβληματίζεσαι για το μέλλον, ειδικά αν είσαι από την κατηγορία φοιτητών που δεν έχουν προγραμματίσει κάποιο «μεταπτυχιακό» από Σεπτέμβριο!
Στην προσπάθειά μας να μάθουμε καλύτερα το τι συμβαίνει μετά τις σπουδές, ρωτήσαμε τον Αντρέα Χαρή, μέλος του StudentLife από το 2016, τον οποίο σίγουρα θα έχεις δει στα videos ή στα stories της ομάδας μας!
Ο Αντρέας, δεν είναι ειδικός επαγγελματικού προσανατολισμού, όμως, είναι ένας (σχεδόν) 30άρης που είχε παρόμοιους προβληματισμούς και ανησυχίες μετά το τέλος των σπουδών του, όπως κι εσύ!
Δες πιο κάτω όσα μας είπε ο «Χαρής»:
– Αντρέα τι έχεις σπουδάσει και ποιες ήταν οι σκέψεις σου ως 4οετής φοιτητής;
Όσο και αν δεν το πιστεύεις, έχω τελειώσει Δοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Management στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 2016!
Ως 4οετής φοιτητής ήμουν αρκετά αγχωμένος με τα μαθήματα, αλλά και κουρασμένος, πολλές φορές, γιατί εργαζόμουν παράλληλα και σε κατάστημα τηλεπικοινωνιών ως sales advisor. Αρχικά, είχα σκέψεις να μείνω στην εταιρεία και να ανελιχθώ, όμως, οι προοπτικές ανέλιξης ήταν πολύ περιορισμένες και δεν είχα την υπομονή.
Παρ’ όλα αυτά, ήμουν αισιόδοξος για το μέλλον, μετά τις σπουδές, αν και δεν είχα σχέδια να κάνω εγγραφή σε κάποιο μεταπτυχιακό. Πίστευα ότι αργά ή γρήγορα θα έβρισκα κάτι το οποίο θα μου άρεσε πραγματικά. Και αυτός ήταν ο σκοπός μου μόλις πήρα το πτυχίο μου!
– Πώς κατάληξες τελικά στον κλάδο των Social Media & του Digital Marketing όπου παραμένεις εδώ και 5 χρόνια;
Όταν έδωσα την παραίτησή μου από το κατάστημα τον Αύγουστο, «δεσμεύτηκα» με τον εαυτό μου πως θα βρω μια δουλειά που θα με γεμίζει, έστω σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και θα μου δίνει την ευκαιρία να είμαι δημιουργικός.
Έτσι άρχισα να ψάχνω για Internships Digital Marketing σε διάφορες εταιρείες στην Κύπρο, με σκοπό να με προσλάβουν και να μάθω στην πράξη πώς γίνεται η διαφήμιση μέσω Social Media, Google και όχι μόνο.
Στην προσπάθειά μου αυτή είδα μια διαφήμιση του StudentLife Academy, σε scroll-άρισμά μου στο Facebook, με τίτλο «Βρες θέση στον τομέα του Business με εγγύηση θέσης εργασίας!» και έτσι έκανα την αίτησή μου!
Μετά από μερικές μέρες έλαβα τηλεφώνημα από coach του StudentLife Academy, έκανα interview, με κέρδισε η εμπιστοσύνη που μου έδειξε και σύντομα έκανα εγγραφή στο πρόγραμμα. Εκεί κυρίως έμαθα ποια είναι τα δυνατά μου σημεία και απέκτησα εξαιρετικά χρήσιμες γνώσεις για το Digital Marketing.
Ανάμεσα σε άλλα interviews που είχα πάει για δουλειά (μέσω του προγράμματος) ήταν και το StudentLife, το οποίο είχε ανοιχτή θέση στον τομέα των Social Media και του Marketing.
Σημείωσε πως το ίδιο διάστημα είχα πάει για interview σε τράπεζα (είχα κάνει αίτηση μήνες πριν) και μου έκαναν προσφορά για 6μηνιαίο συμβόλαιο, το οποίο όμως αρνήθηκα μιας και δεν θεώρησα πως θα μάθαινα κάτι καινούριο και κάτι το οποίο θα με ενδιέφερε πραγματικά.
– Και τελικά επέλεξες το StudentLife. Θεωρείς πως έκανες τη σωστή επιλογή;
Η αλήθεια είναι πως είχα δεκτεί αρκετή πίεση από τον κοινωνικό μου περίγυρο να αποδεκτώ τη θέση στην τράπεζα… Τελικά, είχα ζυγίσει τα πράγματα και είπα στον εαυτό μου πως αξίζει να «ρισκάρω» να εργαστώ στο StudentLife για να μάθω νέα πράγματα και να αξιοποιήσω τα δυνατά μου σημεία. Και κάπως έτσι άρχισα να μαθαίνω στην πράξη πώς δημιουργούνται και εκτελούνται καμπάνιες Social Media (κι όχι μόνο).
Μου αρέσει, καταρχάς, που είμαι full-time μέλος μιας απίστευτης ομάδας, στην οποία εξελίσσομαι, μαθαίνω νέα πράγματα και τάσεις, τα οποία αξιοποιώ και σε άλλα projects με τα οποία ασχολούμαι.
– Όταν λες «άλλα projects» τι εννοείς; Εξήγησέ μας.
Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι και με το Social Media freelancing, στο οποίο χειρίζομαι τα profiles άλλων επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη να έχουν παρουσία σε Facebook, Instagram, Google κ.α., καθώς και να προσεγγίσουν πελάτες μέσω online διαφημίσεων (χορηγούμενες).
Τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με τη διαχείρηση social media και τη διαφήμιση εστιατορίου, για το οποίο παράγω content και δημιουργώ Facebook & Instagram ads, με σκοπό την επίτευξη κρατήσεων, που για αυτούς είναι πωλήσεις.
– Μπορεί κάποιος που δεν έχει έχει σπουδάσει marketing να ασχοληθεί μ’ αυτό;
Φυσικά, φτάνει να έχει τη θέληση να μάθει τα βασικά και το «μεράκι» να είναι δημιουργικός. Έξω, υπάρχουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, κ.ά. που ψάχνουν άτομα να αναλάβουν τα social media τους.
Τις σχετικές δεξιότητες και γνώσεις μπορεί να τις αποκτήσει κάποιος πολύ εύκολα μέσω του Social Media Freelancer Bootcamp του StudentLife Academy! Απ’ ότι γνωρίζω τώρα θα γίνει καλοκαιρινή σειρά μαθημάτων και είναι εξ’ αποστάσεως! Άρα όποιος είναι τελειόφοιτος και θα τον ενδιέφερε να εργαστεί ως Social Media Freelancer, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια εξαιρετική επιλογή!
– Ασχολείσαι μόνο για την ευχαρίστησή σου ή υπάρχει και ένα καλό οικονομικό όφελος;
Είναι δημιουργικό και ωραίο, το παραδέχομαι, αλλά επειδή αυτό δεν αρκεί για να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου, βγάζεις έξτρα εισόδημα από αυτή τη δουλειά!
Ένας freelancer μπορεί να χρεώνει από €150 μέχρι €500 (ίσως και περισσότερα) τον μήνα για ένα πελάτη, μιας και αυτό απαιτεί χρόνο από την καθημερινότητά σου.
– Γνωρίζεις πώς λειτουργεί το πρόγραμμα του StudentLife Academy;
To πρόγραμμα του Academy διαρκεί 3 μήνες και έχεις μαζί σου coaches, οι οποίοι σε βοηθούν να τρέχεις αληθινές διαφημίσεις για να μπορείς να έχεις μια πρακτική επαφή στη διαχείρηση του Facebook, Instagram, Google και YouTube!
Επίσης, θα σε καθοδηγήσουν στο πώς να αποκτήσεις πελάτες, πόσα να χρεώνεις και ποιες ακριβώς υπηρεσίες να προσφέρεις, έτσι ώστε να νιώσεις έτοιμος να αναλάβεις τους δικούς σου πελάτες.
Ακόμη κι αν στο τέλος αποφασίσεις πως δεν θέλεις να ασχοληθείς με το freelancing, θα έχεις ήδη την εμπειρία που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις θέση full-time στον τομέα του Digital Marketing σε κάποια εταιρεία που σε ενδιαφέρει.