fbpx

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ!

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, απεβίωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, σε ηλικία 96 ετών, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. Η βασίλισσα ανέβηκε στον θρόνο το 1952, σε ηλικία 25 ετών, όπου και παρέμεινε για 7 δεκαετίες. Στην 70χρονη θητεία της έγινε μάρτυρας τεράστιων αλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα.

Με τον θάνατό της, ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας, θα γίνει ο νέος βασιλιάς και αρχηγός κράτους για τα 14 βασίλεια από τα συνολικά 56 κράτη που απαρτίζουν τη βρετανική Κοινοπολιτεία.

Αυτό που ίσως δεν γνώριζες είναι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μια ζωή γεμάτη ανατροπές, αλλά και πολυτέλεια… Γι’ αυτό και εμείς σου μαζέψαμε 10 πράγματα που μάλλον δεν ήξερες για τη ζωή της!

Δες τα πιο κάτω:

1
Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν γεννήθηκε σε παλάτι

latimes.com/Jane Barlow / Pool Photo

Μπορεί να έγινε βασίλισσα, αλλά δεν γεννήθηκε σε παλάτι, όπως εύλογα πιστεύαμε. Η Ελισάβετ γεννήθηκε σε ένα σπίτι στο Mayfair, μία καλή συνοικία του Λονδίνου.

Ήταν το πρώτο παιδί του τότε δούκα και της δούκισσας του York, δηλαδή του μετέπειτα βασιλιά Γεώργιου και της βασιλομήτωρος. Το σπίτι τους βρισκόταν στο νούμερο 17 της Bruton Street και ανήκε στους παππούδες της (από την πλευρά της μητέρας της). Το 1937 κατεδαφίστηκε και πλέον στη θέση του υπάρχει ένα κτήριο με γραφεία και στο πλάι του ένα κινέζικο εστιατόριο!

2
Ήταν η πρώτη μονάρχης που στέφθηκε σε τελετή που μεταδόθηκε στην τηλεόραση

nytimes.com

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ο βασιλιάς Γεώργιος πεθαίνει. Έτσι, στις 2 Ιουνίου 1953, η Ελισάβετ στέφθηκε και επίσημα βασίλισσα στο Westminster Abbey.

Ήταν η πρώτη μονάρχης που στέφθηκε μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες, αφού όλη η διαδικάσια της στέψης (εκτός από το μύρωμα) κινηματογραφήθηκε και μεταδόθηκε σε 277 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που με αφορμή αυτό το γεγονός έσπευσαν να αγοράσουν την πρώτη τους τηλεόραση!

3
Γιόρταζε πολλαπλά γενέθλια

insider.com/John Stillwell – WPA Pool

Μπορεί να γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, όμως όταν είσαι βασίλισσα οι εορτασμοί των γενεθλίων σου δεν μπορούν να γίνονται μόνο μια φορά τον χρόνο…

Έτσι, δεν υπήρχε σταθερή ημερομηνία για τα γενέθλιά της, αφού κάποτε γιορτάζονταν το 1ο, άλλωτε το 2ο ή το 3ο Σάββατο του Ιουνίου και την ημερομηνία καθόριζε κάθε φορά η κυβέρνηση. Στην Αυστραλία γιόρταζαν τα γενέθλιά της τη 2η Δευτέρα του Ιουνίου, ενώ στον Καναδά την πλησιέστερη Δευτέρα στις 24 Μαΐου, στα γενέθλια της βασίλισσας Βικτωρίας.

Παρ’ όλα αυτά η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με τους κοντινούς της ανθρώπους γιόρταζαν -ιδιωτικά- τα γενέθλιά της, την αληθινή ημερομηνία γέννησής της.

4
Πήρε πάνω από 2,5 χιλιάδες δώρα γάμου

Όταν η βασίλισσα αρραβωνιάστηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, στις 9 Ιουλίου 1947, οι καλεσμένοι στον γάμο όπως και οι πολίτες, κλήθηκαν από το παλάτι να ξεκινήσουν να στέλνουν γαμήλια δώρα για να γιορτάσουν το γεγονός!

Ο Καναδος πρωθυπουργός William Lyon Mackenzie King, έστειλε ασημικά αντίκες κι ένα παλτό mink ως επίσημα γαμήλια δώρα του Καναδά. Πολίτες από όλο τον κόσμο της έστειλαν καλσόν και φαγητό σε κονσέρβες (καθώς ήταν ακόμα πολύ πρόσφατος ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ελλείψεις φαγητού ήταν σημαντικές).

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 και παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του (9 Απριλίου 2021), κλείνοντας 73 χρόνια γάμου! Μαζί απέκτησαν 4 παιδιά, 8 εγγόνια και 12 δισέγγονα.

5
Είχε το δικό της ATM

thesun.co.uk

Η Βασίλισσα διέθετε ιδιωτικό ATM στο υπόγειο του Buckingham Palace, χάρη στην τράπεζα Coutts. Το ATM είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και είναι απίθανο να μείνει χωρίς χρήματα!

Μάλιστα, το «μυστικό» αυτό αποκαλύφθηκε από ένα documentary στην τηλεόραση, το 2019.

6
Τα κρυφά σινιάλα με τις τσάντες της 

Ίσως είχες παρατηρήσει κι εσύ ότι η βασίλισσα σπάνια έβγαινε έξω χωρίς την τσάντα της! Αυτό δεν ήταν τυχαίο, αφού οι τσάντες της δεν ήταν απλώς ένα γυναικείο αξεσουάρ, αλλά αποτελούσαν κι έναν καλό πομπό μηνυμάτων προς το προσωπικό της.

Σύμφωνα με τον ειδικό βασιλικό ιστορικό Hugo Vickers, κάθε φορά που μετακινούσε την τσάντα της από το ένα χέρι στο άλλο υποδήλωνε ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η συνομιλία με τον επίσημο καλεσμένο της. Οταν, μάλιστα, ήθελε να τους πει ότι εντός των επόμενων λεπτών θα αποχωρούσε από τον χώρο, τοποθετούσε την τσάντα πάνω στο τραπέζι. Μόλις οι συνεργάτες της έβλεπαν αυτά τα σινιάλα, πήγαιναν προς τις πόρτες και διακριτικά τις άνοιγαν προκειμένου να συνοδεύσουν τον επισκέπτη στην έξοδο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της σχεδιάστριας πολυτελείας του Λονδίνου, Launer, η βασίλισσα είχε περισσότερες από 200 τσάντες Launer.

7
Βασίλισσα με χρυσό δίσκο

freshered.com/Photo by Dave Thompson – WPA Pool

Η Βασίλισσα είχε λάβει χρυσό δίσκο, χωρίς να έχει τραγουδήσει ούτε μια νότα στη ζωή της. Πώς συνέβη αυτό;! Μετά από την ηχογράφηση μιας συναυλίας για τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου της το 2002, τα 50 χρόνια δηλαδή από την άνοδό της στον θρόνο.

Μάλιστα πουλήθηκαν 100.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της. Αυτό την έκανε το πρώτο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας που κέρδισε ποτέ χρυσό δίσκο. Με τίτλο “Party at the Palace”, η συναυλία είχε μερικά από τα μεγαλύτερα φωνητικά ταλέντα, όπως Elton John, Eric Clapton, Phil Collins, Paul McCartney και Annie Lennox!

8
Η μονάρχης που έκανε τα περισσότερα ταξίδια στην ιστορία

mentalfloss.com/Smith Ellen-Pool

Όπως και οι γονείς και οι παππούδες της Ελισάβετ, έτσι και εκείνη, είχαν ταξιδέψει πολύ στην βρετανική Αυτοκρατορία.

Αυτή τη συνήθεια, όμως, η βασίλισσα την είχε απογειώσει, αφού κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων χωρών που έχει επισκεφτεί ένας μονάρχης: Περισσότερες από 120 χώρες σε 6 ηπείρους!

9
Κάτοχος ρεκόρ Guinness

Αυτό κι αν δεν το γνωρίζαμε! Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ σε 4 -τουλάχιστον- κατηγορίες.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2007, πήρε το ρεκόρ για τίτλο την παλαιότερης βασίλισσας μονάρχη από τη γιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία βασίλευε μέχρι την ηλικία των 81 ετών και 244 ημερών.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι επίσης η βασίλισσα με τη μεγαλύτερη βασιλεία στον κόσμο και η πλουσιότερη βασίλισσα στον κόσμο. Επιπλέον, η εικόνα της εμφανίζεται στο νόμισμα τουλάχιστον 35 χωρών – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο!

10
Υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας, αλλά και του κόσμου

moneycontrol.com

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και στην ιστορία της Κοινοπολιτείας, όταν ξεπέρασε τη βασίλισσα Victoria που ήταν μονάρχης για 64 χρόνια.

Εσύ γνώριζες αυτά τα πράγματα για τη Βασίλισσα Ελισάβετ;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending