fbpx

Συγκατοίκηση στο Πανεπιστήμιο: Κόλαση ή παράδεισος;

Πολλοί φοιτητές μόλις πάνε για σπουδές ψάχνουν να βρουν ένα συγκάτοικο: είτε ένα φίλο, είτε ένα συγγενή, είτε ακόμα και έναν άγνωστο…

Η συγκατοίκηση είναι μεγάλη απόφαση!

Ποια είναι λοιπόν τα υπέρ και τα κατά της συγκατοίκησης; Εσύ θα συγκατοικούσες;

 

ΤΑ ΚΑΤΑ:

 

1
Ανεπιθύμητες επισκέψεις

Καλές οι επισκέψεις δεν λέω! Αλλά πόσο να ανεχτείς τους γονείς του συγκάτοικου σου, οι οποίοι έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο να δουν τον «μονάκριβο τους» και σου σπάζουν τα νεύρα;! Και δεν φτάνει μόνο αυτό, διανυκτερεύουν κιόλας σπίτι σας!  Πόσο ακόμα να αντέξεις τα… βογγητά από το δίπλα δωμάτιο όταν σχεδόν κάθε νύχτα επιστρέφει σπίτι με «παρέα»; Πόσο ακόμα να αντέξεις τις μουσικές στη διαπασών όταν έρχονται οι φίλοι του/της;  Πόσο ακόμα να αντέξεις τις φωνές και τα γέλια όταν έρχονται οι γείτονες για μπιρίμπα;

2
Δεν υπάρχει ελευθερία

Τι να εννοούσε άραγε η Βανδή με το “…ούτε φαντάζεσαι, τι κάνω μόνη μου, μες το σαλόνι μου… δεν πάω πουθενά, πολύ καλά περνώ στον καναπέ μου εγώ!

Μπορεί να θέλεις να μείνεις λίγο μόνος σου να ηρεμήσεις, να ξεκουραστείς να χαλαρώσεις.  Μπορεί να θέλεις να μείνεις 2.5 ώρες στο μπάνιο.  Μπορεί να θέλεις να γυρίσεις σπίτι και να τα παρατήσεις όλα στη μέση του διαδρόμου.  Μπορεί να θέλεις να κυκλοφορείς όπως «σε γέννησε η μάνα σου»! Πώς να τα κάνεις όλα αυτά όταν υπάρχει ένας άλλος στο σπίτι;

3
Κακές συμφωνίες

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, έτσι δεν λένε; Τι θα κάνεις αν ο συγκάτοικος σου είναι είτε αναίσθητος, είτε βρωμιάρης;  Τι θα κάνεις αν είναι ανυπόφορος ή ξενύχτης; Τι θα κάνεις αν δεν πληρώνει το μισό ενοίκιο, όπως είχατε συμφωνήσει;  Τι θα κάνεις αν δεν σου δίνει λεφτά για τα κοινόχρηστα και το wi-fi; Tι θα κάνεις αν δεν σε βοηθά καθόλου με τις δουλειές του σπιτιού; Αν αφήνει τις τρίχες των μαλλιών της μες το μπάνιο;  Αν αφήνει τα πιάτα άπλυτα;  Αν δεν βρίσκει την «τρύπα» στην τουαλέτα;  Αν δεν πετάει τα σκουπίδια;  Αν δεν αλλάζει τα σακουλάκια στα καλαθάκια μέχρι να ξεχειλίσουν; Aν αφήνει τα φαγητά στο ψυγείο μέχρι να μουχλιάσουν;

 

ΤΑ ΥΠΕΡ:

 

4
Χωρίζονται οι δουλειές του σπιτιού

Από τη στιγμή που συγκατοικείς ξέρεις ότι δεν θα είσαι ο μόνος που θα πλένει τα πιάτα, θα σφουγγαρίζει, θα σκουπίζει, θα βάζει πλυντήριο, θα αλλάζει τις λάμπες, θα καθαρίζει τα τζάμια… Θα τρίβει το χαλί για να καθαρίσει από τις «κουράδες» του σκύλου, θα καθαρίζει τις τρίχες που έφυγαν από τα μαλλιά σας στο μπάνιο, θα πλένει με μανία το ταψί για να φύγει το λίπος από τις σσιεφταλιές, θα συγυρίζει τα μαξιλαράκια του καναπέ που πετούσε χθες η συγκάτοικος σου την ώρα που «έκαμνεν πελλαρούες» με το φίλο της ή που θα συνάεις τα σπασμένα κομμάθκια που το βάζο που έσυρεν εχτές χαμέ ο κολλητός σου, την ώρα που επροσπάθαν να κάμει σχοινάκι!

5
Διπλασιάζονται τα υλικά αγαθά

Να ξέρεις πως όταν συγκατοικήσεις θα πρέπει να μάθεις να μοιράζεσαι τα πράγματα σου. Μην το βλέπεις σαν αρνητικό! Σκέψου πως θα μπορείς να «δανειστείς» το άσπρο πουκάμισο το Burberry του κολλητού σου για να το φορέσεις στο club «πέρκει φκάλεις καμιά γκόμενα», ή να «δανειστείς» τα αθλητικά παπούτσια της φίλης σου για να πας για τρέξιμο – έτσι για να δείξεις του αγοριού που σου αρέσει ότι είσαι και αθλητικός τύπος! Ή σκέψου πως θα μπορείς να «δανειστείς» τα γυαλιά τα που αγόρασε ο φίλος σου ένα σορό λεφτά για να φκάλεις selfie στο Instagram τζιαι να παίζεις τον ωραίο!

Και ας μην ξεχνάμε πως διπλασιάζεται το σπιτικό φαγητό στο σπίτι!!  Το «φαΐ της μάμας» δεν θα λείπει ποτέ από το σπίτι, αφού θα στέλνουν και οι δύο τα ττάπερ με το κολοκάσι, τα κουπέπια, τα μακαρόνια του φούρνου, τη σούβλα που έμεινε που το τραπέζι της Κυριακής, λλίον ρέσι, άτε τζιαι κανένα λουκκούμι που έφύλαξεν η γιαγιά που το γάμο της γειτόνισσας!

6
Δεν μένεις ποτέ μόνος

Το «πιο καλή η μοναξιά» που λέει ο Πάριος ίσως να μην το σιγοτραγουδήσεις ποτέ!  Πάντα θα έχεις τον/την συγκάτοικό σου εκεί να σε στηρίζει και να σε βοηθά στα προβλήματα και στις δυσκολίες. Αλλά και εσύ πρέπει να είσαι σε θέση να βοηθήσεις την Λέλλα που κλαίει ούλλη την ώρα, γιατί εν αντέχει να βρίσκεται μακριά που τον φίλο της, ή που έννεν καλά, γιατί εκόπηκεν το μάθημα με 4.5 (όχι τίποτε άλλο, απλά είναι άσχημο το κλάμα της!).  Ακόμα, να ξέρεις ότι πάντα θα έχεις κάποιο να πεις τον πόνο σου, να σου κάμει μια σούπα τραχανά όταν είσαι λίγο κρυωμένο, να σου κάμει τζιαι μιαν αποτρίχωση με το μέλι, γιατί τσιγγουνέφκεσαι να πάεις στην αισθητικό και τη νύχτα έχεις ραντεβού – πώς θα εμφανιστείς με έτσι τρίχα!  Μην ξεχνάς, οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται!

7
Μοιράζεστε τα έξοδα

Το πιο σημαντικό ίσως σε μια συγκατοίκηση είναι ότι μοιράζεστε το ενοίκιο. Μοιράζεστε το ρεύμα, το νερό, τα κοινόχρηστα, το Internet!  Αγοράζετε μόνο μια τηλεόραση, ένα φούρνο μικροκυμάτων, ένα πλυντήριο, ένα ψυγείο… Γενικά γλιτώνετε τα κοινά έξοδα.

Έτσι, σου μένουν περισσότερα λεφτά για να πάεις διακοπές μετά το τέλος του εξαμήνου στη Ρώμη, ή μετά το τέλος της χρονιάς στη Μύκονο! ή για να αγοράσεις ακόμα παραπάνω ρούχα τζιαι τσάντες! Ή για να ξεκινήσεις τα μαθήματα ιππασίας που πάντα ήθελες, αλλά εν σε άφηννεν η μάμμα σου – έτσι, για να μεν σου μείνει το απωθημένο!

 

Τι λέτε λοιπόν, πώς σας φαίνεται η συγκατοίκηση; Κόλαση ή παράδεισος;

 

Δες επίσης: Οι 5 τύποι συγκατοίκων που θα συναντήσεις σίγουρα ως φοιτητής/τρια!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending