Ο κ. Μιχάλης Κρασιάς είναι Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και έχει διδακτορικό στην Θεωρία και Μεθοδολογία της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στην προπονητική. Ο ίδιος υπήρξε αθλητής του Στίβου όπου διακρίθηκε σαν 2ος Πανελληνιονίκης στα 400 μέτρα. Ακολούθως (καλώς ή κακώς όπως δήλωσε και ο ίδιος), συνέχισε στον τομέα της Πετόσφαιρας αφού ασχολήθηκε επαγγελματικά με το άθλημα, αγωνίζοντας με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ και κατακτώντας 7 πρωταθλήματα. Όταν πήγε για σπουδές αγωνιζόταν στον Πανιώνιο επαγγελματικά και με την επιστροφή του στην Κύπρο σε ηλικία 25 χρονών σταμάτησε την ενεργό δράση στα γήπεδα και ασχολήθηκε με την προπονητική αναλαμβάνοντας την Εθνική Ομάδα Πετόσφαιρας Γυναικών στα 28 του. 4 χρόνια αργότερα ανέλαβε χρέη προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών και έπειτα του ΑΠΟΕΛ, του Αχιλλέα, της Ολυμπιάδας αλλά πολύ γρήγορα σταμάτησε και την προπονητική αφού κατάλαβε ότι ο δρόμος του οδηγούσε στον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό. Ο κ. Κρασιάς μας μιλά για τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό και για τον ρόλο της κοινωνίας.
Κύριε Κρασιά, ποια είναι η σχέση σας με τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό;
Βρίσκομαι στον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό από την μέρα της ίδρυσης του σαν Director of Athletics στο Cyprus College το 1986. Τότε έγινε η πρώτη συνάντηση όλων των Πανεπιστημιακών Διευθυντών (κολλεγίων τότε) και τα πρώτα 4 χρόνια σαν Director of Athletics τα έκανα όλα και συνάμα ήμουν προπονητής. Στα 4 χρόνια ξεκίνησαν να έρχονται και συνεργάτες και ενσωματοθήκαμε με 2 – 3 άτομα. Τον Μάρτιο του 1993 ήρθα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου και εδώ ήμουν μόνος μου τα πρώτα 8 χρόνια. Εδώ οργάνωσα τον Αθλητισμό γενικά , είχα ενεργό συμμετοχή ακόμα και στον σχεδιασμό των Αθλητικών εγκαταστάσεων και η εμπειρία που είχα βοήθησε στην παραγωγή ενός λειτουργικού Αθλητικού Κέντρου. Τα τελευταία 5 χρόνια είμαι πρόεδρος της Επιτροπής του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είμαι ο υπεύθυνος του Αθλητικού Κέντρου. Ότι έχει να κάνει με Αθλητισμό είτε μαθήματα, είτε αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε αθλητικά προγράμματα όλα περνούν από το γραφείο μου. Παράλληλα είμαι Γενικός Γραμματέας στην Κυπριακή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης.
Ποια είναι η δράση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΚΟΠΑ); Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της ως Ομοσπονδία;
Η ΚΟΠΑ είναι περισσότερο ο φορέας παρά η ομοσπονδία. Οι ομοσπονδίες έχουν αθλητές δικούς τους και πρωταθλήματα ενώ η ΚΟΠΑ είναι ένας φορέας ο οποίος, όπως η Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσωπεί τον Ολυμπιακό Αθλητισμό έτσι και εμείς εκπροσπωπούμε την Κύπρο διεθνώς στον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό. Υπάρχει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού. Στα πρωταθλήματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού λαμβάνουν μέρος οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ενώ στα Παγκόσμια οι Εθνικές Ομάδες. Η Πανεπιστημιάδα είναι η Παγκόσμια Διοργάνωση των Πανεπιστημίων και αποτελεί την 2η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην τελευταία Πανεπιστημιάδα στο Καζάν της Ρωσσίας υπήρχαν 11,500 αθλητές στο Ολυμπιακό χωριό και από εδώ κάποιος μπόρει να καταλάβει την σημαντικότητα της εν λόγω διοργάνωσης. Παρόλο που στην Κύπρο ο Πανεπιστημιακός Αθλητισμός αναπτύχθηκε πολύ, το κράτος ακόμη δεν το έχει αντιληφθεί και τα κονδύλια που ξοδεύονται για τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό είναι μηδαμινά. Για παράδειγμα οι άλλες χώρες έχουν 500 – 700 αθλητές ενώ εμείς στην τελετή έναρξης παρουσιαστήκαμε 3 συνοδοί και θα έρχονταν 3 μέρες αργότερα λόγω οικονομικών δυσκολιών 5 αθλητές για να μας εκπροσωπήσουν. Το μεγάλο μου παράπονο είναι πως ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες κονδύλια σε πολύ μικρότερους αγώνες και τουρνουά και το κράτος δεν έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της Πανεπιστημιάδας. Η εποχή τώρα είναι καθοριστική αφού υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας στις οποίες φιλοδοξούμε να υπάρξουν αλλαγές.
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο Πανεπιστημιακός Αθλητισμός;
Υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια. Η ΚΟΠΑ πέρσι διοργάνωσε επιτυχώς 21 πρωταθλήματα αν συλλογιστούμε ότι δεν έχουμε και τόσα πολλά Πανεπιστήμια σαν μικρό κράτος που είμαστε. Το επίπεδο του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού είναι πολύ ψηλό. Είτε σε ομαδικό επίπεδο είτε σε ατομικό επίπεδο βρίσκονται αξιόλογοι αθλητές και ευτυχώς τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δίνουν υποτροφίες στους αθλητές και αυτό βοηθά τον Αθλητισμό πέρα από την βελτίωση της εικόνας των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει τα ειδικά κριτήρια εισδοχής φοιτητών – αθλητών και αυτό βοηθά επίσης τον Αθλητισμό γενικότερα. Τα Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα βλέπουμε να είναι ο πρόδρομος των επαγγελματικών ομάδων σε κάποια αγωνίσματα όπως το ποδόσφαιρο και στόχος μας είναι να γίνουν σε όλα τα αθλήματα. Με την κάθοδο των ξένων παιχτών στην Κύπρο δεν δίνεται η ευκαιρία στους Κύπριους αθλητές να ξεδιπλώσουν και να χτίσουν στο ταλέντο τους. Αν αγγαλιαστούν τα Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα και οι επαγγελματικές ομάδες αφήνουν τους παίχτες τους να αγωνίζονται σε αυτά τότε οι αθλητές αυτοί θα αναδεικνύονται και θα αναπτύξουν και το παιχνίδι τους.
Υπάρχει η κατάλληλη κάλυψη – προβολή από τα μέσα ενημέρωσης;
Δυστυχώς όχι. Στην Κύπρο δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη την αξία και τις προοπτικές του Πανεπιστιμιακού Αθλητισμού. Σε χώρες όπως η Αμερική ο Πανεπιστημιακός Αθλητισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική διοργάνωση ακόμη και για τα μέσα ενημέρωσης. Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι στην Κύπρο τα μέσα επικεντρώνονται στο ποδόσφαιρο πάρα πολύ αφήνοντας πίσω άλλα αθλήματα άρα αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.
Κλείνοντας θα θέλαμε μια συμβουλή για τους φοιτητές – αθλητές.
Πιστεύω ότι με τον σωστό προγραμματισμό γίνονται όλα. Ο αθλητισμός βοηθά πάρα πολύ τον κάθε φοιτητή και τον κάθε άνθρωπο να αναπτύξει το ταλέντο του όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον χώρο εργασίας του διότι μαθαίνει να είναι προγραμματισμένος και πειθαρχημένος. Εγώ είμαι 55 χρονών και γυμνάζομε καθημερινά τουλάχιστο 2 ώρες παρόλες τις εργασίες που έχω και ποτέ δεν με επηρέασε αρνητικά ο αθλητισμός. Αντίθετα η άσκηση με βοηθά να αντιμετωπίσω την πίεση και το άγχος της ημέρας. Αθλώντας κερδίζεις δεν χάνεις απολύτως τίποτα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΙΧΑΛΗ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ!