fbpx

GenGapsDigi: Γιατί μπορούν όλοι και όλες να γράφουν κώδικες (ανεξαρτήτως φύλου)!

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η ψηφιοποίηση, μεταμορφώνουν τον κόσμο της εργασίας και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε την καθημερινή μας ζωή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερες θέσεις εργασίας (έως και 1,2 εκατομμύρια έως το 2050) και αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μακροπρόθεσμα (έως και 820 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050).

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόνο περίπου το 17% του συνόλου του εργατικού δυναμικού στον τομέα των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας), κατά μέσο όρο στην ΕΕ;

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς ΤΠΕ, σχετίζονται με την προκατάληψη ότι πρόκειται για μια ένα ανδροκρατούμενο τομέα και αυτό εμποδίζει τις γυναίκες να εισέλθουν και να παραμείνουν στον τομέα της τεχνολογίας.

Βλέπουμε πως οι γυναίκες με την ίδια εξειδίκευση με ένα άνδρα συνάδελφό τους εξακολουθούν να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς ή λιγότερες ευκαιρίες. Βλέπουμε πώς μια γυναίκα ή ένα άτομο μειονοτικού φύλου σε ηγετική θέση δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για τις ικανότητές του. Γνωρίζουμε ότι ίσως μια ανέλιξη εξαρτάται από το πόσο ευπαρουσίαστοι/ες είμαστε, γεγονός που δε θα έπρεπε να επηρεάζει!

Καταλήγουμε στο ότι η αλλαγή των προοπτικών απέναντι σε όλα τα φύλα -αλλά ιδιαίτερα στις γυναίκες στην τεχνολογία- και η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κουλτούρας ενσωμάτωσης, μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στη μείωση και την κάλυψη του χάσματος μεταξύ των φύλων. Τέτοια στερεότυπα επηρεάζουν τις επιλογές σταδιοδρομίας των νέων γυναικών και συνεπώς έχουν αντίκτυπο στο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και τελικά στη σύνθεση της αγοράς εργασίας.

Το πρόγραμμα #GenGapsDigi στο οποίο συμμετέχει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει ως στόχο να συμβάλει σε μια πολύ αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να συμβάλουμε στον μετασχηματισμό της κοινωνίας της Κύπρου και της Βουλγαρίας στην υποστήριξη και την ενθάρρυνση των κοριτσιών και νεαρών γυναικών ώστε να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να επιλέξουν μια καριέρα στους τομείς ΤΠΕ, δημιουργώντας ένα βιώσιμο μοντέλο διδασκαλίας ενθαρρύνοντας πρωτοποριακές και χωρίς αποκλεισμούς μεθόδους.

Project’s leaflet

Μέσα από το πρόγραμμα αναπτύχθηκε ένα μοντέλο αλλαγής συμπεριφοράς (behaviour change model), το οποίο περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές ενότητες, καθεμία από τις οποίες απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που έχει αντίκτυπο στην ανισότητα των φύλων στις ΤΠΕ.

Η ενότητα 1 (Σχολεία) απευθύνεται σε νεαρά κορίτσια γυμνάσιου και λυκειού, προσφέροντας δραστηριότητες/παιχνίδια για αλλαγής συμπεριφοράς μεταξύ των μαθητών/μαθητριών.

Η ενότητα 2 (Πανεπιστήμια) επικεντρώνεται σε φοιτητές/τριες που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη επιλογή της μελλοντικής σταδιοδρομίας, περιλαμβάνοντας διαδραστικές εργασίες που αποσκοπούν στην κατάρριψη των στερεοτύπων στον τομέα των ΤΠΕ.

Μαθητές/ριες σχολείων και πανεπιστημίων από τη Βουλγαρία και την Κύπρο έλαβαν μέρος σε hackathons στις δύο χώρες αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων. Οι νικήτριες ομάδες βραβεύτηκαν στο τελικό συνέδριο “Girls in Technology”, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου στη Λεμεσό.

Η ενότητα 3 απευθύνεται σε εταιρείες ΤΠΕ, η οποία έχει ως στόχο να τους παράσχει καινοτόμες λύσεις για την πρόσληψη νέου γυναικείου προσωπικού και τη διατήρησή τους ως εργατικό δυναμικό στο μέλλον.

Όλες οι ενότητες δοκιμάστηκαν στις αντίστοιχες ομάδες και αξιολογήθηκαν όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

Αν και το έργο πλησιάζει προς το τέλος του, οι εταίροι πρόκειται να συνεχίσουν τη προσπάθεια για καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων σ’ αυτούς του τομείς και τομείς επιστήμης, μέσω παρουσίασης των αποτελεσμάτων σε σχετικούς φορείς πολιτικής.

Στο μεταξύ, εσύ που είσαι νέος και νέα στην Κύπρο καλείσαι να σπάσεις τα στερεότυπα και να ακολουθήσεις τα όνειρά σου στους κλάδους που σε ενδιαφέρουν και φυσικά να μοιράζεσαι τις ιστορίες σου με άλλα άτομα για να αποτελέσεις πρότυπο έμπνευσης!

Αν σε ενδιαφέρει το θέμα και θέλεις να εμπλακείς περισσότερο, επικοινώνησε στα πιο κάτω emails: mariza@energylab.ac.cy, sofia@energylab.ac.cy

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending