fbpx

Τι κάνει ξεχωριστή τη διεθνή αθλήτρια του Badminton Άντρια Χρυσοστόμου;

Η Άντρια Χρυσοστόμου είναι 4οετής φοιτήτρια του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το Badminton πριν 12 χρόνια, δεν υποψιαζόταν τις μεγάλες επιτυχίες που την περίμεναν. Κλειδί της επιτυχίας θεωρεί την πειθαρχία, την αφοσίωση, τη θέλησης και, κυρίως, την αγάπη προς το άθλημα.

 

Γεια σου Άντρια! Θα ήθελα να ξεκινήσουμε δίνοντας μας μια περιγραφή του αθλήματος με το οποίο ασχολείσαι.

Το μπάτμιντον είναι ένα άθλημα που παίζεται με ρακέτα και φτερό, το οποίο είναι φτιαγμένο από φτερά χήνας. Το γήπεδο έχει διαστάσεις 13×6 μέτρα περίπου και στη μέση υπάρχει ένα φιλέ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το φτερό να ακουμπήσει το έδαφος στην πλευρά του αντιπάλου ή ο αντίπαλος να χτυπήσει το φτερό έξω από το γήπεδο ή το φτερό να μην περάσει πάνω από το φιλέ ώστε να κερδηθεί ο πόντος.

 

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ξεκινήσεις; Πριν πόσα χρόνια έγινε αυτό;

Η αδελφή του προπονητή μου ήταν δασκάλα μας στο δημοτικό σχολείο, κι όταν μας το πρότεινε, αποφασίσαμε με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς να το δοκιμάσουμε. Αυτό έγινε πριν 12 χρόνια περίπου.

andria2

 

Ποιο πιστεύεις ήταν το μεγαλύτερο σου επίτευγμα ως αθλήτρια μέχρι τώρα;

Η κατάκτηση πρώτης θέσης σε διεθνές τουρνουά στο Ισραήλ και στην Ισπανία ήταν το πιο μεγάλο μου επίτευγμα.

 

Ποιο πιστεύεις είναι το κλειδί της επιτυχίας στο άθλημα που ασχολείσαι;

 

Το κλειδί της επιτυχίας στο μπάτμιντον, όπως και σε κάθε άθλημα, είναι κατά τη γνώμη μου ένας συνδυασμός πειθαρχίας, αφοσίωσης, θέλησης και, κυρίως, αγάπης προς το άθλημα.

 

andria3

 

Ποιος είναι ο δικός σου ήρωας-πρότυπο; Γιατί;

Η αλήθεια, χωρίς πρότυπα δεν προχωράς. Γιατί όταν βλέπεις κάτι που θαυμάζεις, επηρεάζεσαι και επιδιώκεις να «κλέψεις» ό,τι σου αρέσει, για να χτίσεις το δικό σου μοναδικό παιχνίδι και χαρακτήρα.

 

Το δικό μου πρότυπο είναι ο προπονητής μου, ο οποίος ήταν για ‘μένα φίλος, προπονητής, πατέρας. Γενικά, ένας άνθρωπος που ένιωθα άνετα να του μιλώ για οποιοδήποτε θέμα, που με συμβούλευε, με παρακινούσε συνεχώς και πίστευε σε ‘μένα. Μου άρεσε τόσο το παιχνίδι, όσο και ο χαρακτήρας του σαν άνθρωπος, πράγμα πολύ σημαντικό στον αθλητισμό. Γι’ αυτό προσπάθησα να ενσωματώσω τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού και του χαρακτήρα του στο δικό μου παιχνίδι και χαρακτήρα. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους των επιτυχιών μου ως αθλήτρια.

andria4

 

Έχεις στερηθεί πράγματα λόγω του αθλητισμού;

Φυσικά. Για να πετύχεις κάτι, πάντα πρέπει να θυσιάσεις κάτι άλλο (κόστος ευκαιρίας J). Θυσίασα χρόνο από διάβασμα, εξόδους με παρέα και πολλές οικογενειακές στιγμές. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πάντα αργούσα να πηγαίνω στα πάρτι ή όταν βγαίναμε έξω γιατί είχα προπόνηση. Επίσης, πολλές φορές έπαιρνα τα βιβλία μου και διάβαζα σε ένα μικρό γραφείο που υπήρχε στο γήπεδο, ενώ στα ταξίδια, αφιέρωνα χρόνο μέσα στο αεροπλάνο για να διαβάζω ώστε να μην αφήσω κενά στο σχολείο.

 

Τι πιστεύεις ότι προσφέρει ο αθλητισμός στον άνθρωπο; Πώς  και πόσο πιστεύεις ότι βοηθάει ο αθλητισμός τον άνθρωπο στην πορεία της ζωής του;

Πάνω απ’ όλα, ο αθλητισμός προσφέρει υγεία στον άνθρωπο. Από εκεί και πέρα, ο άνθρωπος χτίζει ένα διαφορετικό χαρακτήρα ως αθλητής.

Μαθαίνει να πειθαρχεί, να είναι δίκαιος, να κοπιάζει και να παλεύει για να πετύχει τη νίκη, αλλά ταυτόχρονα, μαθαίνει και να χάνει, γιατί πίσω από μια ήττα κρύβεται η δύναμη της προσπάθειας και της θέλησης να συνεχίσεις, χωρίς να τα παρατάς.

 

Ακόμη, καταλαβαίνεις ότι είσαι μέρος ενός συνόλου, μιας ομάδας, η οποία προχωρά μπροστά μόνο όταν καταργείται το «εγώ» και υπερισχύει το «εμείς». Η ομάδα λειτουργεί σαν μια οικογένεια, η οποία σου συμπαραστέκεται σε καλές και κακές στιγμές, ενώ παράλληλα, δημιουργείς φιλίες που σίγουρα θα κρατήσουν για πάντα, εντός και εκτός των γηπέδων. Έτσι ακριβώς είναι και η πορεία ενός ανθρώπου στη ζωή του. Μέσα από τον αθλητισμό ωριμάζει πνευματικά και σωματικά, αντιλαμβάνεται ότι μια κοινωνία για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται να καταργηθούν οι ατομικές ιδιοτέλειες, μαθαίνει, όπως και στον αθλητισμό, να κοπιάζει για να αποκτήσει τα υλικά αγαθά που χρειάζεται, να παλεύει για να πετύχει τους στόχους του. Και το πιο σημαντικό, να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία ή αποτυχία ως μια πρόκληση, ή αλλιώς, μια κινητήρια δύναμη που θα τον ωθήσει να συνεχίσει μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει.

andria6

 

Ασχολείσαι και με πανεπιστημιακό αθλητισμό;

 Ναι, ασχολούμαι με τον πανεπιστημιακό αθλητισμό, από το πρώτο έτος των σπουδών μου, δηλαδή εδώ και τέσσερα χρόνια.

 

Πιστεύεις πως το επίπεδο του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού είναι αρκετά ψηλό για κάποιο αθλητή; Θα μπορούσε να αναδειχθεί κάποιος αθλητής από τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό κατά τη γνώμη σου;

Ναι, το επίπεδο του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού είναι αρκετά ψηλό και προσφέρει ευκαιρίες ανέλιξης, γεγονός που μπορεί να αναδείξει κάποιο αθλητή τόσο στο εσωτερικό μέσω των πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων, όσο και στο εξωτερικό μέσω των πανεπιστημιακών ολυμπιάδων που διοργανώνονται για όλα τα πανεπιστήμια από διάφορες χώρες του κόσμου.

andria5

 

Είναι εύκολο να συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό;

Δεν είναι και τόσο εύκολο να συνδυάσει κάποιος σπουδές και αθλητισμό γιατί απαιτούνται και για τα δύο πολλές θυσίες και πρέπει κάπου να θέσεις προτεραιότητες. Εν τούτοις, δεν είναι ακατόρθωτο, εφόσον βρει κάποιος τη χρυσή τομή.

Πιστεύω πως όταν αγαπάς κάτι, είτε αυτό είναι το άθλημα, το επάγγελμα ή ακόμα και οι δικοί σου άνθρωποι, πάντα θα βρεις χρόνο να αφιερώσεις γι’ αυτά. Φτάνει μόνο να υπάρχει θέληση και ξέρεις να τα συνδυάσεις όλα με μέτρο.

 

andria7

 

Έχετε αρκετή προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Μπορώ να πω πως ναι, ειδικά όταν γίνονται κάποιου είδους επίσημες βραβεύσεις από δήμους, ομοσπονδίες και πανεπιστήμια ή ακόμα κι όταν μας ζητηθεί να δώσουμε συνέντευξη για τη δημοσίευση άρθρων σε επίσημες ιστοσελίδες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Τι προτείνεις εσύ ως αθλήτρια προκειμένου να αναβαθμιστούν τα δικά μας πρωταθλήματα;

Μια καλή και εφικτή λύση που θα μπορούσα να προτείνω είναι να υπάρχουν πιο πολλά κίνητρα για τους αθλητές και να διοργανώνονται περισσότερα τουρνουά στην Κύπρο που να λαμβάνουν μέρος και αθλητές από άλλες χώρες, με σκοπό να αποκομίζουν οι αθλητές νέες εμπειρίες και γνώσεις. Έτσι θα αναβαθμιστούν και τα δικά μας πρωταθλήματα, αφού η ποιότητα των παιxτών θα ποικίλει.

 

Έχεις καταφέρει να φτάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο και να σημειώσεις αρκετές και σημαντικές διακρίσεις στο άθλημά σου. Πώς βλέπεις τη ζωή σου από εδώ και πέρα; Τι στόχους έχεις βάλει για το μέλλον στην καριέρα σου ως αθλητρια αλλά και στη ζωή σου γενικότερα;

Ως αθλήτρια, έθεσα σαν στόχο τη διατήρηση μιας ψηλής θέσης στην κατάταξη γυναικών της Κύπρου. Στη ζωή μου γενικότερα, πρωταρχικός μου στόχος, προς το παρόν, είναι η κατάκτηση ενός επαγγελματικού τίτλου ως εγκεκριμένη λογίστρια. Έπειτα, θα ήθελα να κάνω οικογένεια με 6 υπέροχα παιδάκια και το δικό μου ελεγκτικό γραφείο.

 

Oh my God! 6 παιδάκια; 😉 

1972327_10154383918465606_6155485772468500933_n

 

 Γνωρίζοντας σε εδώ και πολλά χρόνια, μπορώ να πω με σιγουριά πως θα καταφέρεις ο,τιδήποτε έβαλες κατά νου!

Σου ευχόμαστε τα καλύτερα! 🙂

 

Δες επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νεαρό Κύπριο οδηγό της Formula Βλαδίμηρο Τζιωρτζή!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending