fbpx

Έρχεται το 5ο Cassini Hackathon Cyprus – Δήλωσε συμμετοχή!

Έρχεται το 5ο CASSINI Hackathon που διοργανώνει ο οργανισμός C.I.P Citizens In Power στην Κύπρο και τελείται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) με ημερομηνία έναρξης Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 και ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 στο Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για την Απασχόληση και την Επιχειρηματική δράση (ΚΕΕΑΕΔ), Δήμος Λευκωσίας.

Η έναρξη του CASSINI Hackathon, είναι την Παρασκευή, 24 Μαρτίου και 5 μ.μ. και κυρίως εστιάζει σε θέματα Κυβερνοασφάλειας και Άμυνας.

Με την ολοκλήρωση του διήμερου Hackathon, θα απονεμηθούν βραβεία για τις επιτυχόντες ομάδες και πιστοποιητικά συμμετοχής, Κυριακή, 26 Μαρτίου.

Η δράση με τίλτο “CASSINI Hackathon & Mentoring” είναι η πρώτη δράση στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος CASSINI, το οποίο αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη καινοτόμων επιχειρηματιών και νεοφυών / μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του NewSpace, η οποία θα διαρκέσει για την περίοδο 2021-2027.

Τα CASSINI Hackathons αποτελούν μια σειρά προγραμμάτων hackathon διάρκειας 6 μηνών, στόχος των οποίων αποτελεί η αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων με τη χρήση ευρωπαϊκών διαστημικών τεχνολογιών. Κάθε hackathon έχει τη μορφή μιας υβριδικής (hybrid) εκδήλωσης η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει σε επαφή νέους επιχειρηματίες, τεχνολόγους και ερευνητές από όλη την Ευρώπη, καθώς και να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, εξοικειώνοντας παράλληλα τα άτομα αυτά με τα διάφορα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν υποστήριξη μέσω εκπαιδευτικών πόρων και εξειδικευμένων συνεδριών οι οποίες θα τους καθοδηγήσουν σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα και τις υπηρεσίες, ενώ επίσης θα τους προσφερθεί κατάρτιση όσον αφορά τη δημόσια παρουσίαση των λύσεων τους. Οι τρεις νικητές κάθε hackathon θα έχουν πρόσβαση στο “CASSINI Mentoring”, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής και καθοδήγησης. Οι Verhaert Masters In Innovation και SpaceTec Partners αποτελούν τη βασική ομάδα που ανέλαβε να υλοποιήσει τη δράση “CASSINI Hackathons & Mentoring” εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA).

Η ομάδα της C.I.P Citizens In Power, βρίσκεται ανάμεσα στους 10 νικητές που θα πραγματοποιήσουν το επερχόμενο Hackathon στην Κύπρο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ευκαιρίες τόσο για το οικοσύστημά μας, όσο και για τους νεαρούς επιχειρηματίεςνα ενταχθούν και να έχουν επαφή με μια ευρύτερη κοινότητα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε Δίκτυα τα οποία ενισχύουν την τεχνογνωσία τους, αλλά και τις γνώσεις τους.

Η δράση/εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας στο πλαίσιο του Έργου Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για την Απασχόληση και την Επιχειρηματική δράση ΚΕΕΑΕΔ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας.

Πώς μπορούν τα διαστημικά δεδομένα της ΕΕ να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε μια ασφαλέστερη, ισχυρότερη Ευρώπη;

Στο 5ο CASSINI Hackathon, οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν διαστημικά δεδομένα και σήματα για την ανάπτυξη λύσεων άμυνας και ασφάλειας για την Ευρώπη.

Είναι ανοιχτό για όλους: το Hackathon θα προσφέρει ολοκληρωμένους ψηφιακούς πόρους για να δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα διαστημικά δεδομένα και να αναπτύξουν μια καινοτόμο επιχειρηματική πρόταση. Το 5ο CASSINI Hackathon, με θέμα «Το διάστημα στην υπηρεσία της άμυνας και της ασφάλειας», θα πραγματοποιηθεί σε 10 τοποθεσίες στην Ευρώπη στις 24-26 Μαρτίου. Στην Κύπρο τα έπαθλα περιλαμβάνουν 1.000€ και επιπλέον επιχειρηματική υποστήριξη.

Αξιοποίηση των διαστημικών δεδομένων της ΕΕ

Στην πέμπτη έκδοση του Hackathon, θα εστιάσουμε σε τρεις βασικές προκλήσεις:

1. Δυνατότητα κινητικότητας σε διαφορετικούς τύπους εδάφους. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λύση που θα διευκολύνει την κινητικότητα των ενόπλων δυνάμεων, των ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και των εργαζομένων στον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας; Αναζητούμε εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν με τον σχεδιασμό των αποστολών, την υλικοτεχνική υποστήριξη των επιχειρήσεων, την έρευνα και τη διάσωση.

2. Επίτευξη πιο ασφαλών θαλασσών. Αυτή η πρόκληση καλεί τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν λύσεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών στον θαλάσσιο χώρο. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε παρακολούθηση των απειλών έναντι της ασφάλειας ή της παράνομης δραστηριότητας για να κάνετε τις θάλασσές μας πιο ασφαλείς.

3. Προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας. Αναζητούμε λύσεις που αξιολογούν ή αντιμετωπίζουν τη διατάραξη των δημοσίων υπηρεσιών και των αλυσίδων εφοδιασμού. Για παράδειγμα, πώς θα χρησιμοποιούσατε τα διαστημικά δεδομένα της ΕΕ για την προστασία των υπηρεσιών ζωτικής σημασίας από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο;

Ευκαιρίες σε μια αγορά υψηλής ανάπτυξης

Ο François Arbaul, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας για τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (DG «DEFIS») αναφέρει: «Στο πλαίσιο των διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων και επενδύσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, το CASSINI Hackathon αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες των διαστημικών δεδομένων της ΕΕ και τη σημασία τους για τους τελικούς χρήστες των λύσεων άμυνας και ασφάλειας. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό και καινοτόμο βήμα στην κατεύθυνση μιας ισχυρότερης συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Το Διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ και τα εμβληματικά προγράμματα Copernicus, Galileo και EGNOS προσφέρουν πλούτο δεδομένων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι συμμετέχοντες του Hackathon από δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, από τον τομέα της πληροφορικής έως και της βιομηχανίας, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις, ωφέλιμες για το διάστημα και την άμυνα. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι συμμετέχοντες του συγκεκριμένου Hackathon θα κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βάθος πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, κυρίως χάρη στο ενωσιακό πρόγραμμα καινοτομίας στον τομέα της άμυνας, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις καινοτόμες ιδέες τους.»

Σχετικά με τον διοργανωτή

O MKO, Citizens In Power αποτελεί μια οργάνωση που ηγείται του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου. Αποστολή τους είναι να προωθήσουν και να καλλιεργήσουν τις επιχειρηματικές δυνατότητες των νέων και να εργαστούν με τοπικούς συνεργάτες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι εγγραφές για το 5ο CASSINI Hackathon έχουν αρχίσει: https://www.cassini.eu/hackathons/cyprus


Ο διαγωνισμός τελείται υπό την αιγίδα του CSEO – Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Το CASSINI Hackathon Cyprus 2023 συνδιοργανώνεται με την υποστήριξη των:

Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής
Υπουργείο Άμυνας
Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας
Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS)
Δήμος Λευκωσίας – ΚΕΕΑΕΔ
Πανεπιστήμιο Κύπρου
CYENS
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
TechIsland
RITE (Research Institute for Technological Evolution)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending