fbpx

Η αλαζονεία των μεγάλων και το τέλος της εποχής τους!

Όταν μιλάς για Πελέ και Μαραντόνα τρέμεις στην ιδέα να μην γράψεις κάτι λάθος ή κάτι διαφορετικό αφού εξυμνούνται εδώ και αρκετά χρόνια από χιλιάδες κόσμο.

Εδώ και αρκετά χρόνια ακούμε την ερώτηση ‘Ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών; Πελέ ή Μαραντόνα;‘ και τα debates ακόμα συνεχίζονται!. Λοιπόν, είμαι εδώ για να σας προτείνω μια άλλη απάντηση. Τι λέτε για το κανένας από τους 2;

Πελέ και Μαραντόνα έχουν προσφέρει πολλά στις χώρες τους και σίγουρα είναι ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ο Πελέ έχει τιμηθεί ως ο κορυφαίος αθλητής και ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, ενώ τα 541 γκολ πρωταθλήματος και τα 1283 συνολικά γκολ που πέτυχε, δείχνουν την δεινότητα του Βραζιλιάνου άσσου. Ο ίδιος έχει κατακτήσει 57 τίτλους (κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα), ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και 3 παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο Μαραντόνα δεν κατέκτησε τόσα όσα ο Πελέ όμως το ταλέντο του και το παγκόσμιο κύπελλο που χάρισε στην χώρα του το 1986 τον βάζουν στο ίδιο υπόβαθρο. Αντίθετα με τον Πελέ, που έμεινε και δοξάστηκε στην Βραζιλία, ο Μαραντόνα πήγε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και μετέπειτα της Νάπολι. Τα ναρκωτικά και το ντοπάρισμα του 1994 σήμαναν την λήξη της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής!

Οι ιστορίες τους είναι αρκετά μεγάλες και δεν μπορούν να ειπωθούν μέσα σε ένα άρθρο. Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση ότι ΔΕΝ είναι θρύλοι και ότι αυτά που πέτυχαν μπορεί να μην τα πετύχει άλλος όμοιος τους. Αυτό όμως που θα τολμήσω να υποστηρίξω είναι ότι δεν είναι οι 2 μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Θα τολμήσω να υποστηρίξω ότι υπάρχει μια σύγκριση που τους ξεπερνάει.

Αυτή η σύγκριση δεν είναι άλλη από την σύγκριση Μέσι – Ρονάλντο. Μια σύγκριση για την οποία όλοι μιλούν, ακόμα και οι Πελέ και Μαραντόνα. Σε προηγούμενες τους δηλώσεις Πελέ και Μαραντόνα έδιναν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Μέσι, χωρίς όμως να αμφισβητούν την ποιότητα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις τους όμως, οι δύο παλαίμαχοι θρύλοι υποστήριξαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο και μάλιστα έριξαν τα πυρά τους στον Μέσι, λέγοντας πως δεν έχει ηγετική φυσιογνωμία.

Μια τέτοια δήλωση για έναν εκ των δύο (είτε γινόταν για τον Μέσι, είτε για τον Ρονάλντο) μπορεί να χαρακτηρισθεί το λιγότερο αβάσιμη και σε μεγάλο βαθμό αλαζονική εώς κακή! Σε ομαδικό επίπεδο οι δύο αγωνίζονται στις 2 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και σε προσωπικό επίπεδο και οι δύο καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όλα αυτά τα επιτυγχάνουν αντιμέτωποι με παίχτες τέρατα στην άμυνα!

Ο τρόπος παιχνιδιού έχει αλλάξει, οι ομάδες βρήκαν τρόπο να κλείνουν τους διάφορους ζογκλέρ, ένας Μαραντόνα απέναντι στην Ατλέτικο του Σιμεόνε μπορεί και να έφευγε κλαίγοντας γιατί δεν θα ήξερε πως να αντιδράσει. Παρόλα αυτά και οι δύο βρίσκουν τους τρόπους να κάνουν τους αντιπάλους τους να φαίνονται σαν 16χρονα που ντριμπλάρονται από τον προπονητή τους!

Το ποδόσφαιρο στην Λατινική Αμερική δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Ευρώπης. Αν με ρωτάτε ποιο είναι καλύτερο, απαντώ ότι η ίδια η ερώτηση είναι λάθος. Δεν είναι θέμα καλύτερου ή χειρότερου. Το ένα έχει να κάνει με το ποιος θα σκοράρει τα περισσότερα γκολ ενώ το άλλο το ποιος θα στηθεί καλύτερα στο γήπεδο. Ακούσατε πολλούς προπονητές να γίνονται νούμερο ένα στον κόσμο από Λατινική Αμερική μεριές; Ούτε αυτό είναι κακό φυσικά. Για τον γραφών το επιθετικό ποδόσφαιρο είναι λατρεία (εξού και η εξύμνηση του Ροναλντίνιο)!

Οπότε αν Μαραντόνα και Πελέ προσπαθούν να μειώσουν Ρονάλντο και Μέσι, με πρόφαση τα περισσότερα γκολ και την κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τότε αυτό ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Η επίδοση και η διάρκεια της ίδιας ψηλής επίδοσης των δύο τελευταίων, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη των πρώτων και για τον γραφών, η μάχη για τον καλύτερο όλων των εποχών θα έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει!

Φυσικά, κατά την γνώμη μου πάντοτε, δεν θα έπρεπε να μπαίνουμε καν σε τέτοιο δίλημμα αφού ένα τέτοιο δημιούργησε την κόντρα μεταξύ Πελέ και Μαραντόνα και ένα τέτοιο τους έκανε αλαζόνες στα γεράματα!

Υ.Γ Σε πρόσφατη του συνέντευξη ο Πελέ είπε πως παλιά η ανάδειξη των κορυφαίων περιλάμβανε περισσότερα άτομα, ενώ είναι κρίμα που τα τελευταία χρόνια μιλούμε μόνο για 2 άτομα. Αγαπητέ Πελέ, ο λόγος που μιλούμε μόνο για 2 άτομα είναι επειδή αυτά τα δύο είναι από άλλο πλανήτη ενώ παλιά κάποιοι ξεχώριζαν λίγο περισσότερο από τους άλλους. Σε γήπεδα που βλέπουμε, Ρομπέν, Λεβαντόφσκι, Ινιέστα, Τσάβι, Μπέιλ, Μόντριτς, Ρούνει, Μάτα και άλλους πάρα πολλούς εμείς μιλάμε για 2!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending