fbpx

5 πράγματα που άλλαξε το Facebook στις σχέσεις μας!

Αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος εκεί έξω, που πιστεύει ειλικρινά πως το Facebook δεν έχει επηρεάσει τη ζωή του, ας βγεί να το δηλώσει τώρα. Πολύ αμφιβάλλω. Αναφέρομαι φυσικά σε “πραγματικούς” χρήστες του Facebook, όχι όσους μπαίνουν απλά για να παίξουν mini-games και δεν έχουν καθόλου friends, αν και εμμέσως ακόμα και η δική τους ζωή έχει επηρεαστεί.

 

Οι ζώες όλων μας έχουν επηρεαστεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 

Γιατί ακόμη κι αν δεν έχουμε λογαριασμό εμείς στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο, θα έχει κάποιος συγγενής, κάποιος φίλος μας. Και στην ακραία περίπτωση που ούτε αυτό συμβαίνει, πάλι δεν αλλάζει κάτι. Το Facebook έχει αλλάξει τον κόσμο μας.

Οι σχέσεις μας: Οι φιλικές, οι ερωτικές, οι επαγγελματικές. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε αν επηρεάστηκε με θετικό ή αρνητικό τρόπο, καθώς όλα είναι σχετικά, ανάλογα με την οπτική γωνία του κάθε ανθρώπου. Ειδικότερα οι παλαιότερες γενιές μάλλον θεωρούν “κακή” την επιρροή του FB πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ οι νεότερες, που μπορούμε σε ένα βαθμό να πούμε ότι “μεγάλωσαν” και “μεγαλώνουν” μαζί του, πιθανότατα δεν το βλέπουν έτσι, ίσως επειδή δεν μπορούν και να το συγκρίνουν με κάποια άλλη κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το κοινωνικό δίκτυο άλλαξε για πάντα τη σημασία, την έννοια κάποιων λέξεων, αλλά και τον τρόπο που διαμορφώνουμε τον κοινωνικό μας κύκλο, αλλά και το πώς συμπεριφερόμαστε μέσα σε αυτόν.

facebooklife_1

Το Facebook άλλαξε την έννοια της “φιλίας”

Ποιον θεωρούμε “φίλο” μας σήμερα; Ποιόν θεωρούσαμε “φίλο” μας πριν 5-10 χρόνια; Μπορεί να είναι φίλος μας κάποιο άτομο που δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας από κοντά, με τον οποίο δεν έχουμε βιώσει καταστάσεις μαζί, του οποίου δεν ξέρουμε καν τη φωνή; Ναι και όχι. Φιλίες εξ’αποστάσεως υπήρχαν και παλαιότερα, για παράδειγμα μέσω αλληλογραφίας, ακόμα και αν δύο άτομα δεν συναντήθηκαν ποτέ. Η ευκολία όμως με την οποία δημιουργούνται αυτές οι “γρήγορες” και επιφανειακές φιλίες σήμερα μέσω του Facebook, τείνει να αλλάξει την έννοια της φιλίας όπως τη γνωρίζουμε. Γιατί για ένα παιδί που βρίσκεται στην παιδική ή εφηβική του ηλικία και βιώνει τη λέξη “φίλος” μέσω μιας οθόνης, αυτή ταυτίζεται στο μυαλό του με ένα ψυχρό και απρόσωπο friend request, ένα μικρό “+” στο πάνω μέρος της οθόνης του, ένα απλό click για αποστολή ή αποδοχή αιτήματος. Και φυσικά, αυτό το άτομο μπορεί να θεωρηθεί φίλος του, κάτι αδιανόητο για τις μέχρι σήμερα γενεές.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να διατηρηθούν σχέσεις που μάλλον θα έμπαιναν “στο ψυγείο” ή θα έπαυαν να υπάρχουν, ελλείψει ουσιαστικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων. Πλέον μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δούμε μέσω του profile ενός φίλου το τι γίνεται στη ζωή του, και με ένα “like” ή ένα σχόλιο να δώσουμε (ή να μας δωθεί) η ψευδαίσθηση της αλληλεπίδρασης, ακόμα και έχουμε μήνες να συνομιλήσουμε μαζί του (έστω στο chat)! Δημιουργείται έτσι ένα “ψυχρό” δίκτυο φίλων με τους οποίους δεν έχουμε επαφή αλλά δεν έχουν “διαγραφεί” και από τον κύκλο μας, με αποτέλεσμα να μπορούμε ευκολότερα να αναθερμάνουμε τη σχέση μας ή να επικοινωνήσουμε μαζί τους αν χρειαστούμε κάτι, χωρίς ηθικές αναστολές για παράδειγμα.

facebooklife_2

Το Facebook άλλαξε τον τρόπο προβολής μας

Εδώ η λέξη “φακέλωμα” ταιριάζει περισσότερο για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλουμε τον εαυτό μας μέσω του Διαδικτύου και του Facebook. Στην προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε από τους υπολοίπους και να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο πλήρες profile, περιλαμβάνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες για εμάς και τη ζωή μας, τα γούστα μας, τις αναμνήσεις μας, τις πεποιθήσεις μας. Αποτέλεσμα είναι να μπορεί ο καθένας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να μάθει για εμάς πράγματα, που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν μέρες, εβδομάδες ή μήνες για να μάθει, πράγματα που κι εμείς οι ίδιοι θα διστάζαμε κάποτε να βγούμε και να “διαλαλήσουμε” με τόσο απροκάλυπτο τρόπο.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να παραπλανήσουν μέσω του profile τους τον υποψήφιο ή ήδη υπάρχοντα “φίλο”. Προβάλλοντας χαρακτηριστικά ψευδή, που δεν τους/τις εκπροσωπούν στην πραγματικότητα, χαρακτηριστικά που θέλουν να δείξουν για να κερδίσουν την αποδοχή, αλλά δεν διαθέτουν στην πραγματική τους ζωή. Έτσι δημιουργούνται και σχέσεις πάνω σε λάθος βάσεις, που μοιραία θα καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα αν δωθεί το έρεισμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Facebook ακολουθά τους υπερ-ταχείς ρυθμούς της σύγχρονης εποχής που επιβάλλουν “γρήγορο” φαγητό, “γρήγορη” ενημέρωση, “γρήγορη” διασκέδαση και φυσικά “γρήγορες” σχέσεις.

facebooklife_3

 

Το Facebook άλλαξε τα κριτήρια επιλογής των φίλων μας

Ο νέος τρόπος προβολής μας μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε ένα άτομο που μόλις συναντήσαμε στα δίκτυα αυτά και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα τον δεχθούμε ή όχι στον κοινωνικό μας κύκλο. Μη βλέποντας το αυθεντικό “πρόσωπό” του, αρκούμαστε σε όμορφες φωτογραφίες και εμπνευσμένα status updates για να κρίνουμε αν θα ταίριαζε μαζί με τους υπόλοιπους φίλους μας. Επιπλέον,συγκρίνουμε εύκολα και γρήγορα τα ενδιαφέροντά μας με τα δικά του, μέσω των φαγητών που δηλώνει ότι του αρέσουν, των ταινιών/σειρών που παρακολουθεί, των μαγαζιών των οποίων είναι θαμώνας, των groups που έχει κάνει “Like”. Ξεχνώντας πως συχνά οι καλύτερες και πιο ισχυρές φιλίες υφίστανται μεταξύ ατόμων που φαινομενικά δείχνουν “ασύμβατοι”, όμως σε βαθύτερο επίπεδο ταιριάζουν μεταξύ τους όσο με κανέναν άλλον.

Και αυτό, βέβαια, οδηγεί σε εύθραυστες ή ανύπαρκτες, ουσιαστικά, φιλίες με ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες δε θα ανταλλάσσαμε κάτι περισσότερο από τις τυπικές κουβέντες, που ίσως αποφεύγαμε εξ’ολοκλήρου να έχουμε στο περιβάλλον μας.

facebooklife_4

 

Δες: Η φοιτητική ζωή στο Instagram/Facebook Vs. Πραγματικότητα!

 

Το Facebook διεύρυνε τον κοινωνικό μας κύκλο

Αποτέλεσμα όχι μόνο του Facebook, αλλά γενικότερα της παγκοσμιοποίησης και της ευκολίας με την οποία επικοινωνούμε με την άλλη άκρη του κόσμου ανά πάσα στιγμή, είναι και η διεύρυνση του κοινωνικού μας κύκλου ώστε να συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που ζουν μακριά από εμάς ή που δε συναντούμε σε τακτική βάση. Μπορούμε να μιλάμε και να αλληλεπιδράμε μαζί τους καθημερινά μέσω Internet, δημιουργώντας έτσι διαπροσωπικές σχέσεις που μάλλον δε θα ήταν δυνατό να δημιουργηθούν ή έστω να διατηρηθούν, χωρίς τα σύγχρονα online μέσα.

Έτσι βρήκαμε φίλους σε άλλες πόλεις, συνεργάτες σε άλλες χώρες, συντρόφους σε άλλες περιοχές, με ευκολία που ποτέ άλλοτε δε θα φανταζόμασταν. Θετικό; Ναι. Αλλά παράλληλα τείνουμε να αμελούμε τα πραγματικά “κοντινά” μας άτομα, που θα μπορούσαμε να συναντούμε από κοντά τακτικά ή που ήδη βρίσκονται στον κύκλο μας, πριν το Facebook δημιουργηθεί καν.

facebooklife_5

Το Facebook μας έκανε πιo ανοικτόμυαλους

Αν μη τι άλλο, οι πολλοί “φίλοι” και η ποικιλομορφία τους στο Facebook, προβάλλει πολλές ιδέες και αντιλήψεις που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαμε πρόσβαση γιατί πολύ απλά, δε θα διατηρούσαμε στον κύκλο μας τα άτομα που τις φέρουν. Έχοντας όμως στο feed μας άτομα που κρατάμε ως “φίλους” για κάποιο συγκεκριμένο λόγο (π.χ. υποστηρίζουμε την ίδια ομάδα ή ακούμε την ίδια μουσική), γινόμαστε αποδέκτες και της λοιπής δραστηριότητάς τους, που κανονικά δεν θα δεχόμασταν ή θα αποβάλλαμε, διαφωνόντας μαζί της. Μέσα στον χαμό αυτού του πολύβοου feed, οι “ριζοσπαστικές” ή “λανθασμένες” (για εμάς, πάντα), ιδέες, περνούν πιό εύκολα τα “τείχη” μας και έτσι υπό μια έννοια αναγκαζόμαστε να τις δεχθούμε ή έστω να τις σκεφτούμε λίγο πιο ώριμα, λίγο πιο αντικειμενικά. Το αποτέλεσμα είναι μια πιό “open-minded” γενιά ανθρώπων που μπορούν να είναι ταυτόχρονα φίλοι με άτομα τελείως αντίθετων αντιλήψεων και να δέχονται καθημερινά ερεθίσματα και σκέψεις εντελώς διαφορετικών “χώρων”, αποκτώντας σταδιαδικά την ικανότητα κριτικής σκέψης, στην προσπάθειά τους να φιλτράρουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη.

ethismos-facebook-2-600x393

Ευτυχώς ή δυστυχώς, το Facebook άλλαξε τη ζωή μας

Και μπορεί να το έκανε με αρνητικό τρόπο, όπως με τα “δήθεν” προφίλ, τις επιφανειακές σχέσεις, την “οχύρωση” πίσω από ένα πληκτρολόγιο και ένα chat box και τη μαζοποίηση των χρηστών του, όμως μας επανασύνδεσε με χαμένους συμμαθητές και φίλους, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άτομα από άλλα μέρη, μας βοήθησε να δούμε πιο σφαιρικά και καθαρά τις διάφορες “τάσεις” και πως οι άνθρωποι τις ακολουθούν σχεδόν άβουλα. Και το Facebook, όπως οποιοδήποτε ανθρώπινο δημιούργημα, εμπίπτει στον ίδιο, πρωταρχικό κανόνα:

 

Δεν υπάρχουν “καλά” και “κακά” αντικείμενα. Υπάρχει μόνο η σωστή και η λανθασμένη χρήση τους από τον άνθρωπο. Εσείς επιλέγετε.

Πηγή: galsnguys.gr

Δες επίσης: 10 χρόνια Facebook – 10 τρόποι που επηρέασε τη ζωή μας. Ταυτίζεσαι;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending