Φοιτητές/τριες μιλούν για την απόφαση να αλλάξουν κλάδο και εξηγούν γιατί ήταν ό,τι καλύτερο έκαναν!
Δεν είναι λίγοι, ούτε λίγες, όσοι/ες αποφασίζουν να σπουδάσουν κάτι άλλο από την αρχική τους επιλογή. Εξίσου πολλοί είναι οι λόγοι, από πολύ προσωπικοί μέχρι ξεκάθαρα πρακτικοί. Πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου ότι έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να βρεις επιτέλους τι είναι αυτό που πραγματικά θες. Γι’ αυτό υπάρχουν οι δεύτερες ευκαιρίες για να σπουδάσεις αυτό που αγαπάς, εκεί που εσύ θέλεις να βρίσκεσαι.
«Είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα επάγγελμα που σου ταιριάζει. Το να κάνεις αυτό που αγαπάς είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία. Προτίμησε να κάνεις μια αλλαγή, παρά να επιμένεις σε κάτι που δεν σου ταιριάζει και δεν σε ικανοποιεί. Υπάρχει πάντα τρόπος να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι!», λέει η Ισμήνη Χαραλάμπους, Υπεύθυνη του Γραφείου Εισδοχής του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό.
Δες πιο κάτω ιστορίες φοιτητών που άλλαξαν κλάδο:
Ο Στυλιανός Χρυσοστόμου, ήξερε ακριβώς τι ήθελε να σπουδάσει! Έγινε δεκτός σε κλάδο για multimedia, ωστόσο όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα, δεν ήταν αυτό που περίμενε. «Ήθελα πιο έντονο το κομμάτι του audiovisual, δηλαδή ήχο, εικόνα κ.λπ. Ήθελα να παραμείνω στην Κύπρο, έκανα την έρευνά μου και το μόνο Πανεπιστήμιο που πληρούσε σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που ήθελα, για τον κλάδο που ήθελα, ήταν το Πανεπιστήμιο Frederick. Χαίρομαι που πήρα την απόφαση να αλλάξω Πανεπιστήμιο. Δεν το μετάνιωσα ποτέ.»
Ο Στυλιανός σήμερα, μόλις λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή του, όχι μόνο κάνει αυτό που αγαπά με επιτυχία, αλλά έχει ιδρύσει και διευθύνει τη δική του εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού.
Μεταφορά μαθημάτων
Ο Κυπριανός Διογένους, πέρασε τρία χρόνια σπουδάζοντας Μηχανολόγος Μηχανικός σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ωστόσο διέκοψε τη φοίτησή του όταν έμαθε ότι το πτυχίο που θα έπαιρνε εκεί, δεν ήταν αναγνωρισμένο από το αρμόδιο επαγγελματικό σώμα.
«Στην Κύπρο, έγινα δεκτός σε δύο ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πήρα την τελική απόφαση λίγο στα τυφλά και εν τέλει, έκανα τη σωστή επιλογή! Το Πανεπιστήμιο Frederick διαθέτει αναμφίβολα το πιο πλήρες Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με καθηγητές οι οποίοι είναι καταξιωμένοι στον τομέα τους και με πολύ καλές υποδομές. Εξάλλου, αν έμενα στην Ελλάδα, μάλλον δεν θα τέλειωνα ποτέ οπότε… βόλεψε!», αναφέρει ο ίδιος.
O Θανάσης Αθανασίου επέλεξε να μεταφέρει μαθήματα από το διετές δίπλωμά του στο Πανεπιστήμιο για να συνεχίσει τις σπουδές του: «Σπουδάζοντας στο Frederick Institute of Technology απέκτησα πολλές εμπειρίες ως Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων. Με βοήθησε αρκετά εύκολα να βρω δουλειά στο επάγγελμα και μου παρείχε πολλές ευκαιρίες. Στη συνέχεια έκανα μεταφορά μαθημάτων και συνεχίζω τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Frederick ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.»
Σύμφωνα με το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. (Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών), μπορείς να μεταφέρεις μαθήματα που αντιστοιχούν μέχρι το 50% των πιστωτικών μονάδων (ECTS) ή το 50% της διάρκειας σπουδών του πτυχιακού προγράμματος για το οποίο θα απονεμηθεί τίτλος σπουδών (120 ECTS δηλαδή για τετραετή προγράμματα σπουδών & 150 ΕCTS για πενταετή προγράμματα σπουδών) και μέχρι το 1/3 των πιστωτικών μονάδων (ECTS) για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών επιπέδου Μάστερ (30 ECTS για ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα των 90 ECTS).
Υποβάλλοντας την αίτησή σου στο Πανεπιστήμιο, αυτή θα αξιολογηθεί από ειδική επιτροπή και θα ενημερωθείς ποια μαθήματα μπορείς να αντιστοιχήσεις και να μεταφέρεις στο πρόγραμμα σπουδών της επιλογής σου.
Υποτροφίες
Η Λουτσία Ναρδή, Deputy Director, Admissions and Student Recruitment του Πανεπιστημίου Frederick, σημειώνει ότι μπορείς να κάνεις και αίτηση για υποτροφία: «Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι στο Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρουμε υποτροφίες για μετεγγραφόμενους/ες φοιτητές/τριες. Ανάλογα με την ακαδημαϊκή σου επίδοση, μπορείς να διεκδικήσεις αυτές τις υποτροφίες ή να επωφεληθείς από άλλα σχέδια οικονομικής στήριξης.»

Career Gate Test – Για να κάνεις τη σωστή επιλογή!
Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, μπορείς να δοκιμάσεις το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού Career Gate Test, που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, διασκεδαστικό, διαδραστικό και καθόλου χρονοβόρο τεστ, που μέσα σε 30 λεπτά θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα επαγγέλματα που σου ταιριάζουν με βάση την προσωπικότητά σου, τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις σου. Εξετάζει, επίσης, τα επίπεδα αυτοεικόνας και αποφασιστικότητάς σου, που κι αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των επαγγελματικών σου επιλογών.
Μπορείς να κάνεις το τεστ από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κωδικό που θα προμηθευτείς από το Πανεπιστήμιο Frederick, μια συσκευή (κινητό, tablet, ή Η/Υ) και σύνδεση στο διαδίκτυο. Έπειτα, μπορείς να ζητήσεις συνάντηση με Σύμβουλο του Πανεπιστημίου Frederick, που θα σου παρέχει ανάλυση των αποτελεσμάτων του τεστ και θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το επάγγελμα και τις σπουδές που σου ταιριάζουν.
Ο Αντρέας Σάββα μοιράζεται την εμπειρία του μαζί μας: «Σπούδαζα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε ελληνικό Πανεπιστήμιο αλλά δεν ήταν κάτι που με ευχαριστούσε. Στο τρίτο έτος αποφάσισα να αλλάξω κλάδο σπουδών και άρχισα να κάνω έρευνα για σπουδές στην Κύπρο, αλλά και πάλι δεν ήξερα ποιο κλάδο να ακολουθήσω. Στο Πανεπιστήμιο Frederick, μού πρότειναν να κάνω το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Έλαβα πλήρη ανάλυση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μου καθώς και τις επιλογές που θα μπορούσα να ακολουθήσω. Κατάφερα να εντοπίσω τι ήταν αυτό που πραγματικά με γέμιζε. Σήμερα είμαι απόφοιτος του προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Digital Marketing.»
Για περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείς να καλέσεις στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλεις email στο [email protected] ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy. Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 12 Φεβρουαρίου 2024.