fbpx

Συμβουλές για παρουσιάσεις – MUST read για κάθε φοιτητή!

Σαν φοιτητής αναπόφευκτα θα έρθεις αντιμέτωπος με την πρόκληση της δημόσιας ομιλίας/παρουσίασης. Είναι πολύ πιθανό κάποιος καθηγητής να σας αναθέσει μια παρουσίαση ως ενδιάμεση εξέταση και ειδικά αν η παρουσίαση δεν είναι ομαδική, σίγουρα θα το βρίσκεις όλο αυτό πιο τρομακτικό κι από τον Freddy Kruger στο «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες»! Μπορεί και να σου ζητηθεί στην δουλειά σου μετέπειτα να παρουσιάσεις κάτι. Δεν είμαι ειδική, αλλά έχοντας παρακολουθήσει για ένα εξάμηνο το μάθημα «Public Speaking» μπορώ να πω ότι οι ικανότητες μου έχουν βελτιωθεί αρκετά και η αυτοπεποίθηση μου έχει ανέβει όσον αφορά τις παρουσιάσεις. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας μεταδώσω κάποιες από αυτές τις γνώσεις ώστε να είστε πιο σίγουροι όταν φτάσει η λιγότερη αναμενόμενη στιγμή της φοιτητικής ζωής!

 

 1) Αυτοπεποίθηση

Πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο σε μια παρουσίαση είναι η αυτοπεποίθηση. Ακόμα κι αν τα χέρια σου τρέμουν ή ιδρώνουν, η καρδιά σου πάει να σπάσει, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αρθρώσεις λέξη και η γη χάνεται κάτω από τα πόδια σου, όταν έρθει αυτή η ώρα πρέπει να προσπαθήσεις να δείξεις ακριβώς το αντίθετο! Να σηκωθείς από την θέση σου με τόση αυτοπεποίθηση σαν να βρίσκεσαι σε διαφημιστικό για λάκα μαλλιών/σαμπουάν και τα μαλλιά σου ανεμίζουν ή της Colgate και σκας ένα χαμόγελο και αστράφτουν όλα σου τα δόντια. Αν εσύ το προβάλεις αυτό, τότε κι οι άλλοι θα το πιστέψουν. Και θέλεις να το πιστέψουν, έτσι δεν είναι; Οπότε πριν να ξεκινήσεις, πάρε βαθιές αναπνοές, εισπνοή, εκπνοή, και προσπάθησε να χαλαρώσεις. Αν βοηθά σκέψου ότι είσαι μόνος σου, ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί. Προσπάθησε ακόμα και να το απολαύσεις αν μπορείς. Στο κάτω – κάτω, ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο τελευταίος που το κάνει αυτό!

 

2) Οπτική επαφή

Πολύ σημαντικό σε μια παρουσίαση είναι επίσης και η οπτική επαφή με το κοινό σου. Εκείνοι σε κοιτάζουν συνέχεια οπότε είναι σωστό να τους κοιτάζεις κι εσύ. Θα βλέπεις τις αντιδράσεις του κοινού σου έτσι και θα ξέρεις αν τα πας καλά. Υπάρχει και μια πιο στενή επαφή επίσης με αυτόν τον τρόπο. Σκέψου μια παρουσίαση όπου ο ομιλητής δεν βλέπει καθόλου το κοινό και κοιτάζει κάτω, τις σημειώσεις του ή το ταβάνι. Και τώρα σκέψου μια άλλη παρουσίαση όπου ο ομιλητής σε βλέπει πότε – πότε στα μάτια. Ποια θεωρείς ότι είναι καλύτερη και πιο πετυχημένη; Ακριβώς! Να θυμάσαι μόνο να μην βλέπεις μόνο ένα άτομο συνέχεια (κάποιον φίλο σου π.χ.) ή ακόμα χειρότερα έναν άγνωστο (θα σε θεωρήσει πολύ περίεργο μάλλον!)

 

3) Σημειώσεις

Όσον αφορά τις σημειώσεις σου, αν ο καθηγητής το επιτρέπει, να φροντίσεις να τις έχεις σε μικρό χαρτί (Α5 για παράδειγμα) σαν κάρτες ας πούμε. Έτσι δεν θα ακούγονται οι κόλλες σου όταν αλλάζεις σελίδα και θα φαίνονται συγυρισμένες. Επίσης, είναι σημαντικό να μην γράψεις πολλά στις σημειώσεις σου, να είναι σε μορφή bullet points καλύτερα. Να είναι λίγα και καλά. Στο κάτω – κάτω θα είναι σημειώσεις, όχι έκθεση! Να υπογραμμίσεις τα πιο σημαντικά ή να τα γράψεις με κόκκινο ή με πιο μεγάλα γράμματα. Να προσπαθήσεις εννοείται να τα αποστηθίσεις γιατί είναι παρουσίαση και πρέπει να γνωρίζεις το θέμα σου καλά, αλλά μπορείς να κοιτάζεις κάπου – κάπου αν ξεχάσεις κάτι. Προς Θεού, όπως τόνισα και πιο πάνω, δεν έχουμε καρφωμένα τα μάτια μας συνέχεια στις σημειώσεις μας! Επίσης, σου συστήνω να μην είναι χειρόγραφες, (φαντάζει πιο επαγγελματικό) και θα είναι καλύτερα οργανωμένα για ‘σένα αν τα γράψεις στη Word και τα κάνεις print.

 

4) Τόνος/έκφραση/ομιλία

Όταν μιλάς, να μην απαγγέλλεις. Ειδικά όταν διαβάζεις και λίγο από τις σημειώσεις σου. Ακούγεται γελοίο και δεν έχει καμία σχέση με τις παρουσιάσεις. Σε μια παρουσίαση, σκοπός σου είναι να «διδάξεις» στο κοινό σου αυτό που εσύ ξέρεις, το θέμα της παρουσίασης σου δηλαδή. Να είσαι άνετος, και να έχεις ύφος σοβαρό (ακόμα κι αν οι φίλοι σου από κάτω χαζογελούν, εσύ να συγκρατηθείς!). Να μιλάς αργά (όχι πολύυυυ αργάαα όμως!) και καθαρά. Να τονίζεις φωνητικά όσα είναι σημαντικά, και να κάνεις παύσεις όπου χρειάζεται. Μπορείς να προσθέσεις και ερωτήσεις ώστε να συμπεριλάβεις το κοινό σου στην παρουσίαση, αν θεωρείς ότι σε «παίρνει». Για παράδειγμα: Το θέμα σου είναι η οικονομική κρίση του 1929. Ξεκινάς με την ερώτηση «Έχετε ακουστά την οικονομική κρίση του 1929;» και συνεχίζεις. Θα τραβήξεις το ενδιαφέρον του κοινού σου με αυτόν τον τρόπο.

 

5) Εκφράσεις προσώπου/κινήσεις χεριών/γλώσσα σώματος

Η γλώσσα του σώματος σου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση. Να στέκεσαι με αυτοπεποίθηση (τι λέγαμε πιο πάνω;;) και όχι άγαρμπα ή να καμπουριάζεις. Σε μια πετυχημένη παρουσίαση ο ομιλητής χρησιμοποιεί τα χέρια του παράλληλα με τον λόγο του, όχι υπερβολικά όμως, κυρίως όταν θέλει να τονίσει κάτι ή να περιγράψει κάτι. Επίσης, στο πρόσωπο του βλέπεις διάφορες εκφράσεις που έχουν να κάνουν με αυτά που λέει.

 Κάποιες τελευταίες γενικές συμβουλές και τελειώνω, ξέρω ότι σας κούρασα!

Να μην ξεχάσεις πριν να ξεκινήσεις να μιλάς, να κοιτάξεις καλά – καλά το κοινό και να τους χαμογελάσεις.

Να γράψεις στις σημειώσεις σου κάποια από τα πιο πάνω με έντονα, μεγάλα γράμματα (π.χ. γράφεις το σημείο που πρέπει να κάνεις παύση, γράφεις στην αρχή πάνω – πάνω «οπτική επαφή» ή «γλώσσα σώματος») για να μην τα ξεχνάς κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Και κυρίως να είσαι άνετος και χαλαρός, δεν υπάρχει λόγος για άγχος! Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως,  είμαι σίγουρη ότι η παρουσίαση σου θα έχει επιτυχία!

Και μιας και έχεις ξεκινήσει όλες τις προετοιμασίες για το πανεπιστήμιο, διάβασε και το άρθρο: Η πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο (από τη σκοπιά του φοιτητή)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending