Τα podcasts έχουν πλέον περάσει στο DNA μας και όχι μόνο επειδή τα ακούμε. Με τους ρυθμούς που μπορούμε να τα αναπαράγουμε θα έλεγε κάποιος πως είναι μία έμφυτη ασχολία του ανθρώπου.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Νέων «Up To YOU(th)» από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, οι σπηλιές στο Πάρκο Ακρόπολης θα μεταμορφωθούν σε στούντιο από τον GeekOtopos για ζωντανά γυρίσματα podcast.
Ο Ανδρέας Κυριάκου, συνιδρυτής του GeekOtopos, μας μιλά για το podcasting στην Κύπρο, πώς «καταναλώνει» ο Κύπριος ακροατής και φυσικά για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσουν για το live κοινό του Φεστιβάλ.
– Πώς αποφάσισε ο GeekOtopos να ασχοληθεί με τα podcast;
Το GeekOtopos Collaborative Hive ιδρύθηκε το 2016 σαν ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που σκοπό του έχει την προώθηση νέων δημιουργών που θέλουν να εκφραστούν με οπτικοακουστικά μέσα όπως τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα κoμικς και τα βιντεοπαιχνίδια. Όλα αυτά με μια pop-culture διάθεση αφού όπως λέει και το όνομα μας: είμαστε ένας τόπος από “Geeks” για “Geeks”! Το podcasting είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των δράσεων μας αφού είναι πλέον το κύριο μέσο έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων του 21ου αιώνα. Ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε με το podcasting από την μέρα ιδρύσεως μας με ένα podcast αφιερωμένο στο Game of Thrones, όπου μαζευόμασταν διάφοροι φανατικοί της θρυλικής αυτής τηλεοπτικής σειράς και σχολιάζαμε το κάθε επεισόδιο με καυστικά σχόλια αλλά και καλοπροαίρετο χιούμορ.
– Πες μας λίγο ένα σύντομο ιστορικό της εμπειρίας σας με τα podcast. Κάθε αρχή και δύσκολη;
Αφού είδαμε ότι το πρώτο μας ερασιτεχνικό podcast είχε πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο που μας ακολουθούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινήσαμε δειλά – δειλά να εισάγουμε και άλλες θεματολογίες όπως κριτικές ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα, κυρίως τεχνικά με εξοπλισμό που δεν ήταν ο καταλληλότερος για την παραγωγή ενός επαγγελματικού podcast. Μετά από περίπου ένα χρόνο πειραματισμού λύσαμε αρκετά προβλήματα με τη βοήθεια της πρώτης μας επίσημης συνεργασίας με το MYCYradio, ένα διαδικτυακό δικοινοτικό ραδιοσταθμό που μας φιλοξένησαν για να αναλάβουμε μαζί την παραγωγή του “The Laughing Mouflon Show”. Το συγκεκριμένο talk show ήταν ίσως το πρώτο “viral” podcast της Κύπρου με παρουσιαστή τον stand-up comedian, Κωνσταντίνο Ψιλλίδη. Από το καλοκαίρι του 2019 και μέχρι σήμερα όλα μας τα podcast ηχογραφούνται πλέον σε συνεργασία με την Black Lemon TV, που μας παρέχει το στούντιο και την τεχνογνωσία της για να παράγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
– Ποια η ανταπόκριση του κοινού στα podcast; Ήταν πολύ δημοφιλή στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω πανδημίας. Παραμένουν;
Λόγω της πανδημίας η ανάγκη του κόσμου για podcasting ανέβηκε κατακόρυφα και έτσι προσθέσαμε κι άλλες εκπομπές – μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι ακροατές δεν μειώθηκαν μετά το τέλος της πανδημίας, αντιθέτως αυξάνονται σταθερά συνεχώς. Νομίζω ο κόσμος αγάπησε το είδος και πλέον έχει πολλές επιλογές από αρκετούς ντόπιους podcasters με πολλαπλή θεματολογία.
– Πώς τα «καταναλώνει» το κοινό; (π.χ. μέσω Spotify ή Youtube)
Το Κυπριακό podcasting ξεκίνησε κατεξοχήν στο YouTube και στο Facebook, όμως ειδικά μέσα στην πανδημία έγινε μια στροφή σε πλατφόρμες όπως το Spotify και το Apple Podcasts όπου πραγματικά ανήκει το είδος. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το podcasting είναι η φυσική μετεξέλιξη του ραδιοφώνου και έτσι ο ακροατής μπορεί αν απολαύσει τα αγαπημένα του podcasts στο αυτοκίνητο, στην δουλειά, στο ταξίδι ή κατά τη διάρκεια της βόλτας με το κατοικίδιο του.
– Ποια podcasts παράγει ο GeekOtopos;
Το GeekOtopos Collaborative Hive αυτή τη στιγμή παράγει δυο podcast: το HistoriCon (ίσως το podcast με το μεγαλύτερο fanbase στην Κύπρο) με θέμα την εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων με ένα κωμικό τουίστ και το GeekOut όπου συζητάμε ότι νέο κυκλοφορεί γύρω από την geeky κουλτούρα. Όλα τα podcasts μας είναι σε συμπαραγωγή με την Black Lemon TV.
– Γιατί cavecast; Εξήγησέ μας λίγο το όνομα.
Cave – από τις “σπηλιές” – και Cast από το “podcast”. Για πρώτη φορά εγκαινιάζουμε φέτος τις ζωντανές ηχογραφήσεις podcast, κάτω από τις πανέμορφες σπηλιές του πάρκου Ακρόπολης (που θυμίζουν λίγο την κρυψώνα του Batman!) κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Νεολαίας “Up To YOU(th)”. Ευελπιστούμε ότι έτσι θα έχουν την ευκαιρία νέοι και νέες που ενδιαφέρονται για τα οπτικοακουστικά, να βιώσουν από κοντά πώς ηχογραφείτε ένα podcast και έτσι να τους εμπνεύσουμε να παράγουν τα δικά τους.
– Τι να περιμένουμε στο Πάρκο Ακρόπολης; Ποια θα είναι η δραστηριότητα σας στο Φεστιβάλ;
Οι ζωντανές ηχογραφήσεις θα ξεκινήσουν στις 5:00 μ.μ. την μέρα του φεστιβάλ, με τρία διαφορετικά podcasts που θα βρίσκονται στο επίκεντρο:
“ΙστοριΚών/HistoriCon”: Προετοιμαστείτε για ένα μάθημα ιστορίας που δεν μοιάζει με κανένα μαζί με το “ΙστοριΚών”, το Κυπριακό podcast με τα περισσότερα downloads στο Spotify. Το “ΙστοριΚών” προσφέρει στους λάτρεις της ιστορίας αλλά και στους απλούς ακροατές μία διασκεδαστική ανατροπή σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, σε μία αφήγηση με κωμικό πνεύμα που υπόσχεται εκπαίδευση και γέλιο.
“GeekOut Podcast”: Οι nerdy οικοδεσπότες μας συμμετέχουν σε ζωηρές συζητήσεις, κριτικές και αναλύσεις ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και βιντεοπαιχνιδιών. Περιμένετε ένα συναρπαστικό μείγμα γνώσεων ψυχαγωγίας, που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο αφοσιωμένο geek.
“SheSpeaks”: To “SheSpeaks – A Podcast Show by Girls in STEAM Academy” στοχεύει στην προώθηση γυναικών-πρότυπα από τους κλάδους STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά) με παρουσιάστριες νεαρά κορίτσια από όλη την Κύπρο που συμμετείχαν στα προγράμματα BridgeSTEAM. Στις συνεντεύξεις τους μοιράζονται μαζί μας το όραμα, τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, εμπνέοντας μικρ@ς και μεγάλ@ς. To Podcast είναι μια πρωτοβουλία του Girls in STEAM Academy.
Το “CaveCast” ενσαρκώνει την αφοσίωση του “GeekOtopos Collaborative Hive” στην προώθηση νέων οπτικοακουστικών ταλέντων, παρέχοντας παράλληλα μια πλατφόρμα για διαφορετικές φωνές και αφηγήσεις. Στο πλαίσιο του “Up To YOU(th)” Festival 2023, οι μαγευτικές σπηλιές του Πάρκου Ακρόπολης, στη Λευκωσία, θα αποτελέσουν το σκηνικό του πρώτου “CaveCast”.