Έκθεση με τα έργα των πρώτων τελειόφοιτων του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 9 Μαίου 2022 τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης των τελειoφοίτων του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με τίτλο FINAL CUTS 2022, στην παρουσία του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και του Δημάρχου της Λεμεσού, κ. Νίκου Νικολαΐδη.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού -Αποθήκες Παπαδάκη σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 12 Μαΐου 2022, από τις 10.00 – 18.00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι νέες/οι καλλιτέχνιδες/ες προτείνουν ενότητες έργων με εικαστικές εγκαταστάσεις, σχέδια, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφίες, βίντεο και πρακτικές συμμετοχικής τέχνης. Η έκθεση σηματοδοτεί την πύλη των φοιτητριών/ών προς την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ενώ φιλοδοξεί να ενθαρρύνει μια ανανέωση των εικαστικών δεδομένων της πόλης της Λεμεσού και της Κύπρου ευρύτερα.

Σημειώνεται πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά αποφοίτησης φοιτητριών/ών από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του πρώτου και μοναδικού τμήματος Καλών Τεχνών σε δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας.

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στα εγκαίνια της έκθεσης έργων των τελειοφοίτων του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου μας. Των πρώτων τελειόφοιτων του Τμήματος. Χάρηκα τη ζωντάνια και τη μοντέρνα αντίληψη και παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα από τους φοιτητές και φοιτήτριες μας. Φρέσκες ιδέες. Εύχομαι σε όλους και όλες σας καλή συνέχεια, δύναμη και ανατρεπτικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σε σύντομο χαιρετισμό του.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η συνεργασία αυτή με το Πανεπιστήμιο είμαι σίγουρος πως θα είναι η αρχή μίας σειράς κοινών δράσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις και προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, με στόχο την ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς και την διεύρυνση της καλλιτεχνικής παιδείας και την ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τα θέματα που την απασχολούν».

Αναφερόμενος στο Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε πως «το τμήμα αυτό είναι επίσης το πρώτο και μοναδικό τμήμα Καλών Τεχνών σε δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας μας το οποίο προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών που χαρακτηρίζεται από υψηλό πρακτικό, θεωρητικό και αισθητικό επίπεδο, και στελεχώνεται από διδακτικό προσωπικό εγνωσμένου κύρους, με στόχο την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας».

Ο κ. Νικολαίδης συνεχάρη τους νέους καλλιτέχνες και τους καθηγητές τους για το άρτιο αποτέλεσμα της εργασίας τους και τους ευχήθηκε καλή αρχή στην πορεία τους. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της έκθεσης.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών, Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Χρηστίδης αναφέρθηκε στον συμβολισμό της έκθεσης, σημειώνοντας πως «οι πρώτοι νέοι άνθρωποι που θα αποφοιτήσουν από το Δημόσιο Τμήμα Καλών Τεχνών της Κύπρου φέτος, μετά από πολύ κόπο, απογοητεύσεις ή χαρές, δουλειά ή χαλαρότητα, δοκιμές και τυχαίες εμπνεύσεις, μελέτη και αφοσίωση ή όχι, ίσως στην πιο περίεργη εποχή – αυτή της πανδημίας, εκθέτουν έργα που έχουν να ζηλέψουν πολύ λίγα από εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών».

Ανέφερε πως «τα περήφανα Final Cuts, είναι τα πρώτα Cuts που παρουσιάζονται δημόσια, και δείχνουν τον δρόμο για τα επόμενα, τα οποία είναι υπό κατασκευή, στα εργαστήρια του Τμήματος και στη δημιουργική σκέψη των φοιτητών μας, της γενιάς που έρχεται.
Και πέραν τούτου», πρόσθεσε, «είναι έργα που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο καταθέτουν ένα ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα, καθώς οποιαδήποτε έκφανση της τέχνης εμπεριέχει και τη δική της πολιτική διάσταση». Εύχήθηκε, επίσης η έκθεση να γίνει θεσμός, «και να είναι παρούσα στην πόλη, για πολλά πολλά ακόμα χρόνια, σε πείσμα της εξαναγκασμένης εσωστρέφειας των καιρών».

Ο Δρ Χρηστίδης ευχαρίστησε τον Δήμο Λεμεσού και τις Αποθήκες Παπαδάκη για την παραχώρηση του χώρου και αλλά και για την ευγενική διαθεσιμότητα του έμψυχου δυναμικού του για τις ανάγκες τις έκθεσης. Ευχαρίστησε, επίσης, τους βοηθούς εργαστηρίων και τους καθηγητές του Τμήματος ως επίσης τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

«Να ευχαριστήσω τέλος και τις ίδιες τις τελειόφοιτες και τον τελειόφοιτο, που με ενθουσιασμό και πολλή προσπάθεια συνέλαβαν, υλοποίησαν και έστησαν – όλα αυτά τα χρόνια – τα χρόνια της πρώτης καλλιτεχνικής τους ωρίμανσης – τα έργα που βλέπετε σήμερα. Και να τους ευχαριστήσω εις διπλούν, επειδή ακριβώς την ώρα που διδάσκονται, διδάσκουν και εμάς, τους καθηγητές τους, πιθανότατα χωρίς να το υποψιάζονται», κατέληξε.

Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 25 367700.