fbpx

Γιατί πρέπει να δώσετε παραπάνω προσοχή στο concept του Upcycling!

Υπάρχουν περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και όλοι ατομικά παράγουμε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό σκουπιδιών, τα οποία δυστυχώς έχουν γεμίσει τις χωματερές και βλάπτουν το περιβάλλον. Ο μέσος Κύπριος παράγει περισσότερο από 600 κιλά απορριμμάτων κάθε χρόνο!

Η σωστή διαχείριση των προϊόντων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους είναι αναγκαία. Ο αντίκτυπος αυτής της διαδικασίας είναι σημαντικός τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία. Η ανακύκλωση είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική, δεν είναι όμως η πιο αποδοτική για το περιβάλλον. Προηγούνται, η μείωση της κατανάλωσης (Reduce) και η δημιουργική επανάχρηση (Upcycling).

Ενώ η ανακύκλωση είναι εξαιρετική για το περιβάλλον, η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο αλλά και αρκετούς πόρους. Με το upcycling από την άλλη, μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε κάτι μόνοι σας και να του δώσετε μια νέα χρήση, κάτι που είναι εξαιρετικό για αντικείμενα που δεν είναι τόσο εύκολο να ανακυκλωθούν, όπως παλιά έπιπλα.

Το “upcycle” αφορά πρακτικά την αξιοποίηση προϊόντων χαμηλής ποιότητας (χρησιμοποιημένα αντικείμενα ή υλικά από απορρίμματα) μετατρέποντάς τα σε προϊόντα υψηλότερης αξίας από το πρωτότυπο. Με αυτόν τον τρόπο, οτιδήποτε θα κατέληγε στις χωματερές ή ακόμα χειρότερα, στη θάλασσα και τελικά στο πιάτο μας, ξαναπαίρνει νέα ζωή. Μάλιστα, πολλές εταιρείες έχουν στραφεί στην πρακτική του upcycling σε μια προσπάθεια να μειωθεί το τεράστιο πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών στον πλανήτη, αλλά και σε μια ένδειξη ευαισθητοποίησης.

Το υπέροχο με το Upcycling είναι ότι δεν χρειάζεστε πολύ διαθέσιμο χρόνο. Υπάρχουν πολλές ιδέες για Upcycle projects που θα μπορούσατε να ολοκληρώσετε μέσα σε λίγες ώρες. Και αυτό, όχι μόνο βοηθάει το περιβάλλον, αλλά σας δίνει και μια δημιουργική ενασχόληση!

Όταν επαναχρησιμοποιείτε κάτι με την μέθοδο του Upcycling, βοηθάτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα καταλήξει στα σκουπίδια. Φυσικά, το upcycling δεν θα καθαρίσει πλήρως τις χωματερές από τα απόβλητα, ωστόσο, σίγουρα θα μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν εκεί.

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, η Lidl Κύπρου, πάντα ευαισθητοποιημένη με οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα, εμπνεύστηκε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Lidl, αποτελείται από μια σειρά χρήσιμων βίντεο για το πώς όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές με μεγάλο αντίκτυπο στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!

Αν θέλετε μια όμορφη και δημιουργική ιδέα για το πρώτο σας Upcycle project, δείτε το τελευταίο επεισόδιο των Lidl Eco Hacks. Η δημιουργική ομάδα της MakeART μετατρέπει μερικά παλιά παραθυρόφυλλα σε ένα πανέμορφο και στιλάτο μπαρ-τρόλεϊ για το σπίτι!

Το Upcycling είναι ένας διασκεδαστικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να δώσετε μια νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα ή υλικά. Μειώνει τα απόβλητα και εξοικονομεί ενέργεια αλλά και πόρους.

Η μείωση των απορριμμάτων έχει πολλά περιβαλλοντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ελαχιστοποίησης της ρύπανσης.

Το concept του Upcycle προέκυψε από την ολοένα αυξανόμενη ανησυχία για τα απόβλητα, αλλά έχει γίνει ένας διασκεδαστικός, οικονομικός και δημιουργικός τρόπος για να είμαστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Όσο περισσότερα αγοράζουμε, τόσο περισσότερα παράγουμε, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση και σε περισσότερα απόβλητα. Έτσι, το Upcycling είναι μια αναζωογονητική λύση. Προσπαθήστε να το εντάξετε στη ζωή σας και μόνο θετικά θα βγουν από αυτό!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending