fbpx

Διεθνής Σχολικός Διαγωνισμός από το Πανεπιστήμιο Frederick και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS!

 «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα» για μαθητές/τριες 12-16 ετών

To Πανεπιστήμιο Frederick απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές και μαθήτριες 12-16 ετών και εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στον Διεθνή Σχολικό Διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα». Τον διαγωνισμό υλοποιεί για τρίτη χρονιά το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, μέλος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Frederick.

Mαθητές/τριες ηλικίας 12-14 ετών και 14-16 ετών και εκπαιδευτικοί καλούνται να δημιουργήσουν ομάδες και να μετατρέψουν το σχολείο τους σε βιώσιμο πράσινο κτήριο δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο με βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά (για την πρώτη ηλικιακή ομάδα) ή να μετατρέψουν μια υφιστάμενη περιοχή της πόλης τους σε έξυπνη και βιώσιμη, δημιουργώντας ένα μοντέλο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα).

Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία που θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι νικητές/τριες του εθνικού διαγωνισμού θα λάβουν έπαθλα και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε διεθνή επιτροπή, ενώ οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ηλικιακής κατηγορίας της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού θα κερδίσουν βραβεία αξίας από €500 μέχρι €1000.

Στην Κύπρο ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την περσινή πρώτη διεξαγωγή του, μία κυπριακή ομάδα έφτασε στον διεθνή τελικό: συγκεκριμένα, η ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Green Team, κατέκτησε την τρίτη θέση στην ηλικιακή κατηγορία 14-16 στον διεθνή τελικό και ταξίδεψε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο του ταξιδιού, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2022, οι μαθητές και μαθήτριες της συγκεκριμένης ομάδας με την καθηγήτριά τους, συμμετείχαν σε εργαστήρι που σχεδιάστηκε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Πολιτικής Μηχανικής του Βουκουρεστίου (UTCB) με θέμα την κατασκευή κτηρίων με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Επισκέφτηκαν, επίσης, το EFdeN Sustainable City, μια πρότυπη αειφόρο πόλη στη Ρουμανία, αλλά και πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας, ενώ έλαβαν μέρος και σε βιωματικά εργαστήρια.

Για τον φετινό διαγωνισμό, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 27η Ιανουαρίου 2023 και η προθεσμία υποβολής έργου είναι η 10η Μαρτίου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: https://www.eu-conexus.eu/en/think-smart-create-green/. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Πανεπιστήμιο Frederick, συντονιστή της εθνικής κριτικής επιτροπής, στα τηλ: 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός).

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν το Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία), το University of Zadar (Κροατία), το South East Technological University (Ιρλανδία), το University of Rostock (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος). Το συγκεκριμένο δίκτυο Πανεπιστημίων πέτυχε χρηματοδότηση για ακόμη τέσσερα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending