fbpx

Πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον φυλετικό ρατσισμό;

Η Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη του φυλετικού ρατσισμού είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την δέσμευση μας χτίζοντας ένα κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας, όπου η ξενοφοβία και η θρησκοληψία δεν υπάρχουν. Πρέπει να μάθουμε μέσα από την ιστορία και να αναγνωρίσουμε την βαθιά βλάβη που προκλήθηκε από την φυλετική διάκριση”.

Ban Ki-Moon, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών

Σε μια κοινωνία που φλέγεται και βράζει με όλα τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων και ημερών, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού αναμφίβολα πρέπει να είναι υψηλής σημασίας αφού στις μέρες μας το φαινόμενο του ρατσισμού όλο και αυξάνεται παρά να μειώνεται.

 

Δυστυχώς, όσο η μόρφωση του μέσου ανθρώπου αυξάνεται, τόσο το φαινόμενο του ρατσισμού δεν παύει να εξαλείπτεται.

 

Ο κόσμος αναμφίβολα θα ήταν καλύτερος χωρίς ρατσισμό, αφού είναι ένα καρκινογόνο αίσθημα.

download

Ο ρατσισμός, ή φυλετισμός όπως ονομάζεται, είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά κάποιοι είναι κατώτεροι και κάποιοι είναι ανώτεροι, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία είτε από τον προσδιορισμό του φύλου κλπ. Ο φυλετικός ρατσισμός (ράτσα / razza = φυλή) είναι το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στη λέξη.

 

Κανένας δεν γεννήθηκε μισώντας ένα άλλο άνθρωπο, λόγω δέρματος, παρελθόντος ή θρησκείας. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μισούν και αν μαθαίνουν να μισούν, μπορούν να μάθουν να αγαπούν, αφού η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο.” – Nelson Mandela

 

Η παιδεία ξεκινώντας από το σπίτι, είναι πολύ ουσιατικό συστατικό για τη μείωση του ρατσισμού.

Δεν γεννήθηκες ρατσιστής

Εκτός του ότι οι γονείς πρέπει να ευαισθητοποιούν τα παιδιά τους για το φαινόμενο του ρατσισμού, πρέπει επίσης να διδάσκουν το σεβασμό, την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο – ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας και προσδιορισμό φύλου. Πάνω απ’ όλα οι γονείς πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και να δείχνουν στα παιδιά τους πως με την ίδια τους τη συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο πρέπει να είναι δεδομένο χαρακτηριστικό τους.

 

Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι που κάτι φοβούνται, κάτι έχουν χάσει, κάτι αγαπούν βαθιά…

Say+no+to+racism_369c53_3309003

Είμαστε όλοι άνθρωποι από την ίδια πάστα… από κόκκαλα, όργανα και δέρμα. Ο χρόνος που μας δίνεται σε αυτή μας την ζωή μέχρι και το τέλος του ταξιδιού μας ας είναι όσο πιο γίνεται γεμάτος αγάπη για τους γύρω μας. Αν δεν μας βγαίνει αυθόρμητα η ειλικρίνεια ψυχής και η αγάπη, ας σεβόμαστε τουλάχιστον όσο περισσότερο μπορούμε τους γύρω μας.

Ας γίνουμε λίγο πιο άνθρωποι…
 

Εσύ διέδωσες το μήνυμα;

 

Δες επίσης: Το συγκλονιστικό anti-bullying βίντεο από μαθητές στην Πάφο!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending