UNIC: Διάλεξη του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ένα GREXIT μοιραία  θα επηρεάσει αρνητικά  και την Κύπρο.

Η Ελλάδα, στην κατάσταση που βρίσκεται  αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος της. Η Αλληλεγγύη των εταίρων είναι παρεξηγημένη έννοια, καθώς ο καθένας κοιτάζει πρώτα από όλα το εθνικό του συμφέρον. Εν τούτοις αν  οι Ευρωπαίοι  σπρώξουν την Ελλάδα στα βράχια, είναι δυνατό αυτή, μπροστά  στα αδιέξοδά της,  να στραφεί για  βοήθεια αλλού – δεν αποκλείεται ακόμα και προς τη Ρωσία – και αυτό πολλοί στην ΕΕ δεν θέλουν ούτε  να το ονειρευτούν. Αυτά ήταν μερικά μονάχα από τα πολύ σημαντικά, που εξέθεσε, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης,  σε διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο συζητήσεων: Οικονομία – Πολιτική.

Αναφερόμενος  στην «Κρίση στην Ευρωζώνη», ο Κώστας Μαυρίδης, επισήμανε πως αναπόφευκτα « Οικονομία  και Πολιτική δεν διαχωρίζονται». Το Ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από  νόμισμα, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ηγεμόνευσης. « Αλλά θέλει η Ε.Ε.  να επιτρέψει   αυτό, που η Γερμανία  δεν κατάφερε να κάνει  στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο;» αναρωτήθηκε.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο, να σκεφτόταν  η Ελλάδα  να κάνει στάση πληρωμών, ή να απειλούσε  να φύγει από την Ευρωζώνη όταν ξέσπασε η κρίση. Αν συνέβαινε αυτό, οι τράπεζες  στην Γαλλία και την Γερμανία, που ήταν οι περισσότερο εκτεθειμένες, θα πάθαιναν πανικό. Πρόλαβαν όμως και μετέφεραν το Ελληνικό χρέος ( 320 δις.ευρώ) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  και ο συστημικός  κίνδυνος( εξέλιξη που  θα μπορούσε  να οδηγήσει σε κατάρρευση ενός συστήματος)  εξαλείφτηκε.

«Θα πρέπει να τονίσω πως η Ελλάδα, φέρει βαρύτατη ευθύνη για τα όσα της συμβαίνουν σήμερα. Το διογκούμενο χρέος λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας  της  και την οδηγεί προς τα κάτω», είπε. Δεν πραγματοποιείται  καμία επένδυση όταν διογκώνεται το χρέος.

Για την Κύπρο, τόνισε πως έπρεπε να εξαιρεθούν οι εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ,  καθώς « αυτό  το κούρεμα  που έγινε ήταν   εντελώς παράνομο». Η  ΕΚΤ ήταν αυτή που απαίτησε να πωληθούν άμεσα τα υποκαταστήματα  των κυπριακών Τραπεζών  σε ελληνική Τράπεζα.

Ο ομιλητής στη συνέχεια αναφέρθηκε  στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται  στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς  και σε αυτή στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, τονίζοντας, πως στην Αμερική  υπεύθυνη  είναι η Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve) ενώ στην Ευρώπη, κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την ΕΚΤ στην οποία τα κράτη – μέλη έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα να εκδίδει νόμισμα. «Αλλά η ΕΚΤ πρέπει να εφαρμόσει κανόνες  σε κράτη -μέλη και όχι σε Πολιτείες, όπως συμβαίνει  στην Αμερική. Δεν μπορούμε  λοιπόν να αλλάζουμε  τους κανόνες κάθε φορά που σε μια χώρα -μέλος αλλάζει η κυβέρνηση», επισήμανε  αναφέροντας  την περίπτωση της Ελλάδας.  Οσον αφορά  στην Κύπρο, τόνισε πως η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε σοβαρή μείωση τις τιμές των ακινήτων.  Γι αυτό   πρότεινε  ως ιδανική λύση  την  ίδρυση Κρατικής Τράπεζας Ακινήτων, ώστε να ομαλοποιηθεί η  κατάσταση.

« Το οικονομικό πλεονέκτημα  για την Ελλάδα δεν υπάρχει, χάθηκε» συνέχισε. « Το Ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή, δρόμος χωρίς επιστροφή. ΄Ένα GREXIT  θα έχει κόστος  για όλους, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Οπότε τώρα χρειάζεται πολιτική λύση για την Ελλάδα και αυτό συζητείται έντονα – και είναι εν πολλοίς αποδεκτό – στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ο κ. Μαυρίδης, επισήμανε πως  στην Ευρωβουλή, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «κόκκινο πανί» ,   και γι  αυτό, πολλοί φοβούνται,  πως  «αν στριμωχθεί η Ελλάδα και  ριχτεί πάνω στα βράχια,  η κυβέρνηση της  ίσως να μην έχει άλλη επιλογή, παρά να στραφεί προς την Ρωσία του Πούτιν,  κάτι που δε το θέλουν οι Ευρωπαίοι αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ. ». Για την Ελληνική κυβέρνηση  ο ομιλητής πρόσθεσε πως έκανε σοβαρά λάθη στο ξεκίνημα της, δημιουργώντας αρνητική εικόνα, καθώς  προκάλεσε  ανέφικτες προσδοκίες».

Παρόλα αυτά, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, επισήμανε πως σήμερα η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να διαχειρισθεί  μια έξοδο της Ελλάδας χωρίς μεγάλο κόστος. « Η Ευρωζώνη μπορεί να ζήσει χωρίς την Ελλάδα. Εχουν δημιουργηθεί  οι κατάλληλοι μηχανισμοί. Αλλά η έξοδος θα έχει τεράστια οικονομική και γεωπολιτική σημασία. Η Τουρκία θα ήθελε πάρα πολύ να φύγουν από την Ευρωζώνη η Ελλάδα  και η Κύπρος»,  είπε. Τελειώνοντας εκτίμησε  πως στην Κύπρο, θα επιτευχθεί  τελικά ανάπτυξη. «Το θέμα είναι πότε. Ακόμα βρισκόμαστε  στο σήμερα. Αλλά το τέστ αντοχής στις Τράπεζες μας  λειτούργησε κατευναστικά. Χρήματα επιστρέφουν και αυτό είναι ελπιδοφόρο».

Ακολούθησαν σειρά ερωτήσεων και τοποθετήσεων από το πολυάριθμο κοινό.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
20,200FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending