fbpx

Το 2024 έχεις περισσότερα chances να δεις το Βόρειο Σέλας αν ταξιδέψεις σε αυτά τα μέρη!

Αν έχεις δει το Βόρειο Σέλας (γνωστά και ως Northern Lights), τότε μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό, αφού πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που λίγοι έχουν την ευκαιρία να το δουν στη ζωή τους.

Το 2024 μπορεί να γίνει η χρονιά που θα έχεις κι εσύ αυτή την ευκαιρία, αφού οι ειδικοί μίλησαν και τα νέα είναι πολύ καλά για ‘σένα που θέλεις να δεις το Βόρειο Σέλας από κοντά κι όχι μόνο από pics. Τα chances μας είναι περισσότερα φέτος!

Μάθε πιο κάτω γιατί τα Northern lights γίνονται εντονότερα φέτος & πού θα τα δεις καλύτερα:

Τι ακριβώς είναι το Βόρειο Σέλας & γιατί το 2024 έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το δούμε;

Freepik.com

Φέτος (καθώς και το 2025) το Βόρειο Σέλας θα είναι πιο έντονο απ’ ότι έχει υπάρξει τα τελευταία 11 χρόνια!

«Όλα ξεκινούν από τον ήλιο», εξήγησε ο ειδικός στο σέλας, Bill Archer στο CBC. Ο ήλιος εκτοξεύει συνεχώς σωματίδια και μεγάλες μπάλες πλάσματος στο διάστημα. Πρόκεται για φυσιολογικό φαινόμενο στον ηλιακό κύκλο που ονομάζεται «solar maximum» και συμβαίνει περίπου κάθε 14 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ο ήλιος είναι πιο ηλεκτρικά φορτισμένος από ποτέ κι εκπέμπει έντονες ακτίνες φωτός προς τη γη.

Τα σωματίδια ταξιδεύουν σε χαμηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας, όπου τα αέρια είναι πιο πυκνά. Όταν τα σωματίδια συγκρούονται με αυτά τα αέρια, «διεγείρουν» τα αέρια, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν επιπλέον ενέργεια και να λάμπουν. Κάθε αέριο εκπέμπει διαφορετικό χρώμα όταν διεγείρεται. «Το οξυγόνο, για παράδειγμα, γίνεται κυρίως πράσινο και μερικές φορές κόκκινο, ενώ το άζωτο γίνεται μωβ», εξήγησε ο Archer.

Πού να ταξιδέψεις για να απολαύσεις καλύτερα το Βόρειο Σέλας;

Freepik.com

Για να δεις το Βόρειο Σέλας, χρειάζεται να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι, παρόλο που τον Νοέμβριο του 2023 το είδαν στη Βόρεια Ελλάδα «λόγω μίας εξαιρετικά ισχυρής ηλιακής έκλαμψης, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο». Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Αν θέλεις, λοιπόν, να ζήσεις αυτή τη μοναδική ευκαιρία καλό θα ήταν να ταξιδέψεις σε μία από τις παρακάτω περιοχές, όπου το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά.

  • Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σκωτία

Ακόμη κι ένα ταξίδι μέχρι την Αγγλία μπορεί να σου προσφέρει αυτό το θέαμα, όμως όχι από όλες τις περιοχές, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που μπορεί κανείς να δει τα Northern lights καλύτερα. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: Lake District National Park UK, Isle of Anglesey Wales, Arthur’s Seat Edinburgh, Shetland Islands Scotland, Donegal Ireland, Sandsend Yorkshire.

  • Nορβηγία

Ανεβαίνουμε λίγο πιο βόρεια και συγκεκριμένα πάμε στα fjords της Νορβηγίας και τις γύρω περιοχές. Όσο πιο βόρεια βρίσκεσαι στη χώρα, τόσο καλύτερα θα μπορείς να δεις το φαινόμενο. Tα νησιά Lofoten, η πόλη Svalbard κι η πόλη Tromsø, βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να δεις το φως της aurora.

  • Ισλανδία

Φημίζεται ως ο τέλειος προορισμός για ένα τόσο ιδιαίτερο ταξίδι, που θα κάνει την εμπείρια ακόμη πιο έντονη και μοναδική. Είναι αραιοκατοικημένη, που σημαίνει ότι μπορείς να δεις τα Northern Lights σχεδόν από παντού. Καλύτερη θέα, όμως, θα βρεις στη νότια ακτογραμμή, στο Εθνικό πάρκο Vatnajökull ή στο Reykjavik.

  • Φινλανδία

Northern lights χωρίς Φινλανδία γίνεται; Δεν γίνεται! Πρόκειται για μια από τις βορειότερες χώρες τις Ευρώπης, όπου μπορείς να δεις το φαινόμενο σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα το βράδυ. Ένα καλό μέρος για να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία είναι το Εθνικό Πάρκο Pyhä-Luosto ή/και το Rovaniemi.

Εσύ πού θα ταξιδέψεις για να δεις τα Northern Lights από κοντά;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending