fbpx

Από ειδικός στη φουκού, ξανά στα θρανία!

BBQ ή φουκού; Eδώ σε θέλω Κυπραίε. Που θα ‘ρθει ο Πετεβίνος να με μάθει το αγαπημένο μου σπορ! Στόλισε εσύ τα πιάτα σου κύριε κι άσε σε εμάς τις αντρικές δουλειές. Που θα μου πουν εμένα για BBQ. Ξέρετε πόσες φορές έχει ψήσει ο κάθε σεφ και πόσες εγώ από μικρό παιδί στη φουκού του παππού μου; Της κακόπεσε δηλαδή της Ελένης το σπέσιαλ μπιφτέκι που της έψησα την περασμένη Κυριακή; Είναι καλύτεροι οι σεφ; Είναι καλύτεροι οι Αμερικάνοι;

Αυτά και άλλα σκεφτόμουν και φούντωνα, όταν η Ελένη τόλμησε να μου ζητήσει να τη συνοδεύσω στο μάθημα μαγειρικής της Lidl Food Academy, το περασμένο Σάββατο με θέμα το BBQ. Τι να σου λέω τώρα, μεγάλο το παράπονό μου! Χάθηκε κορίτσι μου να με καλέσεις σε κανένα Ταϊλανδέζικο, ένα Κινέζικο, ένα Σουηδικό ή έστω ένα Γαλλικό μάθημα; Εκεί μάλιστα, έχω ένα θεματάκι, ειδικά με τις μικροσκοπικές μερίδες. Αλλά μπάρμπεκιου; Εγώ;

Τόσες και τόσες Κυριακές την είχα καλέσει να της ψήσω και πάντα τα λάτρευε τα πιάτα μου. Θες σούβλα, θες χαλούμι στα κάρβουνα, θες χωριάτικα λουκάνικα και παστουρμάδες, θες ψητά λαχανικά, θες burgers και μπριζόλες, μέχρι ψητή μπανάνα της είχα φτιάξει μια φορά αλλά εντάξει, το παραδέχομαι δεν ήταν σπουδαία. Ήθελα όμως να δείξω ανωτερότητα και πήγα. Ευτυχώς δηλαδή!

Το μάθημα στη γεμάτη αίθουσα, ξεκίνησε ωραιότατα καθώς η τεχνική για το χαλούμι μου στο γκριλ αποδείχτηκε μια χαρά, αν και έμαθα μερικές πολύ έξυπνες συμβουλές και μυστικά για το ψήσιμό του. Όπως για παράδειγμα, να το σκουπίζω καλά με χαρτί κουζίνας προτού το βάλω στη φωτιά. Αυτό όμως που το απογείωσε δεν ήταν το ψήσιμο αλλά η γλυκιά σάλτσα τσίλι και η μαρμελάδα ντομάτας. Μια πανεύκολη μα τόσο νόστιμη σάλτσα με κιούλι που μας έδειξε ο Σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, το παραδέχομαι, με κέρδισε! Ναι εντάξει, ίσως να ξέρει λίιιγα παραπάνω πράγματα από εμένα.

Και αν ακόμα αναρωτιέσαι κι εσύ, τελικά όχι, οι Αμερικάνοι δεν είναι καλύτεροι, διότι μιλώντας πάντα για τα υπέροχα αμερικάνικα burgers, όπως μας είπε ο σεφ, το διάσημο χάμπουργκερ προήλθε αρχικά από τη Μογγολία ενώ αργότερα μέσω των Ρώσων κατέληξε στη Γερμανία. Ήταν οι Γερμανοί μετά που το ταξίδεψαν κι έκαναν διάσημο το χάμπουργκερ στην Αμερική. Αν το σκεφτείς δηλαδή, μόνο από το όνομα “Hamburger” είναι προφανές ότι προέρχεται από το “Hamburg” που σημαίνει Αμβούργο. Αλλά πού να μου κόψει!

Η Ελένη είχε καταλάβει πώς ένιωθα στην αρχή, αλλά προτίμησε να αφήσει τη Lidl Food Academy να με κερδίσει μέσω της δυνατής εμπειρίας που προσφέρει κάθε εβδομάδα, σε γνώσεις αλλά και σε όλες τις αισθήσεις. Έφτιαξα το πιο νόστιμο Bavarian Bratwurst με πουρέ πατάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ούτε σε καντίνα στην Alexanderplatz του Βερολίνου δεν είχα γευτεί τέτοια νοστιμιά!

Αλλά αυτό που ήταν πραγματική αποκάλυψη για μένα, ήταν το βοδινό steak. Ο Σεφ μάς έδωσε μια έξυπνη συνταγή που ισχύει για όλα τα βοδινά steak σε grill και παρότι είναι πολύ απλή, το αποτέλεσμά της ήταν εντυπωσιακά καλύτερο.

Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει μία ώρα ξεκούρασης της μπριζόλας σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο, η σωστή θερμομέτρηση, λίγα ακόμη λεπτά ξεκούρασης μετά το ψήσιμο και λίγο φρέσκο βούτυρο με ψιλοκομμένο δεντρολίβανο όσο είναι καυτή. Προτού καν στρώσουμε το τραπέζι μας στην τραπεζαρία της Ακαδημίας, έφαγα και τη δικιά μου και της Ελένης! Ίσα που πρόλαβε να ανεβάσει ένα story!

Παθιάστηκα πολύ εκείνη τη μέρα. Η Ελένη, όσο έκοβε τα ραπανάκια και τα ντοματίνια για την τέλεια σαλάτα με βαλσάμικο, με κοιτούσε χωρίς να σταματά να χαμογελά, διότι ενώ εκτελούσα τις συνταγές, είχα γίνει σχεδόν φίλος με τον Σεφ, ρωτούσα ασταμάτητα, δοκίμαζα, μύριζα, μάθαινα.

Ναι, πήρα ένα καλό μάθημα. Όχι μόνο μαγειρικής αλλά και μάθημα ζωής. Έμαθα να λέω ναι σε νέες εμπειρίες, να πειραματίζομαι, να είμαι ανοιχτός και κυρίως, αποφάσισα να δηλώνω κάθε εβδομάδα συμμετοχή για τα επόμενα δωρεάν μαθήματα της Lidl Food Academy, γιατί με έκαναν να θυμηθώ ξανά τους λόγους που μου αρέσει τόσο πολύ να μαγειρεύω!

Τι θα έλεγες και για ένα τελευταίο μυστικό για το τέλειο χάρμπουγκερ; Αν δεν θέλεις να λερώνεσαι όταν το τρως, δοκίμασε να το φας ανάποδα με το επίπεδο ψωμάκι από πάνω. Εγώ και το πουκάμισό μου σε ευχαριστούμε πολύ Σεφ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending