fbpx

5 καμάρια του Ελληνικού Μπάσκετ!

Βουτιά κάνουμε σήμερα στον κόσμο της ελληνικής καλαθόσφαιρας επιλέγοντας 5 καλαθοσφαιριστές που έγραψαν την δική τους ιστορία στο άθλημα και που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μέσα σε οποιαδήποτε λίστα με τους καλύτερους Έλληνες καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών.

Σίγουρα μένουν αρκετοί πίσω και από τη νεότερη γενιά αλλά και από τους πιο παλιούς και είναι εις γνώση του γράφοντος, που ζητά όμως ταπεινά συγνώμη από τους φίλους του αθλήματος αλλά και από την πορτοκαλί θεά.

Και αφού οι απαραίτητες απολογίες έγιναν, πάμε να δούμε αναλυτικά τα 5 μπασκετικά αστέρια της Ελλάδας.

Δες ποιοι είναι:

1
Άγγελος Κορωνιός

Ίσως από τους πλέον εξυπνότερους μπασκετικά παίχτες που έβγαλε η Ελλάδα.

Χαμηλών τόνων καλαθοσφαιριστής, έζησε τη μισή του μπασκετική ζωή στο Περιστέρι (1986-1998) βοηθώντας το να ανέβει στην Α’ Εθνική και να φτάσει μέχρι και τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κόρατς. Αγωνίστηκε επίσης σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Μαρούσι, Πανιώνιο για να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό την περίοδο 2004-05.

Αγωνιζόταν ως point guard και σε προσωπικό επίπεδο κατέχει σημαντικότατα ρεκόρ. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α1 (7.080) σε μόλις 488 συμμετοχές (4η καλύτερη επίδοση). Είναι πρώτος σε πόντους από τη γραμμή των βολών (2.020), πρώτος σε εύστοχα τρίποντα (828), δεύτερος σε ασίστ (1264) και κλεψίματα (583).

Σημαντικότατο μέλος και της Εθνικής συμμετέχοντας σε 105 αγώνες και σημειώνοντας 941 πόντους κατά την περίοδο 1988-1999 κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς του 1991.

2
Τάκης Κορωναίος

Ένας από τους πρωτεργάτες στην περίοδο πρωτοκαθεδρίας του Παναθηναικού στο ελληνικό μπάσκετ κατακτώντας 11 πρωταθλήματα (επίδοση ρεκόρ) και 3 κύπελλα την περίοδο 1968-1986.

Αγωνιζόμενος ως πλει-μέικερ άφησε εποχή μαζί με τους Απόστολο Κόντο και Δημήτρη Κοκολάκη πετυχαίνοντας συνολικά 7465 πόντους με την πράσινη φανέλα σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο καλαθοσφαιριστής που χαρακτηρίζεται από τους φίλους των πρασίνων ως “ο Γκάλης πριν τον Γκάλη” την περίοδο 1986-87 μετακόμισε στον ΠΑΟΚ και από εκεί στον Πανιώνιο την διετία 1987-89 πριν επιστρέψει στο τριφύλλι όπου και έκλεισε την καριέρα του το 1990.

Με το τέλος της καριέρας του, ασχολήθηκε με την προπονητική περνώντας και από τον Κεραυνό Στροβόλου το 1997.

3
Δημήτρης Διαμαντίδης

Ίσως ο πληρέστερος καλαθοσφαιριστής που έβγαλε η Ελλάδα. Μπορεί με άνεση να αγωνιστεί ως γκάρντ αλλά και σμολ φόργουοντ ο ύψους 1.95 3D κατέκτησε τα πάντα με τον Παναθηναϊκό.

Στο τριφύλλι από το 2004 (ξεκίνησε από την Καστορία, μετά στον Ηρακλή) ο Διαμαντίδης ευτύχησε να πανηγυρίσει 3 φορές της κατάκτηση της Ευρωλίγκα, 9 φορές στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος και άλλες 10 κυπελλούχος ενώ οι ατομικές του διακρίσεις δεν μπορούν να χωρέσουν σε μερικές γραμμές.

Με την Εθνική το Διαμάντι του ελληνικού μπάσκετ αγωνίστηκε από το 2001 ως και το 2010 όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί προλαβαίνοντας όμως να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Εθνικής όντας μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και αργυρό στο Μουντομπάσκετ της επόμενης χρονιάς.

Αποφάσισε φέτος να αποσυρθεί από την ενεργό δράση αφήνοντας κληρονομιά στους φίλους του αθλήματος ανεπανάληπτες στιγμές με τον, για πολλά χρόνια, προπονητή του στους πράσινους, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, να δηλώνει πως “ο Διαμαντίδης είναι το μπάσκετ”.

4
Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο “Δράκος” του ελληνικού μπάσκετ. Από τους λίγους καλαθοσφαιριστές που έκαναν τεράστια καριέρα τόσο ως μπασκετμπολίστες όσο και προπονητές.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ιωνικό το 1972 σε ηλικία μόλις 13 χρονών. Στην ομάδα της Νίκαιας παρέμεινε μέχρι και το 1984. Το 1982, έφτασε μέχρι το νούμερο 205 στο ντράφτ του NBA, διάκριση σημαντικότατη αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν ο πρώτος Έλληνας που το κατάφερε χωρίς να έχει αμερικανική υπηκοότητα.

Αγωνιζόμενος ως point guard, highlight της καριέρας του είναι η μονομαχία του με τον Γκάλη σε παιχνίδι του Ιωνικού με την μετέπειτα ομάδα του, Άρη, όταν σκόραρε 72 (!) πόντους, ο Γκάλης 62 με τον ματς να τελειώνει στο 113-114 υπέρ του “θεού”.

Το 1984 ο Άρης τον κάνει δικό του όπου και παραμένει μέχρι το 1993 και μαζί με τον Νίκο Γκάλη σαρώνουν τα πάντα στην Ελλάδα. Την σεζόν 1993-94 πάει στον Πανιώνιο όπου και εκεί είναι ο ηγέτης της ομάδας για να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναικό κατακτώντας και την Ευρωλίγκα το 1996.

Ως προπονητής οδήγησε την Εθνική Ελλάδας μέχρι τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ του 1997 και του Μουντομπάσκετ την επόμενη χρονιά.

Στη δεύτερη του θητεία στον πάγκο της “επίσημης αγαπημένης” ο “Δράκος” ευτύχησε να πανηγυρίσει το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 (το κατέκτησε φυσικά και ως παίκτης το 1987) και το αργυρό στο Μουντομπάσκετ του 2006.

Ατομικά, είναι ο καλαθοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α1 (μετρά 493) ενώ με συνολικά 9291 πόντους είναι τρίτος στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ.

Το πιο σημαντικό είναι όμως πως μαζί με τον Γκάλη είναι οι αθλητές που έβαλαν ουσιαστικά το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων. Το ντιμπείτ για το ποιος είναι ο καλύτερος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

5
Νίκος Γκάλης

Ο θεός του ελληνικού μπάσκετ. Ότι υπερθετικός βαθμός και αν χρησιμοποιηθεί για τον Γκάλη πιθανότατα θα αποδειχτεί λίγος.

Απλά, είναι η πιο σημαντική μπασκετόφατσα στην Ελλάδα, σκόρερ παντός χρόνου και τρόπου, κατέχει την πρώτη θέση στους σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 12.849 πόντους (ο Κορωνιός είναι πρώτος σκόρερ στα χρόνια της Α1 μόνο) και ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο κτίστηκε ο μεγάλος Άρης της δεκαετίας του ’80.

Ήρθε από την Αμερική το 1979 γιατί ουσιαστικά δεν χωρούσε στην ίδια ομάδα με τον μεγάλο Λάρι Μπέρντ και ενώ τον ορέγονταν Ολυμπιακός και Παναθηναικός, αυτός προτίμησε την ομάδα της Θεσσαλόνίκης.

Έκλεισε την καριέρα του (για πολλούς απότομα) στον Παναθηναικό το 1995 (είχε πάει το 1992) λόγω κόντρας με τον προπονητή του, Κώστα Πολίτη έχοντας προλάβει να βοηθήσει στην αναγέννηση του τριφυλλιού.

Παράλληλα, ανήκει στην χρυσή γενιά του 1987 που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP της διοργάνωσης. Συνολικά, στην καριέρα του ο Νικ πανηγύρισε 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα Ελλάδος ενώ 11 φορές αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ. Επίσης, κατέκτησε με την Εθνική και το αργυρό στο Μουντομπάσκετ του 1989.

Πέρα από τις κατακτήσεις μεταλλίων και διακρίσεων, το μεγαλύτερο παράσημο για τον Γκάλη είναι ότι μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός πως δεν ασχολείται ενεργά με το μπάσκετ, ο κόσμος τον θυμάται ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως αυτός μετέτρεψε το μπάσκετ από ένα άθλημα-χομπι για τους Έλληνες στο κορυφαίο σπορ στη χώρα.

Εσύ ήξερες αυτούς τους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending