fbpx

Blue Monday: Γιατί σήμερα θεωρείται ότι είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του 2024;

Δεν φτάνει που είναι Δευτέρα… Σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2024, ξημέρωσε η “Blue Monday”, που θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, την τρίτη Δευτέρα του Γενάρη, η μέρα είναι γεμάτη μελαγχολία και αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με τις γιορτές και τους στόχους της νέας χρονιάς!

Μάθε πιο κάτω πώς & γιατί προέκυψε η “Blue Monday”:

Freepik.com

Η ιδέα προέκυψε το 2004 από τον ψυχολόγο Δρ. Cliff Arnall, ο οποίος έφτιαξε μια φόρμουλα για τη μελαγχολία του Ιανουαρίου, όπως του είχε ανατεθεί από ένα ταξιδιωτικό γραφείο, για τους σκοπούς της προώθησης των χειμερινών ταξιδιωτικών προσφορών.

O Δρ. Arnall, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων που πιθανόν να συμβάλλουν στην κακή διάθεση, έφτιαξε αυτήν την εξίσωση: [W + (D – d)] X TQ / M x Na… Προφανώς και δεν βγάζεις κανένα νόημα, όμως, αν ρίξεις μια ματιά στην επεξήγηση των γραμμάτων -ίσως- να καταλάβεις κάτι:

W = καιρός
D = χρέος
d = μηνιαίος μισθός
T = χρόνος από τα Χριστούγεννα
Q = χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων του νέου έτους
M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων
Na = το αίσθημα της ανάγκης για δράση

Freepik.com

Ο ορισμός και κατ’ επέκταση η εξίσωση της “Blue Monday”, δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά, ωστόσο, υπάρχει μια κατάσταση γνωστή ως «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή», που αποτελεί μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένες εποχές.

(Άλλη μια) Δευτέρα είναι… θα περάσει!

Freepik.com

Η “Blue Monday” μπορεί να ξεκίνησε ως διαφημιστικό trick, όμως, η αλήθεια είναι ότι πλέον η σημασία της είναι πολύ βαθύτερη.

Τη σημερινή μέρα, ενθαρρύνεται όλο και περισσότερος κόσμος να μιλήσει για θέματα ψυχικής υγείας και την κατάθλιψη, που ακόμη και σήμερα θεωρούνται ταμπού και ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Μην ξεχνάς πως δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια, όταν τη χρειαζόμαστε.

Οι Δευτέρες είναι πάντα πιο «δύσκολες», αλλά με λίγη βοήθεια και στήριξη μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολες και χαρούμενες! Μην αφήνεις τίποτα να σε «χαλάει».

Εσύ έχεις νιώσει αυτή τη δόση μελαγχολίας σήμερα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending