fbpx

Είμαστε όλοι δημιουργοί κι αυτό φαίνεται στο σπίτι μας!

Ένα μικρό σπίτι μπορεί να έχει πιο μικρούς χώρους, ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι το έναυσμα για… μεγάλες ιδέες και μεγάλες στιγμές! Όταν οι χώροι μας είναι περιορισμένοι, η κάθε γωνιά του σπιτιού μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για κάποια αναπάντεχη ιδέα.

Επιπρόσθετα, όταν «αναγκαζόμαστε» να βρίσκουμε λύσεις που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας πιο λειτουργική, είναι πολύ πιο πιθανόν οι χώροι μας να αντανακλούν το προσωπικό μας στιλ και να ανταποκρίνονται πιο άμεσα στις ανάγκες μας. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, γιατί οι άνθρωποι πάνω απ’ όλα είμαστε δημιουργοί, και η ΙΚΕΑ, είναι διαχρονικά ένας εξαιρετικός «σύμμαχος» σε αυτή την ανάγκη για πειραματισμό, εξερεύνηση και δημιουργικότητα.

Σε ένα μικρό σπίτι, το κυριότερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, είναι οι αποθηκευτικοί χώροι. Με τη σωστή διαρρύθμιση όμως, η λειτουργικότητα και η αισθητική μπορούν να συνδυαστούν, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο όπου η χαλάρωση, η μελέτη, το παιχνίδι και η δημιουργική ενασχόληση μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Τα ράφια τοίχου για παράδειγμα, είναι ιδανικά για την αξιοποίηση άδειων επιφανειών, είτε για σκοπούς διακόσμησης, προσθέτοντας μικρές προσωπικές πινελιές, είτε για την οργάνωση διάφορων αντικειμένων, χρησιμοποιώντας όμορφα κουτιά, όπως τη σειρά KVARNVIK ή καλάθια όπως το LYSTIGKURRE. Επιπρόσθετα, ένα ντουλάπι που συνδυάζει ανοιχτές και κλειστές επιφάνειες αποθήκευσης, σε διάφορα ύψη, αυτόματα δημιουργεί χώρους όπου μπορούν να αποθηκευτούν αξεσουάρ για τη δουλειά, παιχνίδια, είδη χόμπι, βιβλία και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Παράλληλα, μια όμορφη ραφιέρα, όπως την BAGGEBO μπορεί να λειτουργήσει ως αποθηκευτική λύση, αλλά ταυτόχρονα και ως διακοσμητικό στοιχείο. Ένα μικρό γραφείο, μπορεί να συμπληρώσει τη σύνθεση, μετατρέποντας τον χώρο σε σημείο για εργασία, ή σταθμό χειροτεχνίας, αναλόγως ποιος τον χρησιμοποιεί.

Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για γραφείο, το τραπέζι της τραπεζαρίας ή της κουζίνας, είναι μία πολύ καλή εναλλακτική λύση. Τα πτυσσόμενα, αλλά και τα επεκτεινόμενα τραπέζια όπως το STRANDTORP ή το INGATORP, δεν εξυπηρετούν μόνο τα μεγάλα οικογενειακά γεύματα ή για να φιλοξενήσουν περισσότερους φίλους, αλλά προσφέρουν πολύτιμο χώρο για όσους χρειάζεται να μετατρέψουν το τραπέζι σε σημείο εργασίας ή μελέτης. Ένα μεγάλο τραπέζι που χωράει μέχρι και 8 άτομα, όπως το NORDVIKEN μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από πολλά άτομα, την ίδια ώρα. Για την οργάνωση γραφικής ύλης, καλωδίων, εργαλείων και εγγράφων, ένα φορητό αξεσουάρ γραφείου μπορεί πολύ εύκολα να διατηρεί τον χώρο γύρω από το τραπέζι συγυρισμένο, και όταν δεν το χρειαζόμαστε πια, μπορούμε να το αποθηκεύουμε σε κάποιο κλειστό ντουλάπι.

Αν τα παιδιά προτιμούν να μελετάνε στον προσωπικό τους χώρο αντί για την κουζίνα ή την τραπεζαρία, τα υπνοδωμάτιά τους προσφέρονται για αυτό, έστω κι αν ο χώρος είναι περιορισμένος. Ένα κρεβάτι-σοφίτα, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας χώρος μελέτης από κάτω, χρησιμοποιώντας ειδική επιφάνεια και πόδια, ή ένα έτοιμο, ολοκληρωμένο γραφείο. Υπάρχουν βέβαια, και οι επιλογές όπως το SMASTAD και το VITVAL, τα οποία συνδυάζουν κρεβάτι με γραφείο, σε ένα έπιπλο. Κάποιο «έξυπνο» αξεσουάρ γραφείου, μπορεί να οργανώσει όλη τη γραφική ύλη, αλλά και να «φιλοξενήσει» είδη χειροτεχνίας, παιχνίδια, κόμικς και βιβλία, δημιουργώντας έναν άνετο χώρο, όπου τα παιδιά μπορούν να μελετούν, να εξερευνούν και να δημιουργούν αναλόγως της διάθεσής τους. Ένα παιδικό δωμάτιο, οφείλει να έχει ένα «ζεστό» και φιλόξενο περιβάλλον, ώστε τα παιδιά να νιώθουν ότι βρίσκονται στο μικρό τους καταφύγιο, έτσι καλό είναι να τα ενθαρρύνουμε να εκθέτουν σε ένα ράφι τοίχου τις δημιουργίες τους ή τα αγαπημένα τους βιβλία, ώστε να νιώθουν ότι έχουν προσθέσει στον χώρο τους τη δική τους προσωπική πινελιά.

Κατ’ ακρίβεια, η ανάγκη για ένα «ζεστό» και φιλόξενο καταφύγιο όπου μπορούμε να νιώθουμε άνετα να ζούμε, να δημιουργούμε και να απολαμβάνουμε στιγμές με τους ανθρώπους μας ή και τον ίδιο μας τον εαυτό, δεν περιορίζεται στο παιδικό δωμάτιο, αλλά επεκτείνεται σε όλο μας το σπίτι, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό.

Δείτε περισσότερες ιδέες στο άρθρο της ΙΚΕΑ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
15,900FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending