fbpx

Μεταβολίσου: Μεταβολισμός και απώλεια βάρους

Ορισμένες τροφές αυξάνουν το μεταβολισμό μας γιατί χρειάζονται περισσότερες καύσεις από τον οργανισμό για να γίνει η πέψη και απορρόφησή τους, ποιες είναι αυτές;

1. Το νερό.

Front-image_drinking-water

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη καθώς όλες οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό χρειάζονται νερό. Επίσης το νερό είναι απαραίτητο για την «αποτοξίνωση» από βλαβερές ουσίες που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί καθώς εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της μεταβολικής διαδικασίας.


2. Ο καφές. 

592608-homelife-coffee

Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και γενικά τονώνει το μυαλό, το σώμα και το μεταβολισμό. Καλό είναι να μην πίνουμε πάνω από 2-3 φλιτζάνια την ημέρα για να αποφύγουμε τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις.


3. Το πράσινο τσάι. 

zelen-chai-otslabvane-mit

Οι κατεχίνες, οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη που περιέχει έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το μεταβολισμό αλλά και την οξείδωση του συσσωρευμένου λίπους.


4. Η γαλοπούλα. 

turkey-slices

Από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος) η πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη θερμογένεση, δηλαδή ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να τις αφομοιώσει και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την πέψη ενός πρωτεϊνικού γεύματος σε σχέση με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Έτσι η γαλοπούλα επειδή έχει ελάχιστο λίπος και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης προκαλεί αύξηση στο μεταβολισμό μετά την κατανάλωσή της.


5. Η βρώμη 
(κουάκερ).

QuakerOats

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να γίνει η πέψη και η απορρόφησή της.


6. Το άπαχο γιαούρτι
.

frozen-greek-yogurt-1_0

Τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη μείωση σωματικού βάρους, σύμφωνα με έρευνες. Συγκεκριμένα η πρόσληψη 1200-1300mg ασβεστίου καθημερινά είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άτομα που προσλάμβαναν λιγότερο ασβέστιο καθημερινά.


7. Το μήλο. 

apples

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό αλλά και φυτικές ίνες είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού μετά την κατανάλωσή του. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση όταν καταναλωθεί και η φλούδα.


8. Το σπανάκι. 

spinach

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες αυξάνει το μεταβολισμό. Γενικά η συχνή κατανάλωση σαλάτας φτιαγμένης από ωμά λαχανικά μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό γιατί ο οργανισμός «καίει» περισσότερες θερμίδες για να μεταβολίσει τα ωμά λαχανικά σε σχέση με τα βρασμένα ή σοταρισμένα, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.


9. Ο σολομός. 

Baked Salmon

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό γιατί αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που συμμετέχουν στον καταβολισμό του λίπους ενώ ταυτόχρονα μειώνουν αυτά που ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας.


10. Οι καυτερές πιπεριές. 

2014_05_20_02_41_23__37bff6a903f54a62849229fec1f1a0c4

Η καψακαΐνη που περιέχουν, ευθύνεται για την αίσθηση καύσου που νιώθουμε όταν τις τρώμε. Η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό καθώς ενισχύει τη θερμογένεση και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες.

Tip : Λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα μειώνει την όρεξη κατά 40% για τις επόμενες 3 ώρες και κατά 28% για τις επόμενες 5 ώρες.

Πηγή: cosmopolitan.philenews.com

Συμβουλεύσου επίσης και το σχετικό άρθρο: Επίπεδη κοιλιά: εύκολα και νόστιμα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending