Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδρύθηκε το 1989 και σήμερα είναι το μεγαλύτερο κρατικό πανεπιστήμιο της Κύπρου σε αριθμό φοιτητών, αφού έχει περισσότερους από 7.000 φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει 8 σχολές και 22 τμήματα του προσφέρουν μια σειρά από αναγνωρισμένα και υψηλά καταρτισμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ο αριθμός των φοιτητών του αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια! Το πανεπιστήμιο υπέβαλε σχέδια για μια μεγάλη επέκταση 1,39 km² της πανεπιστημιούπολης του με στόχο τη δημιουργία εγκαταστάσεων για την υποδοχή 13.820 φοιτητών έως το 2030 (wowww)!
Δες πιο κάτω πώς θα μοιάζουν οι νέες εγκαταστάσεις του:
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη δημιουργία εγκαταστάσεων για την υποδοχή -σχεδόν- του διπλάσιου αριθμού φοιτητών, η πρόταση προβλέπει την κατασκευή πολλαπλών φοιτητικών κατοικιών, κέντρα για διάφορους κλάδους, όπως η φιλοσοφία και η νομική, τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και (επιτέλους) τη δημιουργία πάρκινγκ πολλαπλών επιπέδων.
Υπό εξέλιξη βρίσκονται τα έργα ανέγερσης της Ιατρικής Σχολής, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας, και του CCRI – Cyprus Cancer Research Institute. «Στα σκαριά» βρίσκεται και η ανέγερση των νέων Φοιτητικών Εστιών με 730 νέα δωμάτια – Φάση Β’ στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Πανεπιστημίου μας.
Η δημιουργία των πράσινων και έξυπνων Φοιτητικών Εστιών θα δώσει περισσότερη πνοή και ζωντάνια στην Πανεπιστημιούπολη και αναμένεται να επηρεάσει ευεργετικά τους φοιτητές και να τους διασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής!
Το σχέδιο ανάπτυξης αφορά κυρίως την πανεπιστημιούπολη, αν και το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να διατηρεί την παρουσία του στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, μαζί με τις εγκαταστάσεις του στην Ακαδημία.
Ακόμη, εκτός από την επέκταση των εγκαταστάσεων, υπήρξε μια ώθηση στα κρατικά πανεπιστήμια να επεκτείνουν τα προγράμματά τους για να συμπεριλάβουν προπτυχιακά μαθήματα αγγλικής γλώσσας.
Με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουν περισσότερους ξένους φοιτητές και οι πρυτάνεις των τριών δημόσιων ιδρυμάτων ζήτησαν να περάσουν τα απαραίτητα νομοσχέδια από τη Βουλή, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος και να επιτραπούν οι αλλαγές.
Φυσικά, αυτό θα απαιτούσε μια σημαντική αναθεώρηση, και ορισμένοι ανησυχούν για το πώς θα χειρίζονται τα δίδακτρα, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Αυτό που ευελπιστούμε εμείς είναι αυτές οι αλλαγές να συνδράμουν όσον το δυνατόν καλύτερα, τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το προσωπικό και το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει την ίδια δυναμική και ανοδική πορεία του και στο μέλλον όπως μέχρι σήμερα!