fbpx

Δεν υπάρχει Undo στη ζωή!

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ*

Ο υπολογιστής έχει γίνει για τον σύγχρονο άνθρωπο απαραίτητο εργαλείο για την εργασία, για την μάθηση, για την ψυχαγωγία, ακόμα και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Είμαι και εγώ ένας από όλους αυτούς τους ανθρώπους, που θεωρούν τον υπολογιστή επέκταση των σκέψεων και των χεριών  τους. Ίσως αυτό, βέβαια, να ενισχύεται από την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα στον χώρο των πολυμέσων. Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης οδηγεί σε ένα μαγικό δημιουργικό κόσμο επειδή και τα ειδικευμένα προγράμματα  γραφιστικής, παρέχουν αμέτρητες δυνατότητες για visual art.

Παρ’ όλα  αυτά, το πιο πρακτικό στοιχείο του υπολογιστή είναι ίσως η χρήση του undo. Αυτό το μαγικό κουμπάκι, που σου επιτρέπει να επιστρέψεις στα αρχικά σου δεδομένα. Ανώδυνα μπορείς να ξαναξεκινήσεις, μπορείς να επανορθώσεις… Στον εικονικό κόσμο κανείς δεν σου χρεώνει την αδικία, δεν υπάρχουν συνέπειες για τα λάθη σου.

Εάν υπήρχε αυτή η μαγική δυνατότητα της χρήσης του undo  στη ζωή μας, να μπορούσες, δηλαδή, να επαναφέρεις τα προηγούμενα δεδομένα με το πάτημα ενός κουμπιού! Να μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τις αξίες σου, να αναθεωρήσεις τις πράξεις σου, να προστατέψεις τον εαυτό σου, να απαλλαγείς από μια αδέξια κίνηση, μια εσφαλμένη εκτίμηση, μια λάθος απόφαση. Στη ζωή, συχνά, τα λάθη είναι και καθοριστικά, κάποτε καταστροφικά. Να έχεις ανώδυνα πίστωση χρόνου, να μην ανησυχείς, να μην απελπίζεσαι, να μην μετανιώνεις, να είσαι ασφαλής, να μην φοβάσαι! Να είσαι αισιόδοξος, ήρεμος, μαγικά και αμέσως να  επαναφέρεις ανά πάσα στιγμή τα «θέλω» και τα «όχι» σου.

Μήπως είναι ατολμία να ζητώ τη χρήση του Undo; Προσφορά, αγάπη, ήθος εκ του ασφαλούς; Ουτοπία! Και αφού εκ των πραγμάτων και ρεαλιστικά δεν μπορώ να κάνω undo στη ζωή μου, στη ζωή σου, στη ζωή μας, θα αρκεστώ στο undo που μου παρέχει μόνο μια εικονική πραγματικότητα. Στη δική μου καθημερινή, πεζή πραγματικότητα θα πω το δικό μου «I do» στην αγάπη, στην προσφορά, την ανιδιοτέλεια.

*Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων

Πηγή: paideia-news.com

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending