fbpx

Ο λεγόμενος… “ανδρισμός”

Ενίοτε έχω βρεθεί ανάμεσα σε ανδρικές συζητήσεις και έχοντας ακούσει διάφορες απόψεις από φίλους και γνωστούς, αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα άνδρα ως το “απόλυτο αρσενικό” και διερωτήθηκα γιατί είναι τόσο σημαντικό γι’ αυτούς να θεωρούνται “αρσενικά” και όχι “γυναικούλες” (κοινώς, γιατί οι άνδρες είναι τόσο ευαίσθητοι στο θέμα του ανδρισμού τους).

Η πλειονότητα του ανδρικού πληθυσμού είναι κατευθυνόμενη από τα στερεότυπα μιας κοινωνίας του ’50-’60, η οποία συνεχίζει να υπάρχει δυστυχώς, και της οποίας τις εκφάνσεις συναντάμε και στο 2015, επικαλυμμένες με τη δόση μιας υποτιθέμενης προοδευτικότητας και αλλαγής, σε ότι αφορά το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων και τις λεπτές γραμμές που διαχωρίζουν το αρσενικό από το θηλυκό. Θεωρεί λοιπόν, ότι αυτό που ορίζει τον ανδρισμό ενός άνδρα είναι το μέγεθος που κουβαλάει στο παντελόνι του (λαϊκιστή “το μέγεθος είναι αυτό που κάνει τον άνδρα“), κάτι για το οποίο δε θα πρέπει να χωράει καμία αμφισβήτηση.

Αναχρονιστικές αντιλήψεις θα έλεγα εγώ, τις οποίες συναντάμε από το μανάβη της γειτονιάς, στο θείο και στον ξάδερφο από το χωριό, ακόμα και σε πολιτικούς και βουλευτές. Το μανάβη και το θείο τους δικαιολογώ, διότι είναι μεγαλωμένοι κατά αυτό τον τρόπο και δεν έχουν γνωρίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη έχουν μάθει. Τους τάχα μορφωμένους πολιτικούς όχι, και κανένα ελαφρυντικό δε τους δίνω που βγαίνουν στα κανάλια και εκθειάζουν τον ανδρισμό τους σε βάρος των βουλευτών που είναι γυναίκες.

Για να λέμε την αλήθεια, οι πλείστοι άνδρες αυτο-προσδιορίζονται από το γεννητικό τους όργανο, το οποίο εξυψώνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, θεωρώντας πως μπορούν να εξουσιάζουν με αυτό και να κυριαρχούν ως το κατεξοχήν ισχυρότερο φύλο στο πλανήτη γη.

Ο άνδρας φαλλοκράτης λοιπόν, είναι ο πλέον ευαίσθητος στο θέμα του ανδρισμού του και είναι αυτός που θα ακούσεις να λέει συχνά-πυκνά σε παρέες:

εν γεναίκα που οδηγούσε σίουρα“,

 

αφού ο νους των γενεκών εν μόνο πας στα λούσα και τις τσάντες“,

 

σιγά να μεν ψηφίσω γενέκα βουλευτή“,

Φράσεις που χρησιμοποιούν ώστε να εξυψώσουν το φύλο τους και να νιώσουν ανώτεροι και ισχυροί, ενώ ο μεγαλύτερος τους φόβος είναι μήπως δεν φαίνονται αρκετά άνδρες στον κύκλο τους και θεωρηθούν “γυναικούλες“- όρος που χρησιμοποιείται από υπερφίαλα αρσενικά για να δηλώσουν πως “ναι ρε, έχω α*****α και γι’ αυτό είμαι ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ!

Δεν φτάνει όμως να διαθέτεις ένα ικανοποιητικό για τα δικά σου πρότυπα γεννητικό όργανο. Πρέπει να τιμάς και αυτό που κουβαλάς στα παντελόνια σου. Αυτή η συμπεριφορά δεν τιμά κανένα αρσενικό που θέλει να λέγεται έτσι, ούτε μας τιμά σαν κοινωνία γενικότερα. Δυστυχώς όμως αυτές οι αντιλήψεις είναι που κυριαρχούν στην Κύπρο του 2015. Όσο και αν δε θέλει να το παραδεχτεί, ο άνδρας φαλλοκράτης έχει εμμονή με τον ανδρισμό του και δεν επιτρέπει σε κανένα να τον υποτιμά. Άλλωστε και η ίδια η λέξη φαλλοκρατισμός δηλώνει όλα τα παραπάνω, καθότι φάλλος (phallos) σημαίνει πέος, οπότε υπονοεί πως ο άνδρας φαλλοκράτης θέλει και επιδιώκει να κυριαρχεί με αυτό. 

Αυτό που δεν γνωρίζουν τα λεγόμενα “αρσενικά” είναι πως άντρα δε σε κάνει το μέγεθος που κουβαλάς στο παντελόνι σου, ούτε τα μούσια, οι κοιλιακοί και τα γένια, αλλά ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και κυρίως ο σεβασμός προς τη γυναίκα.

Άντρα” δε σε κάνει μόνο το γρήγορο αυτοκίνητο σου και το πόσο γρήγορα κατεβάζεις τα σφηνάκια και τις μπύρες, ή πόσες “γκόμενες” έχουν περάσει από το κρεβάτι σου, αλλά τα όσα έχεις καταφέρει από μόνος σου και πόσες γυναίκες έκανες ευτυχισμένες και περήφανες που ήταν δίπλα σου, χωρίς να τους συμπεριφέρεσαι λες και είναι κατώτερες σου ή να τους συμπεριφέρεσαι λες και είναι αδύναμα όντα που χρειάζονται υπεράσπιση και προστασία.

Άντρα” σε κάνουν και τα όσα έχεις περάσει, μέσα από τα οποία κατάφερες να ωριμάσεις σαν άνθρωπος.

Αρσενικό” δεν είναι ο άντρας που επιδιώκει να κυριαρχεί με βάση το όργανο του, αλλά αυτός που επιδιώκει την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, ούτε αυτός που κοκορεύεται πως έχει τη “γυναίκα σα βασίλισσα“, αλλά αυτός που στέκεται δίπλα στον άνθρωπό του, χωρίς να μετριάζει τα συναισθήματα του (έχει και αυτό το “κουσούρι” ο άνδρας φαλλοκράτης, δε θέλει ποτέ να δείχνει τα συναισθήματα του μήπως τον πουν και πάλι “γυναικούλα”).

Αρσενικό” είναι ο άντρας που ασχολείται με τη τέχνη όσο ασχολείται και με την οικονομία, τα αυτοκίνητα και την πολιτική, όχι μόνο αυτός που η μόνη του ασχολία είναι το γήπεδο, οι μπύρες και οι γυναίκες, αυτός που δεν αναφέρεται στους άνδρες gay ως “γυναικούλες” αλλά σέβεται τις επιλογές του κάθε ατόμου.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αναφερθείς στον ανδρισμό σου, μη κοιτάξεις μόνο το εσωτερικό του παντελονιού σου, αλλά μελετά και λίγο το μέγεθος του μυαλού και της διαύγειας σου.

Δες επίσης: 8+1 μυστικά που οι άντρες κρατούν από τις γυναίκες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending