Η Ελλάδα ως ακαδημαϊκός προορισμός, θα έλεγε κανείς ότι είναι γνωστή για τους «αιώνιους» φοιτητές της και για τις συχνές καταλήψεις.
Τουλάχιστον το ένα από τα δύο φαινόμενα, φαίνεται πως πρόκειται να έχουν βάλει στόχο να αλλάξει σύντομα, αφού το 2025 πλησιάζει και η αντίστροφη μέτρηση για 333.741 «αιώνιους» φοιτητές άρχισε!
Ένας στους δύο εγγεγραμμένους φοιτητές (συγκερκιμένα ο αριθμός τους μεταφράζεται στο ποσοστό του 47,97%) έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του και από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα διαγράφονται. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζει το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαγραφές φοιτητών, σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2022 από τη Βουλή, και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση.
Δες πιο κάτω αν σε επηρεάζει κι εσένα ο νόμος των διαγραφών:

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια ΑΕΙ έχουν ήδη αρχίσει να ειδοποιούν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί το όριο σπουδών. Ωστόσο, υπάρχουν πρυτάνεις που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, ενώ δηλώνουν ότι ήδη δέχονται πιέσεις.
Το ακαδημαϊκό έτος, λοιπόν, από το οποίο αρχίζει να μετράει η εφαρμογή της ανώτατης διάρκειας φοίτησης είναι το 2021-2022 για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές. Για όσους εγγράφηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και μετά, το ακαδημαϊκό έτος μέτρησης εφαρμογής του μέτρου είναι το έτος εισαγωγής τους.
Με βάση το άρθρο 76 του νόμου, οι φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν στο 5ο ή μεγαλύτερο έτος για τμήματα τετραετούς φοίτησης) πρέπει να πάρουν πτυχίο μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αλλιώς… guess what? Θα διαγραφούν!
Συγκεκριμένα, το σχέδιο διαγραφής φοιτητών προβλέπει τα εξής όρια, σύμφωνα με την «κανονική» διάρκεια σπουδών:

- Aν το πρόγραμμα των σπουδών σου έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα (δηλ. 4 έτη), η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα (δηλ. 2 έτη). Άρα ν+2 έτη.
- Aν το πρόγραμμα των σπουδών σου υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα (δηλ. 3 έτη). Άρα ν+3 έτη.
Με την υπέρβαση των ορίων αυτών ακολουθούν οι διαγραφές. Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπως: σοβαροί λόγοι υγείας του φοιτητή ή συγγενών του, η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους, για φοιτητές με αναπηρίες, για αθλητές φοιτητές, το περιθώριο διακοπής φοίτησης από ένα εξάμηνο μέχρι δύο έτη, ενώ υπάρχουν και ειδικότερες διαβαθμίσεις για εκείνους που ήδη φοιτούσαν όταν εφαρμόστηκε ο νόμος και οι προϋποθέσεις με τις οποίες υπάρχει προσαύξηση.
Σημειώνεται πως η προσαύξηση ν+2 / ν+3 δεν ισχύει για εκείνους που ήταν ήδη «αιώνιοι» φοιτητές όταν ψηφίστηκε ο νόμος, ενώ για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει η ανάλογη ρύθμιση.
So, αν σπουδάζεις στην Ελλάδα και «κινδυνεύεις»… get your shit together (ή «φέρ’ τον νου σου τζι’ έπαρτον» αν θέλεις να σου το πούμε τζιαι στα κυπριακά), γιατί έχεις μόνο 3 εξεταστικές μπροστά σου για να μαζέψεις τα «σπασμένα» (και τα χρωστούμενα) το 2025.
Τα πανεπιστήμια με τους περισσότερους / λιγότερους «αιώνιους» φοιτητές:

Το top 5 των πανεπιστημίων (ή η πεντάδα «φωτιά» θα μπορούσαμε να πούμε) με τα ψηλότερα ποσοστά «αιώνιων» φοιτητών αποτελείται από τα: Πανεπιστήμιο Αθηνών (59,92%), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%).
Από την άλλη, η λίστα με τα πανεπιστήμια που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» περιλαμβάνει την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29,31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (36,69%) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).