fbpx

Σε ποια ηλικία αποκτά κανείς το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές; Βρες τι ισχύει στο Youth Wiki!

Οι νέοι χρειάζονται πραγματική εμπειρία συμμετοχής στα κοινά, εξού και η πιο ξεκάθαρη μορφή πολιτικής συμμετοχής, είναι το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Η ενεργός πολιτότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα ανά την οικουμένη, ιδίως όσον αφορά την ουσιαστική συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα της πολιτικής συμμετοχής σε δημοκρατικές κοινωνίες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο δύο χώρες μέχρι στιγμής- η Αυστρία και η Μάλτα- έχουν μειώσει διά νόμου το ελάχιστο ηλικιακό όριο ψήφου στην ηλικία των 16 ετών, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Τι ισχύει όμως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Απαντήσεις μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της ΕΕ Youth Wiki, η οποία παρέχει πληροφορίες για πολιτικές και προγράμματα που εφαρμόζουν οι διάφορες χώρες της Ευρώπης για τη νεολαία, όπως επίσης και συγκριτικούς χάρτες, οι οποίοι παρουσιάζουν τις πληροφορίες με ένα εύκολο και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο.

Μελετώντας την επικρατούσα κατάσταση μέσω του σχετικού συγκριτικού χάρτη του Youth Wiki, στις πλείστες χώρες οι πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όσον αφορά την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές, στα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών, το δικαίωμα αυτό αποκτάται στην ηλικία των 18 ετών.

Στις υπόλοιπες χώρες, το κατώτατο όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας κυμαίνεται από 21 έως 26 ετών. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χάρτης, απεικονίζει το τι ισχύει σε κάθε χώρα για τις εκλογές που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο. Πληροφορίες για τις εκλογές σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να βρει κανείς στην ενότητα 5.2- Συμμετοχή των νέων στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Στην Κύπρο για να μπορεί κάποιος/κάποια να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, είναι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, η οποία για τις ηλικίες 18-25 ετών μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.elections.gov.cy μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2022.

Χρίστος Οικονομίδης, φοιτητής Κοινωνιολογίας | Intern Τομέα Πολιτικής ΟΝΕΚ

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending