fbpx

“Πώς να γράψω ένα δυνατό CV;” Τα 6 καλύτερα tips που θα σε σώσουν!

Το CV είναι ένα έγγραφο με το οποίο κάνουμε marketing… τον εαυτό μας!

Παρεμπιπτόντως (για να μην μείνουμε με την απορία!), τα αρχικά του προκύπτουν από το Curriculum Vitae.

Γιατί είναι σημαντικό;

Curriculum vitae written on typewriter

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Είναι το εισιτήριο για να περάσουμε το κατώφλι της εταιρίας, τουλάχιστον για ένα interview.

Πώς μπορούμε όμως να διασφαλίσουμε ότι το βιογραφικό μας δεν θα πεταχτεί κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων αλλά θα είναι επιτυχημένο, ξεχωρίζοντας μας έτσι από τους υπόλοιπους υποψηφίους;

1
“Get the basics right”

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να γράψεις ένα CV, υπάρχουν όμως κάποια κοινά sections, τα οποία πρέπει σίγουρα να συμπεριλάβεις:

  1. προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας,
  2. εκπαίδευση και προσόντα (qualifications),
  3. προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, σχετικές ικανότητες και δεξιότητες για το εν λόγω επάγγελμα,
  4. τα επιτεύγματα – βραβεία σου,
  5. τα hobbies και τα ενδιαφέροντά σου και, τέλος
  6. κάποια references

2
Να είσαι σύντομος! 

Δεν πρέπει να συμπεριλάβεις όλες τις εξετάσεις στις οποίες παρακάθισες μέχρι τώρα, ούτε όλες τις δραστηριότητες στις οποίες έχεις εμπλακεί – σκέψου ποιες είναι οι πιο σχετικές (π.χ. κάποιες που να φανερώνουν ικανότητα ηγεσίας). Άλλωστε τα καλύτερα βιογραφικά συνήθως είναι οικονομικά με τις λέξεις. Η επικοινωνία στις επιχειρήσεις τείνει να είναι λακωνική, εστιάζοντας στα βασικά στοιχεία και το βιογραφικό σου θα ήταν καλό να το μιμηθεί αυτό – σε κάποιο βαθμό. Όσο πιο μεγάλο είναι το βιογραφικό σου, τόσο πιο δύσκολο είναι για τον εργοδότη να κατανοήσει τα επιτεύγματά σου. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν το βιογραφικό σου να μην ξεπερνά τις 2 σελίδες Α4.

3
Προσάρμοσέ το αναλόγως. 

Σιγουρέψου πως αυτά που γράφεις είναι σχετικά με τη θέση εργασίας για την οποία κάνεις αίτηση – αν δεν είναι, προσάρμοσε το βιογραφικό σου αναλόγως. Προσπάθησε να μην έχεις ένα “generic CV” το οποίο θα χρησιμοποιάς παντού και πάντα. Τόνισε τα πλεονεκτήματά σου ανάλογα με τις απαιτήσεις του πιθανού εργοδότη. Έχε κατά νου ότι στοιχεία άσχετα και περιττές πληροφορίες, το μόνο που θα κάνουν είναι να κουράσουν τον εργοδότη.

Δεν χρειάζεται να το ξαναγράφεις ολόκληρο, αλλά μπορείς να αλλάξεις κάποιες λεπτομέρειες μόνο, ούτως ώστε να το κάνεις πιο σχετικό με τη θέση εργασίας που θέλεις να κερδίσεις!

4
Να είσαι ειλικρινής.

Παρόλο που ένα βιογραφικό σημείωμα δεν σου επιτρέπει να παραλείψεις στοιχεία (όπως π.χ. βαθμό) τα οποία θα προτιμούσες να μη ξέρει ο εργοδότης σου, δεν θα πρέπει ποτέ να δώσεις ανακριβείς ή παραπλανητικές πλληροφορίες όσο αφορά αυτά τα στοιχεία. Μην παρουσιάζετε μία υπερβολική εικόνα των προσόντων σας, αφού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κινδυνεύετε να δώσετε μία εικόνα που θα υπολείπεται εκείνης του βιογραφικού σας.

5
Ι ωρθωγραφήα” είναι απαραίτητη! 

Πρόσεξε πολύ καλά την ορθογραφία και τη σύνταξη του κειμένου. Η ύπαρξή ορθογραφικών και συντακτικών λαθών δείχνει απροσεξία, αφηρημάδα ακόμα και αδιαφορία. Επειδή συνήθως δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τα λάθη σε δικό μας κείμενο, δώσε το βιογραφικό στους φίλους σου ή και σε ένα καθηγητή σου να το διαβάσει συν του ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια αυτόματα ορθογραφικά εργαλεία.

6
Europass!

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το Ευρωπαϊκό βιογραφικό σας σημείωμα, και μάλιστα διαδικτυακά! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προωθήσει ένα ενιαίο τύπο βιογραφικού στα κράτη μέλη της,  ώστε να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία πρόσληψης κάποιου υπαλλήλου από άλλη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Europass είναι γενικά ένα έγγραφο που σας επιτρέπει να παρουσιάσετε τις δεξιότητες και τα προσόντα σας με τρόπο σαφή και αποτελεσματικό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και εγχώρια.

Το CV είναι η πρώτη επαφή με τον μελλοντικό σου εργοδότη. Γι’  αυτό, επένδυσε αρκετή ώρα ώστε να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό εργαλείο marketing του εαυτού σου!

Δες επίσης: 9 tips για ένα καλό βιογραφικό σημείωμα

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending