fbpx

Είμαστε ό,τι τρώμε… και για να ξέρουμε τι τρώμε, διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες!

Η φράση «είμαστε ό,τι τρώμε» πρωτοεμφανίστηκε το 1826 όταν ο Jean Anthelme Brillat-Savarin, ένας Γάλλος δικηγόρος, πολιτικός και διάσημος γαστρονόμος, έγραψε: «Πες μου τι τρως και θα σου πω τι είσαι», κάνοντας νύξη στην άρρηκτη σχέση μεταξύ της υγείας ενός ατόμου και των διατροφικών του επιλογών.

Αδιαμφισβήτητα, αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας, την αίσθηση ευεξίας, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι κάνουν μια πιο ενεργή προσπάθεια για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της υγείας τους και κάνοντας το πρώτο βήμα προς μια πιο ποιοτική ζωή. Για να μπορεί όμως κανείς να κάνει πιο συνειδητές επιλογές όσο αφορά τη διατροφή του, είναι σημαντικό να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με τη διατροφική αξία των τροφίμων που επιλέγει.

Σε αυτό, έρχονται να βοηθήσουν οι διατροφικές ετικέτες, δηλαδή η σήμανση στη συσκευασία του κάθε προϊόντος, που μας παρέχει τις διατροφικές του πληροφορίες. Βάσει νομοθεσίας, όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα, πρέπει να αναγράφουν ακριβείς, ευδιάκριτες και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με το ενεργειακό και διατροφικό περιεχόμενό τους, χωρίς οποιαδήποτε παραπλανητικά μηνύματα.

Γιατί διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες!

Οι διατροφικές ετικέτες, είναι ένας πολύ εύκολος και χρήσιμος οδηγός που μας βοηθάει στο να αποφασίσουμε αν θα συμπεριλάβουμε ένα προϊόν στη διατροφή μας. Για παράδειγμα, αν έχουμε οποιοδήποτε θέμα υγείας, όπως για παράδειγμα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη ή υψηλή πίεση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξουμε την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρα ή νάτριο. Αν από την άλλη, έχουμε αλλεργίες ή δυσανεξίες, διαβάζοντας τα συστατικά στις διατροφικές ετικέτες είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξέρουμε αν ένα προϊόν είναι κατάλληλο για μας ή όχι.

Δε χρειάζεται όμως να υπάρχει θέμα υγείας για να κοιτάζουμε τις διατροφικές ετικέτες. Οι πληροφορίες που μας δίνονται για το κάθε προϊόν, μας βοηθούν να καταλάβουμε κατά πόσο αυτό ταιριάζει στους διατροφικούς μας στόχους, ή αν ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής που επιλέγουμε να ακολουθούμε (π.χ. αν αποφεύγουμε όλα τα συστατικά ζωικής προέλευσης). Έτσι, μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα τι καταναλώνουμε και να επιλέγουμε συνειδητά αυτό που μας ταιριάζει. Μέσω εξειδικευμένων σημάνσεων και πιστοποιήσεων, έχουμε τη δυνατότητα επίσης, να αναγνωρίζουμε πότε κάποιο προϊόν στηρίζει και τηρεί πιο υπεύθυνες διαδικασίες.

Τι κάνει η Lidl Κύπρου

Με ακριβώς αυτό το σκεπτικό, η Lidl, προωθεί τη διαφανή σήμανση στα προϊόντα της, και επιθυμεί να ενισχύσει τους πελάτες της ώστε να μπορούν να λαμβάνουν συνειδητά τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Η Lidl ως εμπορική εταιρεία, λειτουργεί διαχρονικά, με συνείδηση και αίσθηση ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή. Η διατροφική αξία του κάθε προϊόντος εντοπίζεται και ερμηνεύεται εύκολα σε κάθε συσκευασία, ενώ οι σημάνσεις και οι πιστοποιήσεις βιώσιμης αλιείας δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου καθώς και βιολογικών, υγιεινών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων απεικονίζονται με σαφήνεια. Ταυτόχρονα, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, διοργανώνονται δράσεις ενημέρωσης για τους πελάτες, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να ψωνίζουν υπεύθυνα.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία προσφέρει πιστοποιημένα προϊόντα που φέρουν σήματα τα οποία στηρίζουν προσπάθειες αναγνωρισμένων προτύπων πιστοποίησης που χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντική υπευθυνότητα και προωθούν τη βιώσιμη καλλιέργεια, όπως το Fairtrade, το UTZ, το Bio ή το Rainforest Alliance. Όσο αφορά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φυτά και τα άνθη που εμπορεύεται η εταιρεία, διαθέτουν όλα την πιστοποίηση GLOBAL G.A.P., Fairtrade ή του Ολλανδικού Milieu Project Sierteel. Η Lidl Κύπρου, μεριμνεί επίσης ιδιαιτέρως, για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια) στηρίζοντας πρότυπα πιστοποίησης όπως MSC, BIO και ASC.

Παράλληλα, η Lidl Κύπρου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, αναλαμβάνει διαρκώς νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία στο επίκεντρό της. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι και η δημιουργία της σειράς βίντεο “Lidl Social Talks”, όπου συζητούνται σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Δείτε το έκτο, και τελευταίο, επεισόδιο της σειράς “Lidl Social Talks”, όπου η Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, Νικολέτα Μιχαηλίδου, αναλύει τη σημαντικότητα του να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending