fbpx

Mundial 2022: Όταν η ελευθερία έκφρασης «παίρνει κίτρινη» – Δες όσα απαγορεύονται φέτος!

Από τις 20 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντιάλ) 2022, το οποίο φέτος διεξάγεται στο Κατάρ και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2022.

Μέχρι στιγμής έχουμε παρακολουθήσει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές στους αγώνες μεταξύ διαφόρων χωρών, όμως, η FIFA μας επιφύλαξε άλλη μια «έκπληξη», που σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε εν έτει 2022.

Όπως έγινε γνωστό, η FIFA απαγόρευσε σε 7 συνολικά ομάδες (Αγγλία, Ουαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία και Δανία) να διαγωνιστούν με το περιβραχιόνιο “one love”, το οποίο φέρει τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη απαγόρευση που όρισε, αφού στα πλαίσια διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλου, κυκλοφόρησε ένα εγχειρίδιο κανόνων, έτσι ώστε να διεξαχθούν «ομαλά» οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by edailygr (@edailygr)

Όπως μπορείς να δεις και στο πιο πάνω βίντεο, μεταξύ άλλων, στο World Cup που διεξάγεται στο Κατάρ, οι οπαδοί απαγορεύεται να βγάζουν τις μπλούζες τους, να εκφράζονται συναισθηματικά δημοσίως, να βρίζουν ή να σηκώνουν το μεσαίο δάκτυλο…

Φυσικά, όλα αυτά είναι πράγματα που είδαμε να συμβαίνουν, χωρίς οι αρμόδιοι να προβούν σε παρατηρήσεις/τιμωρίες. Παρ’ όλα αυτά τα “one love” περιβραχιόνια απαγορεύονται αυστηρώς και μάλιστα η FIFA απείλησε με κίτρινες κάρτες όποιον παίκτη φορούσε το πολύχρωμο περιβραχιόνιο.

Την ίδια ώρα, Γερμανοί παίχτες έστειλαν το δικό τους μήνυμα, κλείνοντας τα στόματά τους ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας, εξηγώντας πως: «Με το περιβραχιόνιο θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα των αξιών που έχουμε σαν εθνική ομάδα: διαφορετικότητα και αλληλοσεβασμό, θέλαμε να το φωνάξουμε και σε άλλες χώρες. Δεν είναι πολιτικό μήνυμα: τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Γι’ αυτό αυτό το μήνυμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Το να μας απαγορεύουν να φοράμε το περιβραχιόνιο είναι σαν να μας φιμώνουν. Η θέση μας παραμένει ίδια».

Δυστυχώς, απ’ ότι βλέπουμε ακόμη και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της στέρησης της ελευθερίας. Το Παγκόσμιο Κύπελο 2022 γίνεται ακόμα μια αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε πως στην πραγματικότητα έχουμε μείνει πολύ «πίσω», καθώς πρόοδο θα δούμε μόνο όταν όλοι μας, αποδεχτούμε ότι κάθε άτομο ανεξαρτήτως των σεξουαλικών του προτιμήσεων έχει ίσα δικαιώματα με εμάς!

Εσύ ήξερες ότι υπάρχουν όλες αυτές οι απαγορεύσεις στο Mundial 2022;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending