fbpx

Δες τα 10 καλύτερα κίνητρα που θα σε πείσουν να διαβάζεις βιβλία!

Τι σημαίνει στ’ αλήθεια να διαβάζουμε βιβλία και τι οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτή την ενασχόληση; Προσωπικά μου ήταν πάντα δύσκολο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση διότι διαβάζω όλων των ειδών τα βιβλία από πάντα, και ουδέποτε με απασχόλησαν οι λεπτομέρειες για τους λόγους που είναι ωφέλιμο. Ήξερα μόνο ότι αν δεν διάβαζα, δεν ζούσα.

Όμως μιας και δεν είμαστε όλοι έτσι –και δε χρειάζεται κιόλας– χρειαζόμαστε κίνητρα και λόγους για να εντάξουμε την ανάγνωση στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς σήμερα πολλοί (πιστεύουν πως) δεν έχουν χρόνο ή δεν τους αρέσει να διαβάζουν βιβλία. Χρειάζονται ένα δυνατό σπρώξιμο!
 

Πάμε λοιπόν να τους το δώσουμε, με τη βοήθεια των καλύτερων λόγων που αξίζει να ανοίξουμε ένα καλό βιβλίο!

 

1. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

mind

Για να καταλάβουμε τι διαβάζουμε και να το κάνουμε εικόνα στο νου μας, χρειαζόμαστε ικανότητα σωστής κρίσης και συγκέντρωσης, αλλά και φαντασία. Έτσι με την ανάγνωση βιβλίων εξασκούνται και τα τρία! Επίσης όσοι διαβάζουν βιβλία είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερο δημιουργική σκέψη, τόσο επειδή ανακαλούν τις περισσότερες γνώσεις τους, όσο και επειδή το μυαλό τους λόγω της ανανέωσής του είναι περισσότερο σε φόρμα. Σκεφτείτε τα οφέλη και στις υπόλοιπες λειτουργίες του νου, όπως η μνήμη και η αντίληψη. Έτσι, καθόλου παράξενο λοιπόν, που…

 

2. Μειώνει τις πιθανότητες παρουσίασης της νόσου Alzheimer

year-books.jpg

…μιας και αν δε χρησιμοποιείς κάτι, το χάνεις! Δύσκολο να εξασθενήσει η μνήμη με έναν εγκέφαλο που δραστηριοποιείται πολύ περισσότερο. Όπως πάμε γυμναστήριο για να δυναμώσουμε το σώμα μας και να συμβάλλουμε στην υγεία του, έτσι και τα βιβλία είναι μια πνευματική άσκηση που οδηγεί σε έναν δυνατό, γεμάτο υγεία εγκέφαλο.

 

3. Μειώνει το στρες

situation-girl-books-magazine-photo-wallpaper-1920x1080

Αυτή η λέξη σίγουρα δεν μας είναι άγνωστη! Ποιος δεν θέλει να αγχώνεται λιγότερο στη ζωή του; Υπάρχουν πολύ καλά βιβλία αυτοβοήθειας που σίγουρα θα μας βοηθήσουν. Αλλά ακόμα κι αν απλά διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα και απασχολήσουμε το μυαλό μας με μια άλλη ιστορία, προς στιγμήν ξεχνάμε τα δικά μας προβλήματα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι μια διαδικασία που το μυαλό έχει ενεργό ρόλο και αυτό σημαίνει πως ασχολούμαστε με αυτό που διαβάζουμε και όχι με αυτό που μας στρεσάρει.

 

4. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

books-wallpaper-9

Διάβασε ένα βιβλίο πριν κοιμηθείς, ακόμα κι αν θα είναι μόνο για 10 λεπτά. Θα χαλαρώσεις για τους λόγους που αναφέραμε, και ως εκ τούτου θα κοιμηθείς γρηγορότερα και καλύτερα. Επίσης, το να διαβάζεις λίγο πριν κοιμηθείς σε τακτική βάση, σε συνδυασμό με την αποφυγή υπερβολικού φωτισμού και ένα χαλαρωτικό ρόφημα, εκπαιδεύει το “βιολογικό ρολόι” σου και σε προετοιμάζει για την ώρα του ύπνου – με άλλα λόγια, το μυαλό λέει “πλησιάζει η ώρα για ύπνο, ας κατεβάσω τα ρολά σιγά-σιγά“! Το να κοιμάσαι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα μειώνει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω του μίνι… τζετ λαγκ και σε βοηθάει να διατηρήσεις ένα γενικό πρόγραμμα κάθε ημέρας.

 

5. Εμπλουτίζει τις γνώσεις μας

books

Δε μιλάω για τα βιβλία που σου δίνουν στεγνή πληροφορία. Κι αυτά χρειάζονται, δε λέω, αλλά όχι και συνέχεια. Εκτός φυσικά από το λεξιλογικό πλούτο, μπορείς να μάθεις οτιδήποτε εάν πάει χέρι-χέρι με μια ιστορία που σε συνεπαίρνει! Όποιον γνήσιο βιβλιοφάγο και να ρωτήσεις, θα σου πει πως έμαθε π.χ. Ιστορία από καλά ιστορικά μυθιστορήματα. Επιπλέον, έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε και να μάθουμε μια άλλη ζωή, χωρίς να βιώσουμε οι ίδιοι τις συνέπειές της.

Ως γνωστόν, ό,τι μαθαίνει κανείς καλό είναι, διότι όσο μαθαίνουμε, γεννιούνται στο νου μας νέα ερωτήματα και θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε και άλλα πράγματα.

 

Δες: Ένας αλλιώτικος όμιλος με σκοπό τα παιδιά να… αγαπήσουν τα βιβλία!

 

6. Μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας

2043B0F0DC3160CA43371B1C97D56352

Διαβάζοντας ένα βιβλίο μπορείς να βρεις λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν με πάμπολλους τρόπους. Πρώτον, πολλές φορές στο μυαλό μπορούν να έρθουν οι καλύτερες ιδέες όταν ασχοληθούμε με κάτι φαινομενικά άσχετο και χωρίς να είμαστε υπό πίεση. Δεύτερον, όταν το μυαλό είναι περισσότερο “ακονισμένο” και δημιουργικό όπως προείπαμε, θα φτάσει σε μια λύση ευκολότερα. Τρίτον, οι γνώσεις που σου προσφέρουν τα βιβλία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια ώστε να φτάσεις στη λύση που θέλεις. Και τέταρτον, ίσως βρεις μια ιστορία όπου να ταυτίζεσαι με κάποιον ήρωα και να πάρεις παραδείγματα μίμησης ή αποφυγής από τη συμπεριφορά του.

 

7. Κάνει καλύτερη την επικοινωνία με τους άλλους

epileksei_2

Έρευνες δείχνουν πως οι τακτικοί αναγνώστες καλής λογοτεχνίας έχουν τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν καλύτερα τον συνάνθρωπό τους διότι τα επίπεδα της ενσυναίσθησης τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Ενσυναίσθηση είναι όταν έχουμε την ικανότητα να νιώσουμε ό,τι νιώθει – κοινώς, “να μπούμε στα παπούτσια του“. Όσο διαβάζουμε μια ιστορία, αναπόφευκτα εμπλεκόμαστε στη διαδικασία του να καταλάβουμε γιατί ένας χαρακτήρας προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Ως αποτέλεσμα, έτσι γινόμαστε πιο αρεστοί, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποκτήσουμε νέους φίλους και να έχουμε περισσότερες ακαδημαϊκές/επαγγελματικές επιτυχίες.

 

8. Φέρνει στην επιφάνεια τον καλύτερό μας εαυτό

books-heart

Το να διαβάζεις βιβλία είναι η καλύτερη μορφή ψυχοθεραπείας, μιας και τα βιβλία που διαβάζουμε αποτελούν την προσωπική μας βιβλιοθήκη. Ταυτίζουμε το βιβλίο που διαβάσαμε με τη φάση όπου βρισκόμασταν, και μπορούμε να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν και μια σωστή αυτοκριτική. Επίσης ό,τι διαβάζεις το ζεις. δεν είσαι παθητικός θεατής όπως μια ταινία. Νιώθεις τα χιλιάδες συναισθήματα που νιώθουν οι ήρωες και σε οδηγεί σε σκέψεις για τη ζωή, τι είναι καλό και κακό, μας βοηθάει να εξετάσουμε πολλά θέματα από διάφορες οπτικές γωνίες, άρα και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας ώστε να ξεπεράσουμε τυχόν προκαταλήψεις. Μας βοηθά να φτάσουμε πιο κοντά στην αυτογνωσία, διότι μέσα από την εξερεύνηση άλλων ανθρώπων και ιστοριών ανακαλύπτουμε και ποιος είναι ο πραγματικός μας εαυτός, αλλά και πώς μπορούμε να τον βελτιώσουμε όπου χρειάζεται!

 

9. Δίνει μια υπέροχη αίσθηση όταν το κρατάς

24921_Image00019

Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώ τα έντυπα βιβλία και όχι τα e-books. Ειδικά όταν ένα βιβλίο είναι φρεσκοαγορασμένο, η μυρωδιά από τις σελίδες του δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη. Κάθε γύρισμα σελίδας είναι μοναδικό. Κάθε εξώφυλλο κρύβει την ιστορία. Κάθε φορά που το νιώθεις να βαραίνει στην τσάντα σου το βάρος είναι γλυκό.

Ξέρεις πως ένα βιβλίο είναι κάτι το μαγικό, γιατί κρατάς στα χέρια σου μια ολόκληρη ιστορία.

 

10. Είναι η καλύτερη παρέα!

31349_Books_JanCG_cg_354x200_3

Πιο παλιά, πέρασα άπειρες ώρες με θέα τη θάλασσα, παρέα με έναν καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα, και φυσικά ένα αγαπημένο βιβλίο – για ‘μένα τέτοιες στιγμές εμπεριέχουν μεγάλη ευτυχία. Όταν διαβάζεις, η έννοια “μοναξιάδεν υπάρχει. Αργότερα βέβαια κατάλαβα πως αν έχεις πάθος με τα βιβλία, όσο κοινωνικός και να είσαι, έχεις πάντα ανάγκη να ξεφύγεις για λίγο από την πραγματικότητα και να χαθείς σε ακόμα μια μαγική ιστορία, με μοναδικό περισπασμό το γύρισμα της σελίδας κάθε τρεις και λίγο. Ένα καλό βιβλίο σε “ρουφάει” ολόκληρο, διότι έχει την ιδιότητα να πυροδοτήσει στο νου σου τη δημιουργία ζωηρών εικόνων, καλύτερων από κάθε ταινία και να σε κάνει να νιώθεις πως ζεις εσύ ο ίδιος μέσα σε αυτή την ιστορία.

Ανοίγεις το βιβλίο και χάνεσαι. Είναι απλά μαγικό…!

 

Πώς να αρχίσω να διαβάζω βιβλία;

why-cant-i-just-read-all-day-everyday-book-quote

Ξεσκόνισε” ό,τι υπάρχει στο πατρικό σου σπίτι, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου σου, στη βιβλιοθήκη της πόλης σου και αν έχεις φίλους βιβλιοφάγους, ζήτα να σου δανείσουν! Αν θέλει κάποιος να δανειστεί από εμένα ελεύθερα, (απλά να το γυρίσει όπως το πήρε και καλύτερο) 😉 Επίσης έχε το νου σου για κανένα παζαράκι μεταχειρισμένων με χαμηλές τιμές, όλο και κάπου θα γίνονται. Τα βιβλία σήμερα είναι γενικά ακριβούτσικα, αλλά προτείνω αν έχεις τις οικονομίες να αγοράζεις πού και πού, μιας και αν το ψάξεις υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που αξίζει να επενδύσεις σε αυτά! Έτσι και αρχίσεις να διαβάζεις τακτικά, δεν θα μπορείς να σταματήσεις.

Η ανάγνωση βιβλίων είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ – διότι όσα βιβλία και να διαβάσεις ποτέ, μα ποτέ δεν είναι αρκετά!

 

Όπως λέει και ο Walt Disney:

Υπάρχουν περισσότεροι θησαυροί στα βιβλία, από ό,τι σ’ ολόκληρη τη λεία των πειρατών στη Νήσο των Θησαυρών

Τι περιμένεις, λοιπόν;

 

Δες επίσης: Tα 5 καλύτερα quotes που θα σε πείσουν να διαβάσεις σήμερα!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending