fbpx

5 απίθανες EURO-ιστορίες!

Από το 1960 και κάθε 4 χρόνια, οι αστέρες της Ευρώπης φροντίζουν να γεμίζουν τα καλοκαίρια μας με όμορφες στιγμές και με αναμνήσεις που μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα!

5 από αυτές, όμως έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε ποδοσφαιρόφιλου και παρουσιάζονται πιο κάτω! Δεν χρειάζεται να σου πούμε ποια είναι στο νούμερο 1!

1
1960 – Η αρχή του παραμυθιού

Το τουρνουά του μέγιστου Λεβ Γιάσιν. Συμμετέχουν μόλις 17 ομάδες από τα 31 μέλη της UEFA με τον τελικό να διεξάγεται ανάμεσα σε 2 χώρες που πλέον δεν υπάρχουν!

Ο λόγος φυσικά για την Σοβιετική Ένωση και την ενωμένη (τότε) Γιουγκοσλαβία. Νικητές οι Σοβιετικοί (2-1 στην παράταση) με το άστρο του μεγάλου Σοβιετικού τερματοφύλακα να λάμπει στα γαλλικά γήπεδα.

Το όνειρο του Ανρί Ντελονέ είχε, μόλις, πάρει σάρκα και οστά!

2
1976 – Το πέναλτι του Πανένκα

Το γεγονός πως το χαρακτηριστικό κτύπημα πέναλτι του Τσεχοσλοβάκου μνημονεύεται και αντιγράφεται μέχρι και σήμερα τα λέει όλα!

Σε ένα τουρνουά που δεν έλεγες και φαβορί τους Τσεχοσλοβάκους (η μεγάλη Ολλανδία του Κροίφ, η κάτοχος του τροπαίου και παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία ήταν τέτοια) κατάφεραν να σοκάρουν τους πάντες!

Στον τελικό απέναντι στους Δυτικογερμανούς προηγήθηκαν 2-0 για να επανέλθει η ομάδα του Χέλμουτ Σεν ισοφαρίζοντας στο 89′ στέλνοντας το ματς στη παράταση και αργότερα στα πέναλτι. Εκεί όπου έλαμψε ο Αντονίν Πανένκα…

3
1988 – Η γκολάρα του αιώνα από τον Φαν Μπάστεν

Το τουρνουά που δικαίωσε το ολλανδικό ποδόσφαιρο!

Ιδανικότερο σενάριο για τους Ολλανδούς δεν μπορούσε να υπάρξει, στη χώρα και το γήπεδο που 14 χρόνια πριν (1974) η “χρυσή γενιά” των οράνιε έχασε από την Δυτική Γερμανία, πήρε γλυκιά εκδίκηση επικρατώντας των Γερμανών στα ημιτελικά και επικρατώντας στον τελικό της Σοβιετικής Ένωσης με 2-0.

Χαρακτηριστικότερη στιγμή του τουρνουά, που μέχρι και σήμερα κυριαρχεί στα highlights κάθε εκπομπής για το EURO που σέβεται τον εαυτό της, είναι φυσικά το γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν που σφράγισε τον θρίαμβο της ομάδας του Ρίνους Μίχελς!

Απολαύστε ελεύθερα!

4
1992 – Το πιο απίστευτο παραμύθι … ως το επόμενο!

Να είσαι διακοπές (στην κυριολεξία!), να σε καλούν να αντικαταστήσεις την Γιουγκοσλαβία που μαστιζόταν από τον εμφύλιο και στο τέλος να κατακτάς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσεις;

Η μεγαλύτερη έκπληξη (μέχρι τότε) στο EURO από μια χώρα που στα γήπεδα της Σουηδίας έγραψε ένα παραμύθι όμοιο με εκείνα του μεγάλου παραμυθά, Χανς- Κρίστιαν Άντερσεν!

Αποκλείοντας στα ημιτελικά την κάτοχο του τροπαίου Ολλανδία στη διαδικασία των πέναλτι (Σμαίχελ, εσύ σούπερ σταρ!) οι Δανοί ξεπάστρεψαν και την Γερμανία (πρώτο της EURO ως ενιαίο κράτος) επικρατώντας 2-0 στον τελικό και … τέζα η Ευρώπη!

5
2004 – Γεια σου, Ελλάδα!

Η πιο ρομαντική ιστορία που εκτυλίχθηκε ποτέ σε Euro! Με μόλις μια συμμετοχή (1980) σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η συμμετοχή και μόνο της Ελλάδας ήταν επιτυχία.

Έλα όμως που ο Ότο Ρεχάγκελ και οι ποδοσφαιριστές του διέψευσαν τους πάντες!

Σόκαραν τους Πορτογάλους στην πρεμιέρα μέσα στο σπίτι τους, πήραν παλικαρίσια ισοπαλία από την Ισπανία και προκρίθηκαν στους 8. Εκεί, ο Λιζαραζού ακόμα βλέπει εφιάλτες από την ενέργεια του Ζαγοράκη και ο Μπαρτέζ ακόμα στοιχειώνεται από τον Χαριστέα.

Στα ημιτελικά, ο γίγαντας Δέλλας ξέρανε τους Τσέχους στην παράταση ενώ στον μεγάλο τελικό, ο Χαριστέας, ο Μπασινάς και τα άλλα παιδιά ανάγκασαν τον Ρονάλντο να κλαίει σαν παιδί και κάπως έτσι η Ελλάδα έγινε Ελλαδάρα κατακτώντας το Euro στην πιο απίθανη ιστορία που είδε ποτέ η Ευρώπη!

Να το, το πειρατικό!

Ποια ανάμνηση θεωρείς την πιο δυνατή που είδες ποτέ σε Euro;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending