«Το να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και να μην το λες είναι σαν να τυλίγεις ένα δώρο και να μην το δίνεις.» είχε πει κάποτε ο William Arthur Ward, και νομίζω πως είχε δίκαιο…
Στην κοινωνία σήμερα, πιστεύω πως υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων. Στην πρώτη είναι αυτοί που θεωρούν τα πάντα δεδομένα και έχουν ξεχάσει να εκτιμούν και την παραμικρή βοήθεια. Ενώ στην άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που ξέρουν πως τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Στη πρώτη κατηγορία έχουμε συνήθως άτομα που αν ακούσεις ευχαριστώ από τα χείλη τους, σημαίνει πως ο φούρνος της κυρά Φροσύνης στο δίπλα τετράγωνο μάλλον γκρεμίστηκε.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το ευχαριστώ έχει αρχίσει να μοιάζει με λέξη πολυτέλειας. Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι να λες ευχαριστώ;
Γιατί να λες ευχαριστώ λοιπόν;
1. ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΡΤΕΣ
Το «ευχαριστώ» και το «μάλιστα» άνοιγαν και θα ανοίγουν πόρτες στους αιώνες των αιώνων, Αμήν. Ο κόσμος είναι σαν να υπνωτίζεται από την προθυμία και την γλυκύτητα των δύο αυτών λέξεων, με αποτέλεσμα την σχεδόν σίγουρη εξυπηρέτησή σου!
2. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ
Όταν κάποιος εντάσσει στο λεξιλόγιό του το ευχαριστώ, αποδεικνύει πρώτα απ’ όλα στον εαυτό του πως δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο. Η πωλήτρια δεν είναι αναγκασμένη να σου χαζογελάει, μα ούτε και η σερβιτόρα οφείλει να είναι ευγενική. Όμως όταν εσύ είσαι σαβουαρβρι-κός/ή, αποδεικνύεις πως αναγνωρίζεις την προσπάθεια του κάθε υπάλληλου να σε εξυπηρετήσει.
Δες: Πώς να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση;
3. ΑΠΟ ΕΥΓΕΝΕΙΑ
Τα ποσοστά της ευγένειας στη χωρά μας δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα μια έρευνα έδειξε πως το 40% του πληθυσμού δεν θυμάται πότε έγραψαν τελευταία φορά, ευχαριστήριο σημείωμα. Ας κάνεις την διαφορά, σήμερα κιόλας, γράφοντας ένα ευχαριστήριο σε κάποιον φίλο, συνάδελφο ή και συγγενή.
4. ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΙΜΑΣ
Να λες ευχαριστώ διότι εκτιμάς την προσπάθεια, την προθυμία και την ευγένεια. Εκτιμάς να σε εξυπηρετούν, να σε σερβίρουν και να σου δίνουν οδηγίες όποτε τις χρειάζεσαι. Εκτιμάς που κάποιοι σου ανοίγουν την πόρτα, σε κερνάνε και σε αγαπούν. Να το λες, γιατί όταν το ακούν τους είναι ευχάριστο!
5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Όταν λες ευχαριστώ δείχνεις πως υπολογίζεις και εκτιμάς την συμπεριφορά κάποιου, σπρώχνοντάς τον στο να επαναλάβει ορθές συμπεριφορές γενικά. Αυτό συμβαίνει διότι αποδέχεται τη θέρμη και θετική σου ενέργεια και αισθάνεται πως τον εκτιμούν και τον αποδέχονται για τις καλές του πράξεις.
Το να είμαστε ευγενικοί σε μόνιμη βάση ίσως ακούγεται κάπως κουραστικό και υπεράνθρωπο. Πόσο μάλλον σήμερα που η ευγένεια γίνεται όλο και πιο σπάνια. Όμως η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος ακούει το ευχαριστώ σου, νιώθει πως τον εκτιμάς και πως τον υπολογίζεις! Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ, αφού έρευνες έχουν δείξει πως οι καλές πράξεις έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία σου, καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και μειώνουν το στρες!
Σε κάθε ηλικία, μας είναι απαραίτητο να αισθανόμαστε πως μας υπολογίζουν, πως μας εκτιμούν, ακόμα και αν αυτό που προσφέρουμε είναι μέσα στα προαπαιτούμενα.
Το ιδανικό βέβαια είναι σαν κοινωνία να ζούμε με υψηλά ιδανικά. Τόσο ψηλά που το ευχαριστώ να είναι για εμάς ένα γλυκό δεδομένο της καθημερινότητας.
Πηγή: notanotherbarbie.gr
Δες επίσης: “Με θυμώνει η κατάντια μας…”