fbpx

Η Κούλλα Νικοδήμου μιλά για το γυναικείο μπάσκετ χωρίς δισταγμούς!

Αποτελεί υπόδειγμα αθλήτριας και έχουν να λένε πως οι μπασκετικές της ικανότητες δεν έπρεπε να σταματήσουν στην Κύπρο! Ο λόγος για την Κούλλα Νικοδήμου, που μας χάρισε μια απολαυστική και γεμάτη νόημα, συνέντευξη!

Κούλλα, πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Ξεκίνησα την καλαθόσφαιρα σε ηλικία των 6 χρονών, από μόνη μου. Αγωνίζομαι σε ομάδα από 12 χρονών και ξεκίνησα στην Ολυμπιάδα Νεαπόλεως. Ο κύριος Λάζαρος Παπαδημητρίου ήταν ο άνθρωπος που μου έδωσε την πρώτη μου ευκαιρία παίρνοντας με στην ομάδα. Έπειτα αγωνίστηκα στον ΑΠΟΕΛ, στον Αχιλλέα, στην ΑΕΚ και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα τελευταία 3 χρόνια αγωνιζόμουν στον ΑΠΟΕΛ, κλείνοντας έτσι 12 χρόνια στην ομάδα, και φέτος υπέγραψα στον Κεραυνό. Το μπάσκετ με τράβηξε, γιατί είναι ομαδικό άθλημα και είμαι άνθρωπος που του αρέσει να δουλεύει σε ομάδες.

koulla nikodimou 1_01

Ποια είναι η άποψη σου για το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ στην Κύπρο;

Το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ, δυστυχώς έχει αρνητική πορεία χρόνο με το χρόνο. Παλιά τα γήπεδα ήταν γεμάτα και οι αθλητές έδιναν τα πάντα στο γήπεδο ανεβάζοντας το επίπεδο. Τώρα από θέμα ποιότητας και παιχτριών δυστυχώς το επίπεδο έπεσε. Σε αυτό, αρνητική επίδραση έχουν και τα σωματεία τα οποία ασχολούνται κυρίως με τους άνδρες.

Δυστυχώς έχουν βάλει το γυναικείο μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πιστεύω πως υπάρχουν κοπέλες που έχουν ταλέντο, αλλά επειδή δεν υπάρχει κάποιος να τους βοηθήσει να το δουλέψουν, μένουν στάσιμες.

Χρόνο με το χρόνο βλέπω κοπέλες να έχουν ταλέντο αλλά τα σωματεία να μην τους δίνουν ευκαιρίες. Για αυτό και εγώ υπέγραψα σε μια ομάδα η οποία πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει. Κλείνοντας την ερώτηση αξίζει να αναφερθεί ότι παλιά και οι μισθοί ήταν σαφώς καλύτεροι κάτι που ανέβαζε το κίνητρο και το επίπεδο.

Είναι ικανοποιητική η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στο γυναικείο μπάσκετ;

Δεν μπορώ να πω πως είναι ικανοποιητική η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. Πιστεύω πως πρέπει να προωθούν περισσότερο το άθλημα και την κατηγορία μας. Τα μέσα ασχολούνται με τους τελικούς μας ή κάποια πολύ σημαντικά παιχνίδια, αλλά μέχρι εκεί. Η σχέση σωματεία – μέσα ενημέρωσης είναι συνδεδεμένη και ίσως η έλλειψη κάλυψης να οδηγεί τα σωματεία να μην ασχολούνται και τόσο με τις γυναικείες ομάδες. Είναι κρίμα γιατί εμείς σπαταλούμε τις ώρες μας στο γήπεδο και χρόνο από την προσωπική μας ζωή. Παλιά υπήρχε περισσότερη προβολή από τα μέσα. Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να προωθήσουν τον γυναικείο αθλητισμό αλλά δεν είναι αρκετό, παρόλο που είναι αξιέπαινη η προσπάθεια τους.

koulla nikodimou 1_03

Υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ γυναικείου και ανδρικού αθλητισμού;

Δυστυχώς δεν πιστεύω πως υπάρχει ίση μεταχείριση. Σε θέματα μισθού, προβολής, αναγνώρισης, σαν γυναικείος αθλητισμός, υστερούμε σε όλα. Σε θέμα συμπεριφοράς και υποτίμησης δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο παράπονο και ίσως να είναι από τα λίγα που μας συμπεριφέρονται ισάξια. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως υστερούμε σε επίπεδο, αλλά όσοι μας ζουν καθημερινά, βλέπουν ακριβώς πως έχουν τα πράγματα. Υπάρχουν αρκετές καλές παίκτριες και αυτό είναι εμφανές.

Πιστεύεις ότι η Κύπρος είναι μια καλή χώρα για να ασχοληθεί κάποια κοπέλα με την γυναικεία καλαθόσφαιρα;

Δυστυχώς η Κύπρος δεν είναι μια καλή χώρα για ένα τέτοιο άθλημα. Τα κίνητρα που σου δίνουν δεν είναι αρκετά. Για αυτό βλέπουμε πολλά νέα κορίτσια, αλλά και αγόρια, να φεύγουν για το εξωτερικό σε χώρες όπως η Αμερική, ακόμα και στην Ελλάδα. Επίσης σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η ‘αδράνεια’ της Εθνικής μας ομάδας. Είναι λυπητερό ενώ έχουμε ταλέντα και καλές παίκτριες, η εθνική μας ομάδα να μην είναι ενεργή. Η τελευταία φορά που η εθνική μας ομάδα έκανε κάτι ήταν το 2013, ενώ προηγουμένως πάμε στο 2009.

Φτάνουμε στο τέλος και θα θέλαμε μια συμβουλή για τους αθλητές.

Προσωπικά δεν μετάνιωσα ποτέ που ασχολήθηκα με την καλαθόσφαιρα. Ο αθλητισμός μόνο προσφέρει. Σαν άνθρωπος κέρδισα πολλά. Έμαθα να είμαι καλύτερος άνθρωπος και πιο ομαδικός. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις με πιο ήρεμο τρόπο και πάντα με σχέδιο. Θα συμβούλευα να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν, είτε χάνουν είτε κερδίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς τι έχει να πει ο προπονητής σου γιατί το μόνο που θέλει είναι το καλό του αθλητή του. Όσο για το μπάσκετ, είναι ένα από τα πιο ωραία ομαδικά αθλήματα! Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λάζαρο Παπαδημητρίου για όσα μου δίδαξε, αλλά και όλους τους προπονητές πίστεψαν σε μένα. Η Νικολίνα Κουζή στην ΑΕΚ, ο Λίνος Γαβριήλ είναι κάποια από τα άτομα που με βοήθησαν και με δίδαξαν πολλά και έζησα αρκετά καλές εμπειρίες μαζί τους.

koulla nikodimou 1

Κάτι τελευταίο για την νέα χρονιά σου;

Πιστεύω ότι έκανα μια πολύ καλή επιλογή, αφού διάλεξα μια ομάδα με ψηλούς στόχους και με αρκετά καλές παίκτριες. Θα πρωταγωνιστήσουμε και το ωραίο σε αυτό είναι ότι με τις κοπέλες είμαστε χρόνια συμπαίκτριες και αντίπαλοι, μα πάνω από όλα είμαστε καλές φίλες. Είναι ένα πολύ καλό κυπριακό υλικό και ελπίζω να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Δες επίσης: Ραφαέλα Οικονομίδου – Όταν το πάθος και η αγάπη για το άθλημα αποκτούν πρόσωπο!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending