Πόσες και πόσες φορές σου έτυχε να ακούς (κι εσύ και οι γύρω σου) αυτό τον ενοχλητικό ήχο στην κοιλιά, που ονομάζεται γουργούρισμα; Αρκετές φορές ίσως σου έτυχε να ακούγεται και πριν και μετά από το γεύμα σου. Γιατί;
Τι είναι; Η επίσημη ονομασία του γουργουρίσματος είναι βορβορυγμός. Είναι απλά ένας ήχος που μας επιβεβαιώνει πως το γαστρεντερικό μας σύστημα δουλεύει σωστά. Αναμειγνύει δηλαδή τα γαστρικά υγρά με το φαγητό και τα υγρά που καταναλώνουμε και τα προωθεί σιγά-σιγά στη γαστρεντερική οδό μέχρι να τα αποβάλουμε.
Γιατί ακούγεται ήχος; Παράγεται από τα τοιχώματα της γαστρεντερικής οδού, με τη συστολή και διαστολή τους για να γίνει η διαδικασία της πέψης. Αυτό είναι πιο γρήγορο και έντονο τη στιγμή που φάγαμε και τα φαγητά μετακινούνται στη γαστρεντερική οδό, αλλά και όταν το στομάχι είναι άδειο για περίπου 2 ώρες.
Όταν είναι άδειο λοιπόν το στομάχι, το γουργούρισμα είναι πιο δυνατό επειδή δεν υπάρχει κάτι στο στομάχι για να απορροφήσει τον ήχο που γίνεται.
Έτσι, όταν περάσουν πολλές ώρες για να φάμε, ορμόνες απελευθερώνονται για να “ειδοποιήσουν” τον εγκέφαλο ότι πρέπει να αρχίσει πάλι η περίσταλση, να απομακρυνθούν υπολείμματα τροφών και να γίνει χώρος για το επόμενο γεύμα.
Το πιο πάνω είναι το φυσιολογικό στους περισσότερους. Εάν το γουργούρισμα γίνεται πιο δυνατά και συχνά π.χ. κάθε μία ώρα, ίσως υπάρχει γαστρεντερική διαταραχή. Αν έρχεται μαζί με άλλα συμπτώματα όπως ναυτία κ.α. τότε η διαταραχή είναι πολύ πιθανή.
Ψάξε το λοιπόν, ή τσίμπησε κάποιο σνακ ενδιάμεσα 😉