Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος ζητάει από έναν υπολογιστή να ανακαλύψει ένα νέο άθλημα; Γίνεται… Speedgate! Αυτό είναι το όνομα του καινούριου σπορ το οποίο προέκυψε από τη μελέτη των δεδομένων που προσέφερε η ομάδα εργαζομένων της εταιρείας ψηφιακού περιεχομένου AKQA σε έναν υπολογιστή με Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι εμπλεκόμενοι εκπαίδευσαν τον υπολογιστή με κείμενα και εικόνες από 400 διαφορετικά αθλήματα, γνωστά και άγνωστα, σύγχρονα και παλιά, ζητώντας να τους παρουσιάσει ένα νέο σπορ, κάτι εντελώς διαφορετικό.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση της έχει πάντοτε θετικές επιπτώσεις. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες τα ερωτήματα εστιάζουν στο κατά πόσο η λογική αντιμετώπιση μίας κατάστασης προσκρούει στην ηθική πλευρά. Είναι πολλοί εκείνοι που δείχνουν προβληματισμένοι για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής του OpenAI Έλον Μασκ, ο συγγραφέας Τζέιμς Μπάρατ και ο παγκοσμίου φήμης αξέχαστος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Αυτοί και άλλοι πολλοί θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η τεχνολογία θα ξεπεράσει τον ίδιο τον άνθρωπο και θα υπάρξουν αλλαγές που ίσως γίνουν ανεξέλεγκτες.
Κι αν κάποιος νομίζει ότι μόνο οι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες δείχνουν εμπράκτως τον προβληματισμό τους και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αναδειχθούν οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάνει λάθος.
Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας παίκτης των eSports, Ζβι Μόσχοβιτς και ο επιτυχημένος συνιδρυτής του Ethereum, Βίταλικ Μπουτέριν, χρηματοδοτούν το Machine Intelligence Research Institute (MIRI), την ΜΚΟ που δέχεται την οικονομική στήριξη ιδιωτών για να ερευνήσει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο γνωστός μουσικός Μίχαελ Μπλουμ, επίσης, συνεισφέρει απευθείας, ενώ ο διάσημος επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Ιγκόρ Κουργκάνοφ, ενισχύει το MIRI μέσω του Raising for Effective Giving.
Ο Κουργκάνοφ και άλλα 86 μέλη του εν λόγω φιλανθρωπικού ιδρύματος παρακρατούν από τα ετήσια έσοδά τους το 2% των κερδών και τα επιστρέφουν με τη μορφή χορηγιών στον απλό κόσμο, που έχει λιγότερο ανάγκη την τεχνολογία και περισσότερο ανάγκη την ανθρωπιά!
Τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να εξαφανίσουν την πραγματικότητα: το Speedgate αποτελεί ιδέα ενός υπολογιστή! Η Τεχνητή Νοημοσύνη του μηχανήματος παρουσίασε στους ερευνητές 1000 προτάσεις, εκ των οποίων προκρίθηκαν 10. Τα τρία από αυτά δοκιμάστηκαν στο γήπεδο και μόνο ένα «άντεξε»: το Speedgate! Πρόκειται για μία μίξη ράγκμπι, ποδοσφαίρου, κροκέ, αμερικάνικου ποδοσφαίρου και χόκεϊ επί χόρτου, με κανόνες που είναι αρκετά εύκολο να απομνημονευθούν και να εξηγηθούν.
Το παιχνίδι περιγράφεται ως «διασκεδαστικό, γρήγορο και απαιτητικό από πλευράς φυσικής κατάστασης, ενώ στηρίζεται πολύ στην ομαδικότητα και στη συνεργασία προκειμένου να επιτευχθούν οι πόντοι για τη νίκη. Το Speedgate είναι φτιαγμένο για απόλαυση, συνεργασία και αθλητική άμιλλα».
Οι κανονισμοί είναι απλοί:
- Oι παίκτες σχηματίζουν δύο ομάδες των έξι και προσπαθούν να πασάρουν ή να σουτάρουν περνώντας τη μπάλα μέσα από τις «πύλες» που υπάρχουν στις δύο άκρες του γηπέδου και στο κέντρο.
- Οι «πύλες» δεν είναι φυσικά τίποτα άλλο από εστίες που δημιουργούν τα δύο κάθετα δοκάρια που τοποθετούνται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Η μπάλα δεν μπορεί να μείνει στάσιμη, οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να την μετακινούν κάθε τρία δευτερόλεπτα και δεν επιτρέπεται να μεταφέρεται σκόπιμα (δηλαδή να κάνει κύκλους) στο κέντρο του γηπέδου, προκειμένου να γίνεται καθυστέρηση.
- Οι ομάδες κερδίζουν δύο πόντους για κάθε γκολ που πετυχαίνουν με σουτ στις εστίες που βρίσκονται στα δύο άκρα του γηπέδου και τρεις για κάθε φορά που περνούν μέσα από αυτές ενώ κρατούν την μπάλα στα χέρια τους.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας AKQA εκπαίδευσαν, επίσης, τον υπολογιστή τους ούτως ώστε να δημιουργήσουν 10.000 λογότυπα για το Speedgate. «Θελήσαμε να κάνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη μέρος της δημιουργικής ομάδας και να μας ανοίξει νέους ορίζοντες, τους οποίους δεν θα μπορούσαμε να δούμε ποτέ χωρίς αυτήν» είπε η Creative Director της εταιρείας Γουίτνι Τζένκινς!
H AKQA παρουσίασε επισήμως το παιχνίδι στο Πόρτλαντ πριν από μερικές εβδομάδες και ήρθε σε επαφή με την Αθλητική Αρχή του Όρεγκον, η οποία δέχτηκε να συμπεριλάβει το Speedgate στο αθλητικό καλεντάρι της και να δημιουργήσει το πρώτο πολιτειακό πρωτάθλημα!