fbpx

Αυτή η ξεχωριστή τοιχογραφία θα γίνει το νέο Instagrammable spot της Λάρνακας!

Το έχω ξανά πει. Θα συνεχίζω, όμως, να το λέω. Η Κύπρος μας, ένα νησί που συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα, χαλάρωση και διασκέδαση, μαγευτικούς φυσικούς τόπους και εντυπωσιακά σημεία. Θα είναι πάντα… γεμάτη εκπλήξεις!

Πόσο ωραίο είναι να βλέπεις μικρά, γραφικά χωριουδάκια να γίνονται οι “must-visit” προορισμοί των ΣΚ μας. Ειδικά όταν αυτό οφείλεται σε νέους καλλιτέχνες που δημιουργούν, «στολίζοντας» κάθε γωνιά και τοίχο… αναδεικνύοντας την ομορφιά, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα!

Αυτήν τη φορά, λοιπόν, μια εντυπωσιακή τοιχογραφία εμφανίστηκε σε ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα χωρία της επαρχίας Λάρνακας. Προβλέπουμε ότι πολύ σύντομα θα γίνει ένα από τα πιο πολύ-φωτογραφημένα και Instagrammable σημεία του νησιού!

Δες σε ποιο σημείο της Κύπρου βρίσκεται η νέα μοναδική τοιχογραφία:

avant-garde.com.cy/Μιχάλης Χριστοδούλου

Το χωριό, η τοποθεσία και ο τοίχος, ο οποίος κοσμεί αυτήν τη μοναδική τοιχογραφία δεν είναι μυστικά ούτε και δύσκολα προσβάσιμα. Το σχέδιο της τοιχογραφίας είναι αρκετό για να σε κάνει να μαντέψεις και να αναγνωρίσεις το πού βρίσκεται!

Αυτή η πανέμορφή δημιουργία, λοιπόν, βρίσκεται φυσικά στα Λεύκαρα! Εκεί, στον τοίχο κοντά στο πρατήριο βενζίνης, θα δεις την τοιχογραφία που παρουσιάζει με έναν υπέροχο τρόπο την τοπική παράδοση… τη δημιουργία των «λευκαρίτικων» κεντημάτων.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ιστορία των «λευκαρίτικων» κεντημάτων ξεκινά από το 1191-1571, όταν η Λευκαρίτισσα γυναίκα έμαθε την τέχνη του κεντήματος από τις ευγενείς κυρίες της Δύσης. Με το πέρασμα των χρόνων, οι γυναίκες των Λευκάρων εξέλιξαν τα κεντήματα, ενώ στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, τα κεντήματα αυτά αποτελούσαν πηγή πλούτου, αφού συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

facebook.com/Martin David Clark

Η τοιχογραφία, μια δημιουργία δια χειρός Aylin Myumyunova, παρουσιάζει 5 γυναίκες να κεντάνε, δημιουργώντας όλες μαζί το «λευκαρίτικο» σχέδιο που φαίνεται στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας με μπλε και μπορντο-κόκκινο χρώμα.

facebook.com/Martin David Clark
facebook.com/Martin David Clark

Παρατηρώντας τις φωτογραφίες, θα δεις πως οι γυναίκες της τοιχογραφίας έχουν διαφορετικές ηλικίες, ενώ στο κέντρο της τοιχογραφίας βρίσκεται η γυναίκα με τη μεγαλύτερη ηλικία, δείχνοντας ότι η παράδοση του «λευκαρίτικου» κεντήματος περνά από γενιά σε γενιά!

facebook.com/Martin David Clark

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο παρελθόν η ενασχόληση με το κέντημα και η δημιουργία του «λευκαρίτικου» συνέβαλε στην οικονομική ανεξαρτητοποίηση των Λευκαρίτισσων. Οι ίδιες δεν ήταν υποχρεωμένες να πηγαίνουν στα χωράφια (όπως άλλες γυναίκες της εποχής), αφού μπορούσαν να μένουν στο σπίτι και να κεντάνε, έχοντας το δικό τους κομπόδεμα!

facebook.com/Martin David Clark

Από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και σήμερα το «λευκαρίτικο» κέντημα αποτελεί έργο τέχνης, αφού έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτή η τοιχογραφία, λοιπόν, που έχει στη ρίζα της την ιστορία και την παράδοση του χωριού άρχισε σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνισή της στα social media. Σε συνδυασμό με το πράσινο των παπουτσοσυκιών, το σημείο θα γίνει ο επόμενος σου προορισμός και το επόμενο σου post στο Instagram!

Ένα σημείο που αξίζει να επισκεφτείς, αφού όλοι οι δρόμοι οδηγούν για άλλη μια φορά στα…Λεύκαρα!

*Μην ξεχνάς όταν φύγεις από το σημείο να το αφήσεις όπως το βρήκες. Ας μην καταστρέφουμε όσα κάνουν τον τόπο μας καλύτερο! 

Εσύ πότε θα επισκεφτείς τα Λεύκαρα για να δεις από κοντά αυτήν τη μοναδική τοιχογραφία;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending