fbpx

UNIC: Έρευνα αποκαλύπτει τα ποσοστά υποστήριξης των κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων!

Το 30,7% των κυπρίων φιλάθλων υποστηρίζει την Ομόνοια και το 21% τον ΑΠΟΕΛ, ενώ την Ανόρθωση υποστηρίζει το 15%, τον Απόλλωνα το 11,8%, την ΑΕΛ το 8% και την ΑΕΚ το 3,3%.

Αυτά είναι τα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά υποστήριξης των κυπριακών ομάδων, όπως προκύπτουν από έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που παρουσιάστηκε στις 12 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τον Καθηγητή Στατιστικής του Πανεπιστημίου Σταύρο Πουλούκα. Αυτή τέταρτη σε σειρά έρευνα είναι μέρος διαχρονικής έρευνας, η οποία διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από το 2012.

«Πρόκειται για ένα  χρήσιμο  εργαλείο  για  όλους  όσοι αγαπούν  το  ποδόσφαιρο. Ξεκινήσαμε από  το  Football  Basic  Statistics  και  φτάσαμε  ως  εδώ  έχοντας  ως  γνώμονα  την  αγάπη  των  Κυπρίων για  το  Βασιλιά  των  Σπορ,  όπως  είναι  κοινώς  γνωστό  το  ποδόσφαιρο», τόνισε  ο  Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος  του  Συμβουλίου  του  Πανεπιστημίου  Λευκωσίας.  Στον  σύντομο  χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι  συνεργάστηκαν για την έρευνα.

«Συγχαίρουμε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την έρευνα αυτή, η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο, τόσο  για  την  Κυπριακή  Ομοσπονδία  Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), όσο και  για  τα  Σωματεία  μας»,  τόνισε  στον  χαιρετισμό του ο κ. Ευάγγελος Μούσκος, αντιπρόεδρος της ΚΟΠ.

Όπως  είπε,  οι  Κύπριοι  φίλαθλοι  αγαπούν τις  ομάδες  τους και πηγαίνουν μαζικά στο  γήπεδο για  να  τις  στηρίξουν. Αναφέρθηκε σε σχετική έρευνα που διεξήγε η ΚΟΠ σε συνεργασία με την UEFA, σύμφωνα με την οποία τα 390.000 περίπου εισιτήρια που διατέθηκαν  στο  τελευταίο  πρωτάθλημα  CYTA εν  μέσω  πανδημίας και  περιορισμών  στο ποσοστό  χωρητικότητας των  σταδίων  αποδεικνύουν  του  λόγου  το  αληθές. «Είμαστε σίγουροι  πως ο  αριθμός  αυτός  θα  είναι  ακόμα  μεγαλύτερος  στο  νέο   πρωτάθλημα, που  αναμένουμε  να  είναι  εξίσου ενδιαφέρον και  ανταγωνιστικό,  όπως  και  το προηγούμενο. Τα  δύο  νέα  στάδια  που  θα  χρησιμοποιηθούν,  αυτό  της  Λεμεσού  και αυτό  της  Δόξας  Κατωκοπιάς,  αποτελούν  ένα  επιπλέον  κίνητρο για  τους  φιλάθλους, για  να  πάνε  στο  γήπεδο  στην  ερχόμενη  αγωνιστική  περίοδο,  που την  περιμένουμε όλοι  με  ανυπομονησία», συμπλήρωσε.

1
Σχετικά με την έρευνα

Σύμφωνα  με  τον Καθηγητή  Πουλούκα,  η  έρευνα  ήταν  παγκύπρια  με  μέγεθος  δείγματος  3,505  άτομα  και  διεξήχθη  την  περίοδο  1-16  Ιουνίου  2022. Από τα 3,505 άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τα 1,507 δήλωσαν ότι υποστηρίζουν κάποια ομάδα. Από αυτά τα άτομα,  30,7% υποστηρίζει την Ομόνοια και το 21% τον ΑΠΟΕΛ, ενώ την Ανόρθωση υποστηρίζει το 15%, τον Απόλλωνα το 11,8%, την ΑΕΛ το 8% και την ΑΕΚ το 3,3%. Οι άλλες ομάδες παρουσιάζουν ποσοστά υποστήριξης κάτω του 2,5%.

Όσον αφορά την Κάρτα Φιλάθλου για  την  οποία  έγινε  πολύς  θόρυβος, το 69% συμφωνεί με αυτήν, το 24% διαφωνεί και το 7% δεν απάντησε. Για  το  ίδιο  ζήτημα  το  60%  απάντησε  πως  η  Κάρτα είναι περισσότερο για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου, ενώ το 22% περισσότερο  για  το κακό του  αθλήματος. Σημειώνεται ότι ακόμα και από τους ερωτηθέντες που διαφώνησαν, το 55% προχώρησε στην έκδοση της Κάρτας.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ομάδων με τις οποίες θα ήθελαν να διεξάγεται το πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας, το 47% λέει με 12, το 19% με 10, το 16% με 14 ομάδες και μόνο το 11% με 16 ομάδες.

Για το θέμα της Διαιτησίας, 50%  των ερωτηθέντων απάντησε πως θέλει ξένους διαιτητές για όλους  τους αγώνες, το 21% Κύπριους διαιτητές για όλους τους αγώνες, ενώ το 21% θέλει ξένους διαιτητές μόνο στα PLAY OFFS. Για το VAR, 55% θέλει ξένους διαιτητές για όλους τους αγώνες, το 20% Κύπριους  για όλους τους αγώνες και το 16% ξένους μόνο για τα PLAY OFFS.

Σε ερώτηση για το ποιες ομάδες συμπαθούν οι Κύπριοι στην Ελλάδα, η έρευνα έδειξε πως ο Παναθηναϊκός πρωτεύει με 26,8%, ακολουθεί ο Ολυμπιακός, με 24,2%, ενώ ποσοστό 22,9% απάντησε «καμία».

Τέλος, στην Αγγλία, παρά τις αποτυχίες της φέτος, πιο δημοφιλής είναι η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ με ποσοστό 27,4 %. Ακολουθεί η δευτεραθλήτρια Λίβερπουλ με ποσοστό 27,3% ενώ η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτυ λαμβάνει μόλις 3,4%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση διεθνή στατιστικά στοιχεία, η Κύπρος είναι η 21η χώρα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο διεθνώς.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending