Η Μαρίνα σπουδάζει Νοσηλευτική στο Πανεπιστήμιο Frederick και δηλώνει περήφανη για τον κλάδο που επέλεξε. Εξηγεί πώς είναι να σπουδάζει κανείς νοσηλευτική και περιγράφει την καθημερινότητά της στο Πανεπιστήμιο και στην πρακτική της άσκηση.
Μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για το λειτούργημα του νοσηλευτή και δηλώνει πως κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το έργο των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών.
Δες πιο κάτω όσα μας είπε:
– Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις νοσηλευτική;
Στο σχολείο ακολούθησα τον κλάδο Καλών Τεχνών, ασχολούμουν με το σχέδιο και με το μπαλέτο, αλλά πάντα είχα έντονο ενδιαφέρον για τις επιστήμες και τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα, την υγεία και με τον άνθρωπο. Ο θείος μου, που ήταν προϊστάμενος νοσηλευτικού τμήματος, μου μίλησε για τον κλάδο νοσηλευτικής και ένιωσα μεγάλη εκτίμηση για το επάγγελμα.
Ήθελα να σπουδάσω κάτι που μου αρέσει, αλλά ήθελα να έχω και εργασιακή ασφάλεια, οπότε επέλεξα να σπουδάσω Νοσηλευτική, ξέροντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρω δουλειά. Είμαι από Λεμεσό, αλλά αποφάσισα να έρθω στη Λευκωσία για τις σπουδές μου. Επέλεξα το Πανεπιστήμιο Frederick γιατί γνώριζα για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει, καθώς και την προσέγγιση που εφαρμόζει.
Δες από κοντά πώς είναι να σπουδάζεις Νοσηλευτική στο Open Day του Πανεπιστημίου Frederick την Τετάρτη 19 Ιουλίου – Δήλωσε συμμετοχή!
– Πώς νιώθεις σήμερα για την επιλογή σου;
Νιώθω μεγάλη περηφάνια που σπουδάζω Νοσηλευτική και λυπάμαι που παρατηρώ ότι ακόμα και σήμερα το επάγγελμα είναι υποτιμημένο. Ακόμα και νεαρά άτομα έχουν πολύ λανθασμένη εικόνα για το έργο των νοσηλευτών, θεωρούν ότι είναι απλά φροντιστές.
Η Νοσηλευτική όμως είναι επιστήμη, είναι ένας πολύ αναπτυγμένος κλάδος. Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Δεν είναι βοηθοί των γιατρών, είναι συνεργάτες, και – όπως παρατήρησα και στην πρακτική μου – πολύ συχνά οι γιατροί ζητούν τη γνώμη τους, καθώς αυτοί περνούν περισσότερο χρόνο με τον ασθενή και έχουν πολύ ολοκληρωμένη εικόνα της κλινικής του κατάστασης.
– Πώς είναι η καθημερινότητά σου;
Περνώ πολλές ώρες στο Πανεπιστήμιο, παρακολουθώ ανελλιπώς τα μαθήματα και συμμετέχω στα εργαστήρια. Έχω πολύ καλή σχέση και συνεργασία με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριες μου. Είναι όλοι πολύ ευχαριστημένοι από το πρόγραμμα, τη δομή και την οργάνωση, το περιεχόμενο των μαθημάτων. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες είναι πάντα δίπλα μας, σε ό,τι χρειαστούμε. Είναι κορυφαίοι επιστήμονες, γιατροί, νοσηλευτές με εμπειρία και οι συμβουλές τους πάρα πολύ χρήσιμες.
Στο δεύτερο εξάμηνο των σπουδών μου άρχισε η πρακτική μου, δύο φορές τη βδομάδα, και δυο μήνες τα καλοκαίρια. Κάνω την πρακτική μου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τα καλοκαίρια, που επιστρέφω στη Λεμεσό, συνεχίζω εκεί την πρακτική μου, στο Γενικό Νοσοκομείο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
– Ποιο μάθημα σου αρέσει πιο πολύ;
Η παθοφυσιολογία είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θεωρητικό μάθημα, στο οποίο μαθαίνουμε αναλυτικά όλες τις ασθένειες. Καθηγητής μας σε αυτό το μάθημα είναι ο Δρ Γεώργιος Μιλτιάδους, ένας πολύ έμπειρος γιατρός.
Αλλά και τα εργαστήρια είναι πάντα συναρπαστικά και ενδιαφέροντα. Κάνουμε ασκήσεις σε εργαστήρια προσομοίωσης νοσοκομείου, με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, με εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς προσομοιωτές ασθενών ενήλικα, παιδιού, βρέφους, νεογνού και τοκετού που τους βλέπεις να αντιδρούν όπως θα αντιδρούσε ένας πραγματικός ασθενής, ακούς την αναπνοή τους, ακόμα και τις… κραυγές τους.
Μου αρέσει πολύ το μάθημα χειρουργικής σε προσομοιωτή ασθενούς που κάνουμε με τον κύριο Ιωάννη Δημητρακόπουλο. Είναι τόσο ενδιαφέρον να βλέπεις πώς είναι το ανθρώπινο σώμα από μέσα…
– Υπάρχει κάτι που σε ξάφνιασε ευχάριστα στο πρόγραμμα;
Όλα! Τα μαθήματα ήταν πολύ πιο συναρπαστικά απ’ ό,τι περίμενα. Για παράδειγμα δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει τόσο πολύ η φαρμακολογία, αλλά είναι τόσο ενδιαφέρον να μαθαίνεις τα φάρμακα, τις δραστικές τους ουσίες, τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα… και να τα βλέπεις και στην πράξη στο εργαστήριο. Όσο περνά ο καιρός αγαπώ όλο και περισσότερο τον κλάδο που επέλεξα.
– Ένα περιστατικό που θα θυμάσαι για πάντα από τις σπουδές σου;
Δεν είναι ένα μόνο περιστατικό. Είναι γενικά τα θετικά σχόλια των ασθενών, η ευγνωμοσύνη που νιώθουν για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, οι αγκαλιές τους, τα «ευχαριστώ». Θυμάμαι ξεχωριστά κάθε ασθενή που έχω φροντίσει και περιθάλψει. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον νοσηλευτή και τον ασθενή είναι πολύ ιδιαίτερη.
– Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Πού θα ήθελες να εργαστείς;
Είμαι στο 2ο έτος σπουδών, οπότε έχω ακόμα χρόνο για να αποφασίσω για το μέλλον μου. Στα άμεσα μου πλάνα είναι να αξιοποιήσω το πρόγραμμα Erasmus+ και να περάσω κάποιους μήνες των σπουδών μου στο εξωτερικό, ίσως στο Παρίσι, για την πρακτική μου άσκηση. Είναι πολύ καλή ευκαιρία, αφού πέραν από τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+, πληρωνόμαστε και για την πρακτική μας άσκηση.
Όσο αφορά τα πλάνα μου μετά τις σπουδές… σκέφτομαι διάφορα. Η μία επιλογή είναι να κάνω Μάστερ στην Ογκολογία (για την οποία ανέπτυξα μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου) και να εργαστώ στη συνέχεια στο ογκολογικό κέντρο, να κάνω Μάστερ στην Ψυχική Υγεία, μια ειδίκευση που με ενδιέφερε από πριν, ή ακόμα και να εργαστώ σε κρουαζιερόπλοιο ως νοσηλεύτρια πλοίων, αφού λατρεύω τα ταξίδια και θα ήταν ένας ιδανικός συνδυασμός για μένα! Γενικά υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες και προοπτικές για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.
Το Πανεπιστήμιο μάς ενημερώνει για τις ευκαιρίες απασχόλησης και τις επιλογές που έχουμε. Επίσης κάνουμε πρακτική σε πολλά διαφορετικά τμήματα νοσοκομείων, το Ογκολογικό, το Παιδιατρικό, το Τμήμα Ψυχικής Υγείας κλπ, για να έχουμε εμπειρία από διάφορες ειδικεύσεις και να επιλέξουμε πού θέλουμε να εργαστούμε. Στον 4ο χρόνο σπουδών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες νοσηλευτικής έχουν ήδη ελκυστικές προτάσεις από νοσηλευτήρια για εργοδότηση με το τέλος των σπουδών τους.
– Θα ενθάρρυνες νέα παιδιά να σπουδάσουν Νοσηλευτική;
Σίγουρα! Κατ’ αρχάς είναι λειτούργημα, σε γεμίζει πραγματικά. Ξέρεις ότι κάνεις κάτι καλό, που βοηθά τον συνάνθρωπό σου, και αυτό σου προσφέρει μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Δεύτερο, είναι καλό να ξέρουν ότι δεν θα μείνουν ποτέ άνεργοι, ούτε θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά. Θα έχουν πολλές επιλογές σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους για να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Δεν ισχύει για πολλά επαγγέλματα αυτό. Τέλος, θα τους προέτρεπα να το ψάξουν, να μιλήσουν με άτομα που εξασκούν το επάγγελμα και να μην επηρεάζονται από λανθασμένες αντιλήψεις.
Το Πρόγραμμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Frederick έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και έλαβε αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας το δικαίωμα στους/στις κατόχους του να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν. Προσφέρει ποιοτική διδασκαλία από καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό και συστηματική εμπλοκή των φοιτητών/τριών σε πρακτική άσκηση και εξειδικευμένα εργαστήρια με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Με σκοπό την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει ειδικές υποτροφίες για Σπουδές Νοσηλευτικής, ύψους 30% για το 1ο έτος σπουδών. Από το 2ο έτος σπουδών θα συμμετέχεις αυτόματα στο «Σχέδιο Υποτροφιών κατά τη Διάρκεια της Φοίτησης» με βάση την ακαδημαϊκή σου επίδοση.
Αν θέλεις να δεις από κοντά πώς είναι να σπουδάζεις Νοσηλευτική, δήλωσε συμμετοχή στο Open Day που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Frederick την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023. Θα γνωρίσεις καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες του προγράμματος που θα μοιραστούν μαζί σου τις εμπειρίες τους, ενώ θα έχεις την ευκαιρία να δεις πώς αντιδρούν τα διαδραστικά ομοιώματα ασθενών σε διάφορα ρεαλιστικά σενάρια στα συναρπαστικά εργαστήρια του Τμήματος!