fbpx

Βραβεία Νεολαίας: Τιμήθηκαν νέοι και νέες που ξεχώρισαν, πρωτοπορούν και εμπνέουν!

Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στους νέους που ξεχώρισαν μέσα από τα έργα, τις δράσεις, τις ιδέες και τα επιτεύγματά τους. Μια βραδιά που έσφυζε από νεανική ενέργεια, παλμό, ενθουσιασμό, απ’ την οποία δεν έλειψαν οι «κερκίδες», τα παρατεταμένα και ενθουσιώδη χειροκροτήματα, οι ζωηρές επευφημίες και τα επιφωνήματα χαράς, καθώς πολλές παρέες πήγαν για να τιμήσουν τους φίλους τους που βραβεύονταν και να χαρούν με τη χαρά τους.

Μιλάμε, βεβαίως, για τα «Βραβεία Νεολαίας 2024», μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, που απονεμήθηκαν την Τετάρτη, 10 Απριλίου, στο πλαίσιο του Έτους Νεολαίας, σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton Nicosia, στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας.

Δόθηκαν δώδεκα συνολικά βραβεία, δέκα σε βασικές κατηγορίες – Περιβαλλοντικής Δράσης, Κοινωνικής Προσφοράς, Πολιτισμού, Καινοτομίας, Επιστημών, Επιχειρηματικότητας, Αθλητισμού, Εξάλειψής Κοινωνικών Διακρίσεων, Οργάνωση της Χρονιάς και Νέος / Νέα της Χρονιάς – καθώς και δύο βραβεία ειδικού συμβολισμού, στις κατηγορίες Ειρήνη και Young at Heart, με τη βράβευσή της.

Σκοπός των Βραβείων Νεολαίας είναι να επιβραβεύονται οι νέοι που διαπρέπουν, που πιστεύουν στον εαυτό τους, στις δυνάμεις και στα χαρίσματά τους, παθιασμένοι με τα θέλω και τις ιδέες τους, κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι, δημιουργικοί και πρωτότυποι, και στόχος της επιβράβευσης, να τους αναδείξει ως θετικά πρότυπα, ώστε να βρουν μιμητές και να ενθαρρυνθούν όλοι οι νέοι να κινητοποιηθούν δημιουργικά προς το καλύτερο, στους τομείς με τους οποίους ασχολούνται.

Δες πιο κάτω τους νικητές στις 10 βασικές κατηγορίες:

Νέος/Νέα της χρονιάς: Αργυρώ Νικολάου

onek - winner - awards 2024

Το 2023, η σκηνοθέτρια και ακαδημαϊκός έγινε μια από τις νεότερες καλλιτεχνικές διευθύντριες σε διεθνές φεστιβάλ στην Κύπρο, ως μία εκ των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών του Cyprus Film Days International Film Festival. Την ίδια χρονιά ήταν Fellow στα Πανεπιστήμια Princeton και Bard, στο Center for Human Rights and the Arts. Ως σκηνοθέτις, δημιούργησε την ταινία «Αθαλάσσα», μια ιστορική ταινία μικρού μήκους για τη φυματίωση στην Κύπρο και επιπλέον κέρδισε το Connecting Cottbus Award στο Karlovy Vary Eastern Promises Industry section.

Οργάνωση της χρονιάς: Σώμα Κυπρίων Οδηγών

onek - winner - awards 2024

Το καλοκαίρι του 2023 οργάνωσε και φιλοξένησε με επιτυχία το 38ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων, με 570 σύνεδρους από 108 χώρες, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο συνέδριο που φιλοξενήθηκε ποτέ στην Κύπρο από εθελοντική οργάνωση, σε αριθμό χωρών που εκπροσωπήθηκαν.

Πολιτισμός: Izel Seylani

onek - winner - awards 2024

Η συμμετοχή του το 2023 στην παράσταση «City Lights», του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας αποτέλεσε ένα ακόμα ορόσημο στην καριέρα του ως ηθοποιός, μετά την υπογραφή συμβολαίου με τον ΘΟΚ το 2022, ως ο πρώτος Τουρκοκύπριος ηθοποιός που ανέβηκε στη σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Περιβαλλοντική Δράση: Μυρτώ Σκουρουπάθη

onek - winner - awards 2024

Η Μηχανικός Περιβάλλοντος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβουλίας «Αυλή», που προωθεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καταγράφει και διερευνά τα κλιματικά δεδομένα σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, επιδιώκει την εκπαίδευση και οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να ανταποκρίνεται σε αυτή την απειλή.

Κοινωνική Προσφορά: Barasa Daniel

onek - winner - awards 2024

Ο σπουδαστής στο Τμήμα Γεωπονικών Σπουδών και Βιοτεχνίας του ΤΕΠΑΚ, με καταγωγή από την Ουγκάντα, δημιούργησε το Running Fluent Initiative, τα μέλη του οποίου συμμετέχουν σε αθλητικές και άλλου είδους διοργανώσεις, για φιλανθρωπικούς σκοπούς και πάντα προς όφελος της κοινωνίας. Στο επίκεντρo των ενδιαφερόντων τους βρίσκεται και το περιβάλλον, γι’ αυτό και συχνά πραγματοποιούν εκστρατείες καθαριότητας και προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες προστασίας της φύσης.

Εξάλειψη Κοινωνικών Διακρίσεων: Πλατφόρμα AbleBook

onek - winner - awards 2024

Μέσα από την πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή AbleBook που παρέχει πληροφορίες και υπηρεσίες γύρω από την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα αστικά κέντρα και στα χωριά της Κύπρου, ο Αντρέας Βασιλείου και ο Συμεών Στυλιανού συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Καινοτομία: Κυριάκος Ελευθερίου

onek - winner - awards 2024

Το 2023 η εταιρεία του Terra API, με την τεχνολογία που ανέπτυξε και επιτρέπει τη συλλογή των δεδομένων υγείας από διάφορα fitness trackers σε μία βάση και τη διανομή τους μέσω ενός ενιαίου API, συμμετείχε ως gold sponsor στο IC Hack 2023 στο Imperial College London, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή της πορεία, μετά την επενδυτική στήριξη $2.8 εκατομμυρίων που κατάφερε από δυνατά venture capital funds της Silicon Valley και τη συμμετοχή του στο Y Combinator, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα προγράμματα επιτάχυνσης για startups παγκοσμίως.

Επιχειρηματικότητα: Κωνσταντίνος Σαμουήλ

onek - winner - awards 2024

Κατά τον τελευταίο χρόνο, η στρατηγική ανάπτυξη του Blend.app, μιας startup εφαρμογής που δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια για τη διαχείριση του προσωπικού στη βιομηχανία φιλοξενίας (hospitality industry), εστίασε στην αγορά των ΗΠΑ, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση της πελατειακής του βάσης από 60 σε 160 επιχειρήσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 10% από μήνα σε μήνα. Ενδεικτικό της επιτυχίας του Blend είναι η υιοθέτησή του από διεθνείς μάρκες, όπως η Bacardi.

Επιστήμη: Δρ. Φώτιος Μπεκρής

onek - winner - awards 2024

Δραστηριοποιείται στον ερευνητικό τομέα της αντικαρκινικής έρευνας εστιάζοντας στις μηχανικές δυνάμεις και στην εξέλιξη των όγκων. Το 2023, μια καινοτόμος διεπιστημονική πρότασή του, διάρκειας πέντε χρόνων, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το European Research Council, μια από τις πιο σημαντικές και ανταγωνιστικές ερευνητικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη.

Αθλητισμός: Βλαδίμηρος Τζιωρτζής & Αλέξανδρος Αγρότης

onek - winner - awards 2024

Ο οδηγός αγώνων NASCAR, Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα NASCAR 2023, την πιο δημοφιλή μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού στις ΗΠΑ και δεύτερη δημοφιλέστερη στον κόσμο. Το 2024 πιστοποιήθηκε από την οργάνωση NASCAR των Ηνωμένων Πολιτειών και πλέον γίνεται ο πρώτος Κύπριος που θα λάβει μέρος σε αγώνες στις ΗΠΑ.

onek - winner - awards 2024

Ο επαγγελματίας ποδηλάτης Αλέξανδρος Αγρότης, τόσο το 2022 όσο και το 2023 έκανε με το ποδήλατό του τον γύρο της Κύπρου, ελεύθερης και κατεχόμενης, σε 24 ώρες, προκειμένου να συλλέξει χρήματα για το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου και, κυρίως, για να ευαισθητοποιήσει για τα δικαιώματα όσων νίκησαν τον καρκίνο.

Επίσης, στις 2 ειδικές κατηγορίες, διακρίθηκαν οι εξής:

Ειρήνη: Winds of Change

onek - winner - awards 2024

Toν περασμένο Σεπτέμβριο η δικοινοτική Ιστιοπλοϊκή Ομάδα, αποτελούμενη από 5 Ελληνοκύπριους και 5 Τουρκοκύπριους, έκανε τον γύρο της Κύπρου με ιστιοπλοϊκό σκάφος για πρώτη φορά στα 50 χρόνια του Κυπριακού προβλήματος. Το 327 ναυτικών μιλίων ταξίδι τους που κράτησε 68 ώρες, ολοκληρώθηκε, συμβολικά, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Η ενέργειά τους θα αποτελέσει το υλικό για ένα ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης και Αθλητισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Young at Heart: Δέσποινα Μπεμπεδέλη

onek - winner - awards 2024

Η γεννημένη το 1941 αειθαλής ηθοποιός, με την αδιάλειπτη για περισσότερο από 62 χρόνια και συνεχή μέχρι σήμερα παρουσία της στα θεατρικά και τηλεοπτικά δρώμενα, με αδιάπτωτη ενέργεια και φρεσκάδα στη σκηνή, αποτελεί υπόδειγμα θέλησης, ζήλου, πάθους, πρότυπο ακούραστης δημιουργίας και προσφοράς στον πολιτισμό.

Συγχαρητήρια σε όλους! Μάθε περισσότερα για τον ΟΝΕΚ εδώ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending