fbpx

Είσαι φοιτητής & μένεις μόνος; 5 δοκιμασμένα tips για να γλιτώνεις χρόνο και χρήμα!

Κάθε φοιτητής που βρίσκεται «στην ξενιτιά» (είτε σε άλλη χώρα, είτε σε άλλη πόλη – μακριά από την οικογένειά του) αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στην προσαρμογή στη νέα του ζωή.

Φεύγοντας από το πατρικό σου δεν έχεις πλέον τις ανέσεις και ευκολίες που είχες όσο έμενες με τους γονείς σου. Αυτό σίγουρα είναι ένα πρόβλημα. Ένα επίσης πρόβλημα (ίσως το μεγαλύτερο μετά τη διαχείριση των οικονομικών) του «ξενιτεμένου» φοιτητή είναι η διαχείριση του χρόνου!

Όμως, κάθε δυσκολία στη φοιτητική ζωή χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με τον πιο κατάλληλο και έξυπνο τρόπο. Γι’ αυτό κι εμείς σου μαζέψαμε κάποιες χρήσιμες και -κυρίως- δοκιμασμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις χρόνο και χρήμα!

Δες τις πιο κάτω:

1
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»

Freepik.com

Έχεις ακούσει για το “meal prep”; Είναι μια γνωστή και πολύ διαδεδομένη μέθοδος εξοικονόμησης χρόνου για μαγείρεμα στο εξωτερικό.

Στην ουσία το “meal prep” είναι μια πρακτική, κατά την οποία φτιάχνεις νόστιμο, υγιεινό και σπιτικό φαγητό για να τρως καθημερινά, χωρίς όμως να πρέπει να μαγειρεύεις με τις ώρες όταν σχολάσεις από το μάθημα ή όταν έχεις διάβασμα. Πώς γίνεται αυτό;

Μία φορά την εβδομάδα (συνιστώ 1 μέρα του Σαββατοκύριακου) μαγείρεψε και ετοίμασε πολλά γεύματα, φύλαξέ τα σε ταπεράκια και βάλε τα στην κατάψυξη! Έτσι όταν πεινάς θα έχεις προμαγειρεμένα φαγητά έτοιμα με ένα απλό ζέσταμα!

2
«Όλα στην ώρα τους»

Freepik.com

Ως φοιτητής μετά από αμέτρητες ώρες μαθήματων (και περιπάτων) όταν πας σπίτι είσαι κουρασμένος και θέλεις φυσικά να χαλαρώσεις, χαζεύοντας λίγο στα social. Τι γίνεται όμως αν δεν μορείς επείδη το σπίτι σου είναι ασυγύριστο;

Με το πέρασμα των ήμερων και με την αδιαφορία – βαρεμάρα σου, το σπίτι γίνεται όλο και πιο ασυγύριστο. Για να μην έχεις να τα κάνεις όλα μια φορά, μπορείς όταν δεν χρειάζεσαι κάτι να το βάζεις πίσω στον τόπο του εκείνη τη στιγμή. Έτσι, θα μηδενιστεί ο χρόνος του συγύρισματος μια και καλή.

3
Και η υπεραγορά θέλει… οργάνωση

Freepik.com

Ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος του χρόνου μας πηγαίνει στον εφοδιασμό τρόφιμων. Ο κάθε φοιτητής πηγαίνει στην υπεραγορά, άλλα ξέχνα τα μισά πράματα που θέλει. Έτσι όταν γυρίζει σπίτι τζιαι θυμηθεί ότι δεν αγόρασε ό,τι έπρεπε… εκνευρίζεται!

Η λύση είναι να δημιουργείς λίστα για την υπεραγορά… Ναι δεν ανακαλύψαμε την τασσινόπιττα, αλλά ξέρουμε ότι πολλές φορές δεν της δίνεις την απαραίτητη σημασία. Μόλις τελειώνει ένα προϊόν να το γράφεις απευθείας στη λίστα γιατί μετά θα το ξεχάσεις και θα πηγαινο-έρχεσαι.

4
Να είσαι στυλάτος, χωρίς βιασύνη

Freepik.com

Όλοι θέλουμε να πηγαίνουμε ωραία ντυμένοι στο πανεπιστήμιο, όσο τζαι αν δεν μας αρέσει που πάμε πανεπιστήμιο. Μιλώ για το καθημερινό πρωινιάτικο μας χρονοβόρο βάσανο, δηλαδή την επιλογή συνδυασμού ρούχων – παπουτσιών.

Είναι μια ρουτίνα που μας σπαταλάει χρόνο όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Είναι τόσο απλή η λύση… Βρες από την προηγούμενη νύχτα τον συνδυασμό ρούχων σου, ώστε να κερδίσεις 10-15 (πολύτιμα) λεπτά ύπνου το πρωί!

5
Μην χάνεις τον χρόνο σου στην «κίνηση»

Freepik.com

Όπως ξέρουμε ούλλοι στην Κύπρο εν έχουμε τζιαι την καλλύτερη υποδομή στους δρόμους και το κυκλοφοριακό δίκτυο. Όταν θέλεις, λοιπόν, να πας σε ένα μαγαζί, ένα καφέ, μια κυβερνητική υπηρεσία ή οτιδήποτε άλλο… Να πηγαίνεις τις σωστές ώρες!

Με αυτό εννοώ ότι πρέπει να αποφεύγεις τις ώρες αιχμής ή όπως το λαλούμε στα κυπριακά την ώρα της κίνησης… Για παράδειγμα, σχολάνεις από το μάθημα στις 3 και ξέρεις ότι οι δρόμοι θα είναι «πίττα». Κάτσε στο καφέ του uni κανένα 15λεπτό, πιες τον καφέ σου και ξεκίνα λίγο αργότερα. Πίστεψέ με θα δεις τη διαφορά!

Γράψε μας στα σχόλια αν εφαρμόζεις κάτι από τα πιο πάνω! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending