fbpx

#ΚαμίαΜόνη: Νυχτερινό μαγαζί στη Λευκωσία σου λέει να ζητήσεις τον «Κώτσιο» για ασφάλεια!

Ίσως σου έχει τύχει να πεις «ΟΧΙ», «δεν θέλω», «άσε με», «δεν ενδιαφέρομαι», «μην με ενοχλείς»… Αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Για όλες εκείνες τις φορές που το «όχι» σου δεν έγινε αντιληπτό ή παρερμηνεύτηκε σε «ναι», «μπορεί», «μου αρέσει, αλλά το παίζω δύσκολ@», «το σκέφτομαι», «συνέχισε»… ένα νυχτερινό μαγαζί διασκέδασης, στη Λευκωσία, αποφάσισε να αναλάβει μια εξαιρετική πρωτοβουλία για να σε κάνει να νιώσεις περισσότερη ασφάλεια. Γιατί δεν είσαι μόν@!

Μάθε περισσότερα πιο κάτω:

Δυστυχώς, εν έτει 2022, ακούμε όλο και πιο συχνά για περιστατικά βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, bullying, δολοφονιών. Τα βλέπουμε σε σειρές του Netflix, σε ταινίες στο cinema και το χειρότερο… τα βλέπουμε να συμβαίνουν και στην πραγματικότητα γύρω μας.

Μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν, λοιπόν, πως το «όχι» σημαίνει «ΟΧΙ» και τίποτα άλλο, οι γυναίκες (κι όχι μόνο οφείλουμε να προσθέσουμε εμείς) μπορούν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς όταν βρίσκονται στο DownTown Live!

Πιο συγκεκριμένα, στις γυναικείες τουαλέτες του DownTown Live έχουν τοποθετηθεί (στο πίσω μέρος της πόρτας) ενημερωτικά posters για να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή όταν απλά γίνει κάτι το οποίο σε ενοχλεί και δεν νιώθεις ασφαλής.

Το poster σε ενημερώνει για το τι μπορείς να κάνεις ώστε να ζητήσεις διακριτικά βοήθεια. Πρέπει απλά να πεις το «συνθηματικό» και οι άνθρωποι του μαγαζιού θα φροντίσουν να οδηγηθείς έξω με ασφάλεια και κάποιος θα παραμείνει δίπλα σου, μέχρι να διευθετηθεί η προβληματική συμπεριφορά.

Όπως μπορείς να δεις από τις εικόνες, η ιδέα προσαρμόστηκε στην κυπριακή διάλεκτο και είναι εμπνευσμένη από αντίστοιχα posters που δημιουργήθηκαν -για τον ίδιο σκοπό- στο εξωτερικό!

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πάμπου Χαραλάμπους, εκ μέρους του DownTown Live, «Μου έδειξε η κόρη μου ένα αντίστοιχο poster που δημοσιεύτηκε σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού. Σκέφτηκα πως θα ήταν σημαντικό να αναλάβουμε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στο DownTown. Αντιλαμβάνομαι πως δεν δίνουμε λύση στο πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε τις “πρώτες βοήθειες”. Οι “πρώτες βοήθειες” δεν είναι η θεραπεία, αλλά κάποιες φορές μπορεί να σώσουν τη ζωή μας. Ξέρω πως κάποιοι μπορεί να το χλευάσουν και να το χαρακτηρίσουν διαφημιστικό κόλπο. Δεν έχουμε αυτήν την ανάγκη. Αυτό που έχουμε ανάγκη και μας ενδιαφέρει είναι τη μία φορά που θα είναι χρήσιμη αυτή η παρέμβασή μας, να είμαστε παρόντες. Αυτή η μία φορά, αξίζει όλον το χλευασμό και την κακοπροαίρετη κριτική. Μακάρι να υιοθετηθεί η πρακτική από όλα τα νυχτερινά κέντρα, όπου το αλκοόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανυπόστατη πρόφαση ή γελοία δικαιολογία».

Πάντως η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ότι έχει ανταπόκριση από το κοινό, αφού δεν είναι λίγοι οι χρήστες των social media που ανέβασαν ήδη σε story το poster με το hashtag #respect γι’ αυτήν την πολύ σημαντική κίνηση!

Ας ελπίσουμε να μην χρειαστείς ποτέ να ζητήσεις τον «Κώτσιο». Ούτε εσύ, ούτε καμιά/κανένας… Αν όμως τύχει και έχεις ανάγκη, να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόν@ και πλέον ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να ζητήσεις βοήθεια. Μην διστάσεις!

Μπράβο στο DownTown Live για την πρωτοβουλία. Και ξέρεις, αν χρειαστεί… ο «Κώτσιος» θα είναι εκεί!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending